De goedkoopste landen ter wereld zijn Paraguay, Zimbabwe, Argentinië, de Filippijnen en Pakistan. Deze resultaten uit een onderzoek van Mercer waren al langer bekend, maar Reishonger komt nog maar net kijken.
Moldavië Het allergoedkoopste Europese land om een huis te kopen? Dat is Moldavië! Deze voormalige Sovjetstaat ligt tussen Oekraïne en Roemenië en er wonen in het hele land ongeveer evenveel mensen als in West- en Oost-Vlaanderen samen.
Zo is wonen in de Verenigde Staten, Jamaica en Saoedi-Arabië relatief goedkoop, terwijl het tegengestelde waar is voor landen als China, de Maldiven en Venezuela. Het goedkoopste land om te wonen zou Suriname zijn, waar de gemiddelde inkomens relatief hoog liggen ten opzichte van de huizenprijzen.
Noorwegen. Mexico staat bovenaan als het gaat om werkgelegenheid, kosten van levensonderhoud en kosten van kinderopvang. Finland scoorde het hoogst op het gebied van geluk, natuurlijk de belangrijkste factor in iemands leven, waar je ook woont.
Volgens het Human Development rapport scoort Noorwegen op vrijwel alle punten goed. Noorwegen is daarom door dit rapport jaren achter elkaar benoemd als het beste land om in te wonen. Ook Forbes magazine kan het niet laten om het land heel hoog te rangschikken in de lijst van meest gelukkige landen.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.
Portugal is het beste Europese land (en de zesde in de wereld) voor expats om te wonen, volgens een ranglijst van InterNations, de grootste community van expats in de wereld. Bovenaan de lijst staat Bahrein en onderaan de lijst staat Koeweit op de 68e plaats.
Het leven in Spanje is over het algemeen ongeveer 30% goedkoper dan in Nederland. (Bron: Numbeo). Je zult merken dat alle kosten voor levensonderhoud, zoals huur, boodschappen en de horeca, minder kosten dan in Nederland. Houd er wel rekening mee dat ook het gemiddelde inkomen in Spanje lager is.
Alternatieve woonvormen als een camper, een tiny house, een containerwoning of een yurt zijn verkrijgbaar voor bedragen ruim onder de 50.000 euro. Deze woonopties zijn niet alleen goedkoper, maar staan ook meer in harmonie met de natuur, bieden meer mobiliteit en zijn milieuvriendelijker.
Er gaat niets onder Groningen
Hoewel de stad Groningen de zesde stad van Nederland is als het gaat om de vierkante meterprijs, is de provincie Groningen de goedkoopste provincie om in te wonen.
Noorwegen scoort net als andere jaren het best. Ook andere Scandinavische landen, Nieuw-Zeeland, Australië en Groot-Brittannië zijn klaar voor een stijgende zeespiegel en hogere temperaturen. Het zijn vooral de sub-Sahara landen die in de problemen komen als het klimaat verandert.
Portugal: de meeste zonuren in Europa
Zakenblad Forbes heeft de Algarve zelfs uitgeroepen tot de beste plek ter wereld om na uw pensioen te wonen. Hier schijnt de zon ongeveer 3.000 uur per jaar.
In de rangschikking staan twee Europese landen: Portugal en Montenegro. Verder zijn vooral Centraal- en Zuid-Amerika goed vertegenwoordigd in de lijst. Enkel naar kostprijs bekeken is, volgens Numbeo, gemiddeld gesproken en wereldwijd, Pakistan het goedkoopst.
Leven in Portugal is net iets voordeliger dan in Spanje of Griekenland, en zelfs een stuk goedkoper dan in Duitsland, Italië, Nederland, Frankrijk of de Scandinavische landen.
De gemiddelde kosten van levensonderhoud voor een alleenstaande worden geschat op ongeveer € 586 per maand (exclusief huur / hypotheeklasten).
Grofweg heeft u voor het kopen van een woning van 300.000 euro dus minimaal 132.000 euro eigen geld nodig. Er is wel een uitzondering. Als u een woning koopt die door de bank in beslag is genomen en u sluit bij diezelfde bank een hypotheek af, dan wordt soms tot 100% van de aankoopprijs gefinancierd.
Ook zijn de prijzen in de supermarkten vaak hoger doordat er veel toeristen zijn. Kosten levensonderhoud per maand 2-persoons huishouden: Huur – 500 Euro per maand (vanaf) Nutsvoorzieningen (gas, licht, water) – 100 Euro (zonder zwembad en verwarming)
Als Belg of Nederlander mag u zich overal in Europa vrij vestigen en werken. Bij vestiging in Portugal dient u zich in te schrijven bij de gemeente waar u gaat wonen. Hiervoor heeft u een uitschrijvingsbewijs uit België of Nederland nodig en natuurlijk uw paspoort of identiteitsbewijs.
In principe mag je maximaal drie maanden in Zweden verblijven zonder dat je je bij de immigratiedienst moet melden. Je kunt deze periode gebruiken voor vakantie, werk of woning zoeken enzovoorts. Is dat niet gelukt en heb je niet genoeg geld om op basis van eigen vermogen in Zweden te wonen, moet je formeel terug.
Omdat Zwitserland geen lid is van de Europese Unie, vragen veel mensen zich af of er een visum nodig is bij een verhuizing naar Zwitserland. In principe kunt u als Nederlander Zwitserland zonder visum bezoeken. Verblijft u echter langer dan drie maanden, dan moet u een verblijfsvergunning regelen.
Dit deden ze aan de hand van verschillende factoren, zoals technologie en wetenschap, cultuur, veiligheid en vrede, gezondheid en klimaat. In geen van die categorieën haalde Nederland de eerste plaats, maar onder de streep is er geen land beter dan ons land. Tweede is Zwitserland, gevolgd door Denemarken.
Het is afhankelijk van het type schuld wat je hebt en het land waar je naar toe verhuisd hoe die nuances liggen. Zo kun je binnen de EU en de EER met een schuld bij de overheid vaak wel emigreren, maar als je buiten de EU/EER gaat wil men dat je eerst je schuld afbetaald.
Als je gaat wonen in Luxemburg valt je al snel op dat de huurprijzen wat hoger liggen. Dit komt omdat er kortweg gewoon minder ruimte is in het land. Daarom is er meer vraag dan aanbod en hierdoor gaan de prijzen omhoog. Luxemburg-stad is een relatief kleine stad, maar heeft vanzelfsprekend wel de meeste voorzieningen.