Wat voor soort koffie drinken Spanjaarden? Koffie in Spanje wordt op grote schaal op espresso gezet. Dat betekent dat de hoeveelheid die geserveerd wordt over het algemeen kleiner is en minder wordt afgezwakt dan in Noord-Europese landen, maar vaak veel meer punch heeft.
In Madrid kun je alle normale koffie's bestellen maar ook een 'mediana' wat een café con leche is maar dan halverwege de ochtend, in een klein kopje. Maar als je een 'mitad y mitad' vraagt dan krijg je de koffie met de helft warme en de helft koude melk.
Het lijkt op een cafébonbon maar wordt zonder koffie geserveerd, maar een mix van zoete, gecondenseerde melk en warme slagroom. De verhouding gecondenseerde melk tot hete melk is 1: 1.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Zoals de naam al doet vermoeden is een Caffè latte, koffie met veel melk (latte betekent melk in het Italiaans, en is dus vergelijkbaar met de Nederlandse koffie verkeerd). Wel wordt er over het algemeen een klein laagje schuim bij geschonken.
Ze kan puur of met ijs worden gedronken, en wordt ook vaak gebruikt als ingrediënt voor cocktails, met koffie, of in nagerechten. Tia Maria betekent in het Spaans letterlijk "tante Maria". De in de horeca-gelegenheden geschonken Spaanse koffie is koffie met Tia Maria erin.
Typisch Spaanse drankjes.
Sangria: Rode wijn met stukjes fruit, iets gezoet en soms aangevuld met mineraalwater. Horchata: Een Valenciaans drankje, bestaande uit aardamandelen, suiker en melk. Rebujito: Een mix van droge sherry, 7-up, ijs en mintblaadjes.
Zwarte koffie blijft de meest gedronken koffiesoort van Nederland. Wel is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Zo geven vrouwen bijvoorbeeld meer de voorkeur aan koffie met melk, zoals een Cappuccino of Latte Macchiato.
Schep in twee glaasjes een laagje gecondenseerde melk. Daarop schenk je voorzichtig een laagje liquor 43. Dan schenk je over de bolle kant van een lepel wat melk en schuim uit de opschuimer in het glas, daarna laat je wat koffie over de bolle kant van de lepel in het glas "glijden".
Fooien in Spanje
Volgens de Tip Advisor kaart is het in Spanje in restaurants gebruikelijk om tussen de 5% en 10% van de rekening fooi te geven. Je kunt echter ook, net zoals in bars, de rekening zo afronden naar de eerste volle euro waarbij het overschot als fooi gezien kan worden.
Carajillo is een Spaanse alcohol houdende espresso met brandy. Oorspronkelijk komt deze benaming uit Latijns Amerika en is het verklein woord van Carajo welk zoiets betekent als „V.. dorie“... Men wil hiermee aangeven dat de koffie door toevoeging van alcohol pittiger wordt.
Net zoals Nederland en België wordt ook in Spanje veel melk (leche) geproduceerd en gedronken. Volgens de meest recente cijfers drinkt elke inwoner van Spanje gemiddeld 70 liter melk per jaar waarbij de halfvolle melk het meest gedronken wordt.
In Spanje, een typische fastfoodmaaltijd kost: 8.00 EUR voor een McMeal bij McDonalds of BurgerKing (of vergelijkbare combo-maaltijd), en 2.40 EUR voor een cheeseburger. Voor koffie liefhebbers: cappuccino koffie 1.60 EUR en espresso 1.20 EUR. Meer informatie over het maaltijdbudget vindt u in onze: Reiskosten gids.
De Cafe Bombon is zeer populair in het oosten van Andalucia,
hoofdzakelijk in de provincie Almería. Hij wordt samengesteld door aan een solo ( espresso van 30 tot 50 cc ) gecondenseerde melk toe te voegen.
De Barraquito is een combinatie van een romig laagje gecondenseerde melk, een shot espresso, eventueel een shot Licor 43, opgeklopte melk, kaneel en limoenschil.
80 procent van de Nederlanders drinkt regelmatig koffie. Gemiddeld consumeren zij 3 kopjes per dag, 70 procent van de koffieleuten drinkt hun bakkie voornamelijk thuis, terwijl de rest er graag de deur voor uit gaat. Dat bleek vorig jaar uit cijfers van de Koninklijke Vereniging voor Koffie en Thee.
Met een aandeel van 32% van de wereldmarkt en een jaarproductie van 2.592.000 ton koffie is Brazilië het grootste koffieproducerende land ter wereld (67 % Arabica en 33% Robusta). De oogsttijden in Brazilië zijn van mei tot augustus.
45 % van de koffiedrinkers drinkt het liefst zwarte koffie. Koffie wordt voornamelijk thuis gedronken. Daarnaast drinken Nederlanders vooral koffie op visite, op het werk en in restaurants.
Bijzonder is dat de Spanjaarden 2x ontbijten. Ze beginnen met een klein ontbijt: dit ontbijt wordt thuis genuttigd met een café con leche (koffie met melk) en een stuk brood of een paar madalanas (cakejes). Het gebeurt ook dat men op weg naar het werk in een bar met een café en een croissant ontbijt.
Lekker om bij de tapas te drinken is Spaans bier, vermout, sangria, witte en rode wijn, maar ook de speciale Spaanse wijnen zijn een goede keuze, zoals de Spaanse droge sherry en manzanillas. Een glas lekkere cava is ook zeker een aanrader om te drinken bij een lekkere tapas.
De wettelijke minimum leeftijd in Spanje is in alle regio's 18 jaar op 4 (van de 17) regio's na. On-premise sale = verkoop van alcoholhoudende drank voor consumptie ter plaatse (bv. restaurants, kroegen etc.).
BAILEYS ORIGINAL IRISH LIQUEUR
Baileys Original Irish Cream is een zoete combinatie van buitengewone Ierse whiskey en gedestilleerde drank, Ierse room, rijke chocolade en vanille.
Schenk de Tia Maria, Barcelo Gran Anejo en espresso in een tumbler-glas. Schenk hierop een laag ijskoude volle melk en garneer met cacaopoeder.
Sterke drank conserveert zichzelf en vergaat daardoor eigenlijk nooit. Daarom kun je die stoffige fles tequila of Tia Maria die al jaren achterin je kast staat nog veilig opdrinken. De fles moet wel koel en droog hebben gestaan. Ook kan de smaak veranderd zijn.