Nachtelijke hypo's kunnen meerdere oorzaken hebben, legt de diabetesverpleegkundige uit. 'Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan als je met een te lage bloedsuiker gaat slapen of als je voor de nacht te veel insuline hebt toegediend.
Het risico van nachtelijke hypoglykemie is het hoogst tussen 1 en 4 uur 's morgens. Er zijn enkele kenmerkende symptomen: nachtmerries, moeilijk ontwaken, vermoeidheid 's morgens, hoofdpijn.
Dit gebeurt er normaal gesproken: 's nachts maakt de alvleesklier minder insuline aan. Dan stijgt de bloedsuiker onder invloed van hormonen als glucagon, groeihormonen, cortisol en adrenaline. Tegen de ochtend komt de alvleesklier weer in actie en geeft wat extra insuline af, zodat de bloedsuiker weer zakt.
Zijn hypo's gevaarlijk voor ons lichaam? Hier is veel onderzoek naar gedaan, maar voor zover we weten is het vaak doormaken van een hypo niet gevaarlijk voor het lichaam of de hersenen. Bij ouderen mensen kan het een extra belasting voor het hart vormen.
Een hypo gaat over als je snel iets zoets eet of drinkt (niet light). Neem het liefst suiker in de vorm van glucosetabletten (druivensuiker/dextrose). Een glucosetablet komt namelijk het snelste in het bloed. Neem bijvoorbeeld zes tot acht tabletten druivensuiker wanneer je een hypo hebt.
Bij een hypo moet je wat eten en drinken. Je moet dan voor voedsel kiezen waarbij de suikers snel beschikbaar zijn en dus snel na het eten in je bloedbaan komen, zoals tabletten Dextro (druivensuiker) en verdunde (suikerhoudende) limonade.
Melk, yoghurt, karnemelk (lactose) Vla, pudding, vruchtenyoghurt (suiker – lactose – zetmeel) Koek, ontbijtkoek, gebak (suiker – zetmeel) Suiker honing, zoet broodbeleg, limonade, snoep (suiker)
Na een nachtrust van vier uur daalt de gevoeligheid voor insuline met bijna een kwart.
Normaal gesproken herken je een hypo op tijd aan klachten zoals zweten, trillen, hartkloppingen en een hongergevoel. Sommige mensen voelen een hypo na verloop van tijd niet meer aankomen. Dat kan vervelend of gevaarlijk zijn, want je kunt door een hypo bijvoorbeeld flauwvallen.
De klachten waaraan u een hypo kunt herkennen zijn: zweten, trillen, gapen, bleek zien, wazig zicht, hoofdpijn, duizeligheid, hongergevoel, gevoel van kou, hartkloppingen, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Het is belangrijk dat u weet hoe u reageert op een lage bloedglucose.
Zweten, trillen, maar ook een slechte concentratie, sufheid en verwardheid: een hypo hakt er flink in. Tot voor kort werd dan ook gedacht dat wie vaak een lage bloedsuikerspiegel heeft, daar op de lange duur schade door oploopt. Het goede nieuws: we weten nu dat hypo's minder erg zijn dan gedacht.
Sommige mensen hebben geen diabetes, maar hebben wel regelmatig last van een te lage bloedsuiker, enige tijd na het eten van een maaltijd. Dit wordt reactieve hypoglykemie of postprandiale hypoglykemie genoemd.
Je lichaam heeft na een hypo tijd nodig om te herstellen. Dit kan tot 24 uur duren.
De suikerdip volgt meestal op een aanval van lekkere trek, maar soms ook op een regelrechte hongerklop. Je hebt even geen energie meer en ervaart een plotselinge drang naar voedsel met (veel) suiker, vaak.
Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam. De chronische verhoging van stresshormonen zorgt er waarschijnlijk voor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Daardoor raakt de bloedsuikerspiegel van slag.
Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt.
Een hypo kan ontstaan doordat je te weinig eet, te veel actieve insuline in je lichaam hebt of te lang een lichamelijke inspanning levert zonder genoeg koolhydraten binnen te krijgen. Dit geeft vaak een naar gevoel. Het is een signaal van je lichaam om tot actie over te gaan.
“In het verleden zijn er helaas al mensen opgepakt wegens openbare dronkenschap terwijl ze een hypo doormaakten. Heel gevaarlijk, want zonder ingrijpen kan de bloedsuikerspiegel verder zakken tot je in coma belandt en sterft.
Hypoglykemie ofwel 'hypo', is de medische term voor een te lage bloedglucosespiegel. Een hypo duurt meestal niet lang. Vooral mensen met diabetes hebben last van hypo's. Bij andere mensen komt het erg weinig voor.
Glucose innemen, en voor volwassenen gaat het om 20 gram! Het snelste effect hebben tabletten druivensuiker (=dextrose=glucose). Daar zijn verschillende soorten van, variërend van 1,5 tot 4 gram glucose per tablet. Kijk dus goed welke tabletten u heeft, en hoeveel daarvan overeenkomen met 20 gram!
Bij een hypo heeft u te weinig glucose in het bloed (minder dan 4 mmol/ liter). Neem direct iets met 15 tot 20 gram koolhydraten, bij voorkeur in de vorm van glucose. Wat is een hyper? Bij een hyper heeft u te veel glucose in het bloed (meer dan 10 mmol/liter).
Neem 1 dextro van 3 gram per 10 kg lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld: als je 50 kg weegt, neem je 5 dextro-tabletten. Ook kun je wat suikerhoudende limonadesiroop drinken (dus geen light-drank). Stap 3: Meet na 15 minuten weer je bloedglucose.