Tong is een zeer magere vis. Maar ook magere vis bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Eén tot twee keer per week vis eten, is ideaal voor de gezondheid.
Tong is een pareltje van een vis met vaak een stevig prijskaartje. Gelukkig is de kwaliteit van verse tong meestal erg goed. Op het vlak van duurzaamheid en informatie over de vangst en herkomst is er nog werk aan de winkel.
Noordzeetong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op zijn best tussen juli en december. In onze viskalender vindt u de beste periode voor deze vissoort. Bekende en geliefde bereidingen met tong zijn tong à la meunière ( met boter en peterselie), al dan niet gevulde tongrolletjes, en gebakken sliptongetjes.
Sliptong is in feite een kleine zeetong
Zeetong is een stevige platvis die tegelijk ook zeer zacht en sappig smaakt. Sliptong is in feite een kleine zeetong. Sommige mensen schrijven sliptong als slibtong, met een b. Echter is slip met een p het meest gangbaar.
Er zitten 95 kilocalorieën in 1 portie (125 gram) tong. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'tong'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Gezondheid. Tong is een zeer magere vis. Maar ook magere vis bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Eén tot twee keer per week vis eten, is ideaal voor de gezondheid.
Individuele vissen vertonen nu nog grote verschillen in groeisnelheid en gewicht op eenzelfde leeftijd. Het gemiddelde gewicht is 250 gram en varieert tussen de 125 en 375 gram.
Het eten van de sliptong.
Neem een mes en een vork en zorg dat een sliptong vrij ligt om te ontgraten. Begin met het wegschuiven van de graten van de zijranden van de vis. Druk je mes zachtjes op max. 1 cm van de buitenrand op de vis en maak een rustige schuivende beweging naar de buiten kant van de vis.
Tong heeft een maximale lengte van 70 centimeter en is een ware delicatesse. De smaak is niet typisch vissig en lijkt op die van garnalen. Tong kan op verschillende manieren worden bereid: bakken, grillen, stomen en stoven. Voor de bereiding moet de tong worden ontveld.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis.
Steek de tong zo ver mogelijk uit de mond. Plaats de tongreiniger zo ver mogelijk naar het achterste tonggedeelte en oefen kracht uit op de schraper, zodat de tong wordt platgedrukt. Tongreinigen hoeft niet hard, gebruik je kracht dus met mate. Mensen die te hard schrapen, lopen het risico op een tongbeschadiging.
Koolvis. In veel opzichten lijkt koolvis op kabeljauw. Het is een voordelig visje dat je kan bakken, grillen en stomen. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor hij in veel gerechten gebruikt kan worden.
Tong: de lekkerste platvis van de zee. Tong is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten.
De tong heeft dat waarschijnlijk te danken aan het fijne, maar stevige visvlees. Tong leent zich ook makkelijk voor vele soorten bereidingen. Voor de kinderen is tong ook een fijne vis omdat er geen graten in zitten.
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Verse zeetong van bij de vishandel kan je gefileerd of ontveld met de kop er nog aan bestellen. Aan de hand van deze stappen maak je zeetong in z'n geheel panklaar.
Sliptong is een ware delicatesse. Het komt uit onze eigen Noordzee en smaakt overal lekker bij. Deze keer wordt het gemaakt met zeekraal. Het seizoen hiervoor is tot en met september.
€ 29,50. BTW) 1 kilo sliptong vers uit de Noordzee per kilo vacuüm verpakt of per stuk verpakt graag vermelden bij opmerkingen, de sliptong wegen ongeveer 100 a 150 gram per stuk.
Voor de bereiding moet de tong ontveld worden. De Sliptong heeft een gewicht van ongeveer 7 stuks in een kilo.