Aquacultuur wordt ook wel visteelt genoemd. Onder dit proces vallen verschillende kweekmethodes, namelijk: Intensieve gesloten systemen.Open kooien in zee of in een meer.Sea-ranching met grote kooien in zee.
Wat is aquacultuur? Aquacultuur is het kweken, kweken en oogsten van vis, schaaldieren, algen en andere organismen in alle soorten wateromgevingen.
Mosselkweek behoort tot de extractieve aquacultuur, wat wil zeggen dat de mossel niet gevoed moet worden, maar zijn voeding (eencellige microalgen en phytoplankton) zelf uit de zee haalt. Op die manier draagt de kweek bij aan het ecosysteem, door overtollige nutriënten via die microalgen uit het water weg te halen.
Wereldwijd wordt er 70,2 miljard kilo vis per jaar gekweekt (CBS, 2015). Dit is 43% van de totale visproductie (wild+kweek). In Nederland worden soorten als paling, tilapia, meerval, forel, tarbot, snoekbaars, barramundi en tong gekweekt. Het kweken van vis gebeurt op twee verschillende manieren.
Terrein met bassins, aangelegd voor het kweken van vis.
Omdat harder iets vetter is dan een witvis, is deze ideaal om te grillen. In een pan of op de barbecue. Ook kan deze vis goed worden gebakken of gestoofd. Een recept met gegrilde harder op courgettelinten.
Het geheugen van een vis
Die blijken veel beter te zijn dan de meeste mensen denken. Je hoort weleens dat vissen een geheugen van 2 seconden hebben, maar niets is minder waar: hun langetermijngeheugen is goed ontwikkeld. Ook kunnen ze nieuwe dingen leren.
Het kweken van aquarium vissen voor geld
Vissen zoals Platy's, Molly's, Guppies, Gambusia soorten of levendbarende snoekjes zijn ideaal om mee te beginnen. Guppen, Platy's en Molly's leggen zo'n 10-20 jongen per keer en je kan ze gewoon in je tropische aquarium houden (bij +- 21 graden).
Paling (=vette vis) bevat meervoudig onverzadigde vetzuren (Omega 3) die goed zijn voor je hart, bloedvaten, brein en huid. Vette vis verlaagt de kans op depressie, blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC. Vis bevat veel eiwitten. Goed voor na het sporten om je spieren te laten herstellen.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
Ze proefden tien soorten mosselen uit Zeeland en daarbuiten. De mosselen van Prins & Dingemanse, die consumenten zelf kunnen scheppen in de Agrimarkt-supermarkten, komen als beste uit de bus. Een ziltige, volle smaak en een blanke kleur. Zo omschrijven de mosselkenners de ultieme mossel.
Wil je verse mosselen toch bewaren, leg ze dan in een vergiet in de groentelade in de koelkast, zo kunnen ze niet in hun eigen vocht liggen. Leg ze zeker niet in water, mosselen zijn zoutwaterdieren dus dat zullen ze niet lang overleven.
Stinken ze, dan zijn ze dood en moet je ze weggooien.
Het bijvullen van je aquarium kan (in de meeste gevallen) gewoon met kraanwater, bijvoorbeeld met een gieter of een emmer (deze moeten wel alleen voor het aquarium gebruikt worden!). Houdt wel de temperatuur in de gaten. Deze moet ongeveer de temperatuur zijn van je aquariumwater.
De visvangst heeft tegelijkertijd impact op het milieu. De grootste problemen zijn overbevissing, ongewenste bijvangsten en zeebodems worden aangetast. Ook kweekvis zorgt voor milieubelasting.
Met de conditioneringsmiddelen voor het water schept u natuurlijke wateromstandigheden. Doe het leidingwater in een gieter/emmer en behandel het met sera aquatan, sera bio nitrivec en eventueel sera mineral salt. Probeer de temperatuur van het verse water enigszins op de temperatuur van het aquariumwater in te stellen.
Kibbeling wordt gemaakt van magere vis.Deze soorten bevatten weinig vet en daardoor ook weinig gezonde visvetzuren. Juist die gezonde vetzuren, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
Het beste seizoen om verse wilde paling te eten, is van mei tot november. Wilde gerookte paling kan het gehele jaar door gegeten worden.
De meeste soorten die gekweekt worden planten zich voort in gevangenschap. De mossel, de paling en de tonijn zijn hier een uitzondering op. Deze soorten worden in het wild gevangen en worden vervolgens opgekweekt voor consumptie.
Goudvissen zijn groepsdieren, hou ze altijd met drie of meer. Omdat het koudwatervissen zijn, kan je ze niet combineren met warmwatervissen zoals de meeste aquariumvissen. In een vijver kunnen ze eventueel samen gehouden worden met andere koudwatervissen zoals windes en goudelrits.
"Vele vissoorten zijn in staat tot dezelfde intellectuele prestaties als ratten of muizen." Webster ontdekte dat op grond van een aantal experimenten waarbij hij naging hoe kleine vissen erin slagen te ontsnappen aan grote en gevaarlijke soortgenoten.
Vissen hebben namelijk een heel slecht geheugen: ze kunnen maar drie seconden iets onthouden. Ze zouden na een rondje zwemmen al vergeten zijn waar ze zijn. Het is dus knap dat een vis iets als een gezicht, dat zo erg lijkt op een ander gezicht, kan herkennen.
Vissen voelen hoogstwaarschijnlijk wel pijn, en dat op een gelijkaardige manier als zoogdieren en dus ook mensen, zegt de studie.