Daarbij een rustperiode en/of een nachtbeugelperiode niet meegerekend. De totale kosten, inclusief vooronderzoek en nachtbeugel(s), bedragen dan rond de € 2500,-. Het kan natuurlijk ook korter duren en daardoor (veel) goedkoper zijn. Soms duurt het een jaar en héél soms enkele maanden.
De operatie
Het doel van een dergelijke ingreep is een goed evenwicht te verkrijgen tussen de positie van boven- en onderkaak ten opzichte van elkaar, voor een goede kauwfunctie en een fraai uiterlijk. Afhankelijk van de soort afwijking duurt de operatie één tot enkele uren.
De eerste dagen na de operatie kunt u last hebben van pijn in de keel of in het geopereerde gebied. Mocht u pijn hebben, dan kunt u de verpleegkundige om pijnstillende middelen vragen. Na de operatie kunt u een flinke zwelling van het aangezicht verwachten. De mate waarin dit geschiedt, verschilt van geval tot geval.
Herstel na een kaakoperatie
Het herstel van de kaken duurt ongeveer zes weken. Hierna begint alles weer normaal te worden, zoals eten, praten en tandenpoetsen. De kaken kunnen nog wel stijf aanvoelen. Met behulp van oefeningen kun je de kaakbeweging bevorderen.
Een operatie is nodig als er zulke grote verschillen zijn in stand, vorm of afmeting van de boven- en/of onderkaak, dat behandeling door de orthodontist alléén onvoldoende is. Vaak zal een combinatie van orthodontie en kaakchirurgie nodig zijn om tot een goed resultaten te komen.
Na een kaakoperatie moet het kaakbot voldoende rust krijgen om in de nieuwe stand vast te groeien. De kaak mag daarom vijf tot zes weken na de operatie niet belast worden. Als u kauwt, belast u het kaakbot. U mag daarom deze periode niet kauwen, u mag de kaken wel bewegen.
Scheefgroei van het gelaat door eenzijdige excessieve groei van het caput mandibulae (condylaire hyperplasie) treedt meestal pas op na de puberteitsgroeispurt, al kan de afwijking zich manifesteren van kinderleeftijd tot ruim volwassen.
Na de operatie zwelt uw gezicht meestal flink op. Hoe erg uw gezicht opzwelt hangt af van de soort operatie en hoe uw hierop reageert. De zwelling is meestal het grootst binnen 24 uur na de operatie. Daarna wordt uw gezicht en soms uw hals en borst blauw en geel, zoals na een bloeduitstorting.
Gebruik gemalen vlees (vis, kip, ei of vleesvervanging), ragout, gepureerde groenten en aardappelpuree (of gemalen pasta). De gerechten kunt u verdunnen door het toevoegen van bijvoorbeeld, melk, jus, bouillon of groentenat. Voeg extra boter, room en/of olie toe voor extra energie.
Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
In de meeste gevallen zullen er na de operatie gedurende 6 weken elastieken tussen de onder en boven beugel geplaatst worden. Dit geeft de kaken de rust die nodig is voor herstel van het kaakbot. Eten is gedurende de eerste 3 weken vloeibaar en na 3 tot 6 weken zacht.
Als uw kiezen en tanden op elkaar worden vastgezet, is kauwen niet mogelijk. Worden uw kiezen en tanden niet op elkaar vastgezet, dan mag u de eerste 6 weken na de operatie uw kaken niet of minder belasten.
Hoe herken ik een kaak uit de kom? Een kaakontwrichting is erg pijnlijk. Je mond normaal bewegen, openen of sluiten is onmogelijk geworden.
Kaakoperaties: Orthognatische chirurgie/kaakorthopedie (verplaatsen onder en/of bovenkaak) Als uw tanden of kiezen scheef staan, gaat u naar de orthodontist. Zij verplaatsen tanden en kiezen om zo een stabiele beet te maken, dat wil zeggen dat tanden en kiezen goed op elkaar passen.
Alle bewegingen van het kaakgewricht worden gestuurd door de kauwspieren. Het kan voorkomen dat de discus iets verschuift, waardoor er een knap ontstaat in een of beide kaakgewrichten. Soms is de discus zo verschoven dat de beweging van de onderkaak hierdoor wordt gehinderd en de mondopening beperkt is.
Met een chirurgische kaakcorrectie kunnen we de stand en breedte van 1 of beide kaken veranderen en verbeteren. Deze operatie heet ook we een kaakosteotomie. Niet iedereen is even tevreden over zijn of haar uiterlijk en de stand en functie van het gebit.
Wanneer er grote verschillen zijn tussen de stand, de vorm en de afmeting van de boven- en onderkaak, dan kan aanvullend een operatie door een kaakchirurg nodig zijn. De kaakchirurg zet de kaken in de goede stand, met als doel een goede functie van het gebit en symmetrie van het gezicht te krijgen.
Belangrijk is om de eerste 3 dagen niet in de volle zon te gaan zitten. De warmte kan de groei van bacteriën bevorderen waardoor een ontsteking zou kunnen ontstaan. Een dikke wang, een blauwgele verkleuring en een verminderde mondopening zijn na een wat moeilijkere ingreep normaal.
Het 'sturen' van de stand van de kaken middels een beugel is mogelijk zolang je nog groeit, dus ongeveer totdat je 14 jaar bent. Over het algemeen zijn meisjes eerder uitgegroeid dan jongens. Als je uitgegroeid bent is de stand van de kaken alleen nog te veranderen door middel van een kaakoperatie.
Gedurende de operatie adem je via een ademhalingsbuisje. Deze wordt via je neus in de luchtpijp gebracht. Tijdens de kaakoperatie worden delen die verplaatst zijn in de mond weer aan elkaar gezet met metalen schroefjes en plaatjes. De kaakchirurg bespreekt met je of deze plaatjes en schroefjes er later weer uit moeten.
Vergoeding door verzekeraars
Vergoeding van kaakchirurgie en de daarbij behorende ziekenhuisopname valt altijd onder de basisverzekering. Voorwaarde is wel dat je via een verwijzing bij de kaakchirurg terecht bent gekomen. Dit loopt altijd via huisarts, tandarts of medisch specialist.
Een chirurgische kaakcorrectie is een methode om een afwijkende stand van de kaak door een operatie te corrigeren. Met deze methode wordt een functioneel evenwicht bereikt tussen de kauwspieren, de tanden en kiezen, de luchtwegen en de gelaatsuitdrukking.
Normaal passen de bovenste en onderste tandenrij goed op elkaar als je de mond sluit. Als je de tanden niet goed meer op elkaar kan zetten, en dus niet goed aansluiten, spreken we van malocclusie.
Maak gebruik van volle producten, zoals volle melk, yoghurt en vla, hierin zitten meer voedingsstoffen dan in magere producten. Als u iets wilt drinken, neem dan iets waar voedingsstoffen in zitten, zoals melkproducten, vruchtensap of drinkontbijt.