Veel mensen denken dat een heupprothese slechts één keer vervangen kan worden. Dat is niet het geval. Hoe vaak een prothese vervangen kan worden, hangt van meerdere factoren af. Wel is het zo dat hoe vaker je de prothese vervangt, hoe complexer de operatie wordt.
“Het is zeker niet zo dat na 15 jaar elke gewrichtsprothese vervangen dient te worden. Over het algemeen kunnen we stellen dat 90% van de heupprotheses na 10 jaar nog goed functioneert. Na 15 jaar is dit 85% en na 20 jaar 70%”, lichten de orthopedisch chirurgen toe.
Bijna alle heupprothesen functioneren 15 jaar na de heupoperatie bij normaal gebruik nog naar volle tevredenheid. Als de heupprothese overmatig wordt belast zoals uitzonderlijk veel rennen en ander activiteiten met een grote belasting, kan de heupprothese vroegtijdig losraken. 'Loslating' heet dat.
In Nederland hebben ongeveer 359.000 mensen heupartrose, van wie 132.000 mannen en 227.000 vrouwen. Elk jaar krijgen 15.000 mannen en 21.000 vrouwen heupartrose. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op artrose. Per jaar worden meer dan 24.000 totale heupoperaties uitgevoerd bij patiënten met heupartrose.
De heup kan uit de kom gaan, omdat uw spieren en spierbanden na de operatie nog slap zijn en de heupprothese nog niet goed is vastgegroeid in uw lichaam. De kans dat de heup uit de kom gaat is bij patiënten met overgewicht groter dan bij patiënten met een normaal gewicht.
Artrose van de heup begint met stijfheid en pijn bij bewegen. De pijn zit vooral in uw lies, bovenbeen en bil. Soms voelt u het zelfs tot in de knie. De pijn is het ergst wanneer u na rust weer in beweging komt (startpijn of ochtendstijfheid).
Lopen, met of zonder een prothese, is mogelijk, maar kost veel energie. Dit is een amputatie door het heupgewricht. Bij dit amputatieniveau zijn uw knie- en heupgewricht niet meer aanwezig. Bij dit amputatieniveau is uw eigen knie niet meer aanwezig en moet u leren lopen met een protheseknie.
Het plaatsen van een heupprothese is een veelvoorkomende operatie in de Sint Maartenskliniek. Daarbij vervangen wij uw heup of een deel daarvan door een kunstheup.
Zo komt het vaker voor bij vrouwen vanaf 45 jaar. Door fit en actief te blijven en ervoor te zorgen dat u niet te zwaar bent, kunt u het risico op artrose zo klein mogelijk houden. Bij reuma of gewrichtsontstekingen is het lastig slijtage van de heup te voorkomen.
De eerste 6 weken na de operatie is het risico van luxatie (het uit de kom schieten) van de heup het grootst. Om dit te voorkomen mag u de volgende bewegingen absoluut niet maken: het geopereerde been over het andere been heen leggen. geen gecombineerde bewegingen maken.
Artrose kan niet worden genezen, maar er bestaan operatieve en niet-operatieve behandelingen om de klachten te verlichten en slijtage van het gewricht te vertragen. Uw orthopedisch chirurg kan u medicijnen voorschrijven om de pijn onder controle te krijgen. Paracetamol is een milde pijnstiller met weinig bijwerkingen.
Operaties vanwege een gebroken heup zijn berucht vanwege de vele complicaties en hoge sterfte. Van de bijna 18.000 patiënten per jaar overlijdt één op de drie in het eerste jaar na opname.
De kom van een heupprothese bestaat uit titanium met een laagje van slijtvast polyethyleen of keramiek. De kop van de nieuwe heup is ook van keramiek. Dankzij moderne materialen en een goede manier van plaatsen, kan een kunstheup wel 20 jaar mee.
Een heupoperatie kost gemiddeld 22.000 euro, terwijl 38 procent van de mensen de kosten schat op 6.000 euro en 42 procent op 13.000 euro.
Als u voor de operatie ook regelmatig fietste mag u ongeveer zes weken na de operatie weer gaan fietsen. U moet wel weer voldoende controle over uw been hebben en u moet zich zeker goed genoeg voelen om te fietsen. Gebruik bij voorkeur een damesfiets vanwege de lage instap. Oefenen op een hometrainer is aan te raden.
U mag gewoon traplopen. Wel zult u de eerste weken met uw geopereerde been moeten bijstappen. Zodra de pijn het toelaat, mag u doorstappen. Drempel op: eerst het niet-geopereerde been, daarna het geopereerde been bijtrekken en tot slot de krukken.
U slaapt het veiligst op uw rug, met een dik kussen tussen de benen. Wij adviseren u dit de eerste zes weken te doen. Is slapen op de rug voor u erg lastig of onplezierig, dan kunt u na twee weken ook op uw zij slapen, met een groot, stevig en dik kussen tussen uw knieën geklemd.
Gelukkig is, naast gezonde voeding, blijven bewegen juist goed om klachten te verminderen en is wandelen bij uitstek een geschikte activiteit. Omdat artrose slijtage van het kraakbeen is, dien je wel je eigen grenzen in de gaten te houden. Ook al is bewegen goed, overdaad schaadt in dit geval.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Het skelet van een pup is nog niet verbeend. Daardoor kan belasting met een te hoge druk, problemen geven. Als de pup naar boven loopt op lage rug, heupen en knieën. Trap af lopen zorgt voor een verhoging van de belasting op schouders, ellebogen en polsen.
Tijdens de heupoperatie wordt de oorzaak van uw pijn weggenomen. Hou er echter rekening mee dat uw nieuwe heup tot 3 maanden na de heupoperatie pijnlijk kan zijn. De pijn na het plaatsen van een heupprothese wordt minder na ongeveer 2 weken na de heupoperatie.
Ja, je kan fietsen met een versleten heup. Sterker nog, fietsen met een versleten heup zorgt ervoor dat klachten kunnen verminderen. Daarnaast remt het de progressie van de artrose af. Met fietsen versterk je juist de spieren om je heup heen en blijf je in een goede conditie.
Naast infectie zijn er nog een aantal mogelijke complicaties bij het plaatsen van een heupprothese: Trombose en longembolie. Bloeduitstorting of nabloeding. Een scheur of breukje in (een deel van) het bovenbeen.