Als je kind geen melk lustKinderen die geen melk lusten, vinden een wat zuurder melkproduct vaak wel lekker, zoals karnemelk, yoghurt, kefir en kwark. Probeer ook eens een kindercappuccino: opgeschuimde melk met een klein beetje cacaopoeder. Je kunt melk natuurlijk ook verwerken in maaltijden.
Kan het kwaad als mijn kind helemaal geen melk drinkt? Ja dat kan kwaad. Melk levert eiwitten, calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Kinderen hebben deze voedingsstoffen hard nodig om te kunnen groeien.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Melk en melkproducten hebben een hoge 'nutriëntendichtheid'. Dit betekent dat ze veel belangrijke voedingsstoffen als eiwit, vitamines en mineralen leveren en relatief weinig energie. Voor kinderen tot en met 8 jaar is magere en halfvolle zuivel een belangrijke bron van calcium, fosfor, kalium, vitamine A, B2 en B12.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate. Zo bevat een glas melk of een schaaltje yoghurt veel calcium (goed voor de botten), veel B-vitamines en een flinke portie eiwitten.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.
Halfvolle melk is een prima drank voor opgroeiende kinderen, er zitten eiwitten en vetten in, maar ook veel calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Die B-vitaminen en calcium zitten ook in groenten, fruit en vlees, maar melk blijft de grootste en makkelijkste bron voor deze stoffen.
Tussen 15 en 18 maanden is de beste leeftijd om ook de melkvoeding geleidelijk aan in een open beker te geven. Zodra je peuter zittend één of meer deciliter(s) melk(voeding) uit een kopje kan drinken, kan je de fles geleidelijk aan stopzetten.
Als je kind weinig melk drinkt, probeer de melk dan te verdunnen met water of geef hem wat lauw water. Voor een ziek kind is het soms lastig om goed te drinken. Geef hem kleine slokjes water. Je kunt bijvoorbeeld elke vijf minuten één of twee eetlepels water geven.
“Voor veel mensen kan het ontwijken van zuivel goed zijn voor de gezondheid. Vaak zijn de verschillen al snel te merken: het opgeblazen gevoel en de winderigheid verdwijnen, en je houdt minder vocht vast.” Dit moet je weten over zuivel om voor jezelf te bepalen hoe veel je ervan van nodig hebt, en val welke soort.
Leven zonder zuivel, zoals veganisten doen, is voor je gezondheid niet slecht, zeker als je je calcium ergens anders vandaan haalt. De meeste melkvervangers hebben calcium toegevoegd. En wie voldoende groene bladgroenten, noten en bijvoorbeeld gedroogde vruchten zoals abrikozen eet, leeft gezond zonder zuivel.
Denk bijvoorbeeld aan sojamelk, sojayoghurt, maar ook rijstmelk, amandelmelk en kokosmelk. Dit zijn allemaal prima alternatieven. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten verkrijgbaar, dus probeer ook eens wat verschillende smaken uit.
Vanaf één jaar heeft je kind elke dag ongeveer 6-7 bekertjes drinken nodig. Daaronder vallen ook melkproducten zoals melk en yoghurt. Hiervan heeft je kind ongeveer twee bekertjes op een dag (300 ml) nodig. Geef je veel meer, dan heeft hij minder trek in zijn eten.
Peutermelk levert veel meer vitamine D en ijzer dan gewone koemelk, waardoor 150 milliliter (de helft van de aanbevolen hoeveelheid melk per dag) al voldoende is, stelt het onderzoek dat nu is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.
Water is de eerste keuze! Een peuter heeft 5-7 bekertjes water, melk en thee zonder suiker per dag nodig (ongeveer 750 ml). Bied het drinken aan bij elke maaltijd of tussendoortje, dat zijn al zo'n 3-5 bekertjes per dag.
Je kindje leren eten én drinken
Met andere woorden: zodra je kindje vaste voeding nodig heeft, moet je dus de flesvoeding beginnen af te bouwen. Te lang flesjes blijven geven is namelijk niet goed voor de ontwikkeling van de mondmotoriek.
Bouw het drinken uit de fles geleidelijk af door bijvoorbeeld 's morgens en 's avonds de fles te geven en tussendoor de beker. Als je melk of sap uit de fles laat drinken, zorg dan dat je kind de fles achter elkaar leeg drinkt. Leg na het drinken de fles weg.
In borst- en kunstvoeding zitten alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Borst- en kunstvoeding bevatten meer ijzer en goede vetten en minder eiwitten dan gewone melk. En dat is beter voor je baby. Vanaf 1 jaar is je kind klaar voor koemelk.
Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml. Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram.
De richtlijn is als volgt. Geef je kind op een dag ongeveer 150 milliliter voeding per kilo van zijn gewicht. Als je kind 5 kilo weegt, heeft het op een dag dus ongeveer 750 milliliter voeding nodig. Dat zijn dus bijvoorbeeld 10 flesjes van 75 ml, of 9 flesjes van 80-85 ml.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Melk hydrateert 1,5 keer beter dan water
Vervolgens testten de onderzoekers 13 drankjes, waaronder bier, koffie, thee, sportdrank, cola, jus d'orange en volle- en magere melk. Resultaat daarvan was dat volvette melk 1,5 keer beter hydrateerde dan water.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.