Maar benzine is heel lang houdbaar, mits het absoluut luchtdicht en in een metalen jerrycan wordt bewaard. Onze Duitse zusterclub ADAC heeft ooit een metalen, goed afgesloten jerrycan met benzine voor 25 jaar bewaard. Die bleek (behalve het feit dat het nog loodhoudende benzine was) nog goed bruikbaar.
Volgens brandstoffabrikant BP blijft brandstof in een afgesloten container bij een temperatuur van 30 graden drie maanden goed. Bij 20 graden is dat al meteen zes maanden.
De brandstof was nog geschikt om mee te rijden. Bewaar je benzine in een kunststof jerrycan of in de tank van een motorfiets of auto, dan gaat het minder lang goed. Het blijkt dat benzine snel aan kwaliteit verliest en onbruikbaar wordt.
Brandstoffen kun je gewoon binnen bewaren, mits goed afgesloten. Auto's, motoren en brommers staan ook gewoon in garage's of schuurtjes (ook gewoon met ontluchting).
Als de jerrycan goed afgesloten is, goed in de auto is bevestigd en wat ruimte heeft (lucht) om te kunnen uitzetten in inkrimpen, dan is er geen direct risico. Maar helemaal risicoloos is het niet, bijvoorbeeld als de auto betrokken raakt bij een ongeval.
Kunststof jerrycans geschikt voor brandstof
Een kunststof jerrycan geschikt voor brandstof waaronder; benzine, diesel, kerosine, bio-ethanol en aardolie. De brandstof jerrycans zijn verkrijgbaar in 5, 10 en 20 liter uitvoering en beschikken allen over een schenktuit.
Benzine kan in brand vliegen, ontploffen en mensen kunnen ziek worden als ze benzinedampen inademen.
De wet staat toe om in totaal 240 liter brandstof mee te nemen. Daarnaast moeten alle mogelijke maatregelen genomen worden om lekkage van de inhoud te voorkomen. Ook moeten de jerrycans goed vastgemaakt worden in de kofferbak.
Je hebt een speciale brandwerende opslagruimte nodig. Hiervoor zijn speciale kluizen en kasten verkrijgbaar. Ook ben je verplicht een lekbak te plaatsen die minimaal 110% van de hoeveelheid brandstof van de grootste emballage kan opvangen. Je mag op normale schappen zonder lekbak 300 liter benzine opslaan.
Een particulier mag volgens de wet met maximaal 240 liter benzine in zijn kofferbak rondrijden in jerrycans van maximaal 60 liter. Voor professioneel eigen gebruik – en daar gaat het om in de groensector – mag je maximaal 333 liter benzine vervoeren in jerrycans van maximaal 60 liter.
Nee maakt niets uit. Er is wel kans dat sommige kunststoffen oplossen in benzine (zoals piepschuim), maar als jouw fles nog heel is dan kun je hem gerust zo laten staan.
Benzine of diesel mag je alleen in jerrycans met een maximale inhoud van 60 liter vervoeren. In totaal mag je maximaal 240 liter brandstof vervoeren. Dus bijvoorbeeld vier jerrycans van 60 liter. Daarnaast ben je verplicht om de jerrycans stevig vast te maken in je kofferbak.
Al deze premium 98- en 102-benzines zonder ethanol zijn minstens een jaar houdbaar. Helemaal aan de top staat de benzeen- en tolueenvrije Ecomaxx-oldtimerbenzine. Die is niet verkrijgbaar aan de pomp, maar in 20-litercans bij een netwerk van meer dan 100 verkooppunten in heel Nederland.
De residu's van oude benzine tasten de kleppen aan en zorgen er voor dat ze niet mee sluiten of zelfs gewoon vast komen te zitten. Nog oudere benzine zorgt voor gomvorming in de tank, leidingen en carburator.
Breng ze naar de milieustraat! Dan vallen ook nog accu's, benzine, motorolie, afgewerkte olie, remolie, oliefilters, bestrijdingsmiddelen, etsvloeistoffen, fotofixeermiddelen, gootsteenontstoppers, injectienaalden, kwikthermometers, lampenolie, petroleum, verven en zoutzuur onder Klein Chemisch Afval.
Particulier vervoer van gevaarlijke stoffen (1.1.3.1a)
In het geval van brandstoffen mag maximaal 240 liter brandstof in hervulbare houders van maximaal 60 liter worden meegenomen. Wel moeten er maatregelen worden getroffen om elke vorm van lekkage onder normale vervoersomstandigheden te voorkomen.
opslagplaatsen voor maximaal 5000 liter brandbare vloeistoffen in verpakkingen met een inhoudsvermogen van maximaal 30 liter binnen de inrichting. § 7.
Nee, dat is niet verplicht. Het mag wel, maar er wordt aangeraden om niet meer dan 10 liter brandstof mee te nemen.
Jerrycans koop je natuurlijk bij HORNBACH.
Oh, en als je bij de douane gesnapt wordt, kan de fiscus alsnog een naheffing sturen. Wettelijk gezien mag je namelijk maximaal 10 liter benzine 'belastingvrij' aan boord hebben. Voor alles daarboven moet je alsnog belasting betalen, als de dienders je aanhouden. Een boete kun je tot 240 liter echter niet krijgen.
"Bij temperaturen van 30 graden of meer is het gevaarlijk om je brandstoftank vol te gooien, want benzine en diesel zetten namelijk uit door hitte." Daarvoor waarschuwt de Duitse Automobilclub Kraftfahrer-Schutz (KS) vandaag in onder andere het Algemeen Dagblad. Maar dat is onzin, zeggen zowel ANWB als de Bovag.
Benzine en diesel zetten uit
In de brandende zon zou er brandstof door de tankopening of de brandstof-ontluchting kunnen lekken. Dat is niet alleen schadelijk voor het milieu, de lak van de auto of de bodembescherming, het is ook gevaarlijk.
Een brandstof jerrycan voor benzine of diesel moet een speciaal keurmerk hebben, het kunststof (HDPE) moet aan strenge veiligheidseisen voldoen. Anders is de kans aanwezig dat ze uiteindelijk gaan lekken, dit kan tot gevaarlijk (explosie) gevaar leiden.