Hoe ziet het eruit? Gesteelde fibromen lijken een soort huidflapjes die met een smal steeltje aan de huid vast zitten. Ze zijn huidkleurig en kunnen slechts 1-2 mm groot zijn, maar exemplaren tot wel 2-3 cm komen voor!
Hoe zien fibromen eruit ? We zien weke, huidkleurige gezwelletjes die overal op de huid kunnen voorkomen. Vooral bij adipeuze postmenopauzale vrouwen kan men soms tientallen kleine of grotere gesteelde huidkleurige of lichtbruine gezwelletjes zien in de hals, oksels, onder de borsten en in de liezen.
Nee, fibromen gaan niet vanzelf weg. Bij sommige mensen kunnen in de loop der jaren meerdere fibromen op de huid ontstaan. Er bestaan geen medische reden om fibromen te verwijderen. Indien ze cosmetische bezwaren geven kunnen deze goed en veilig worden verwijderd door de huidspecialiste.
De fibroom kan meestal eenvoudig worden weggeknipt met een steriel schaartje. Indien nodig wordt de huid plaatselijk verdoofd, maar bij een kleine fibroom is dit niet nodig. Na excisie van de fibroom kun je direct je dagelijkse bezigheden weer hervatten.
Wat kun je zelf doen? Een fibroom wekt misschien de indruk dat het eenvoudig zelf te verwijderen is, maar doe dit niet. Hierdoor kunnen infecties en littekenvorming ontstaan.
Fibromen kunnen voorkomen in alle weefsels die zijn ontstaan uit het mesenchym. Kwaadaardige tumoren van bindweefsel worden fibrosarcomen genoemd.
Fibromen ontstaan vaak naarmate mensen ouder worden. Vaak neemt het aantal fibromen of steelwratjes toe bij vrouwen in de menopauze. Bij mensen met overgewicht ontstaan er vaak veel fibromen op één plek. Ook de schuring en wrijving van kledeing, zoals de bh-rand, lokken het ontstaan van fibromen uit.
Fibromen zijn goedaardige (niet-cancereuze) tumoren die zich ontwikkelen in de baarmoederwand. Hun aantal en hun ligging kunnen verschillen van vrouw tot vrouw, net als hun grootte (van een paar millimeter tot verschillende centimeters).
In de meeste gevallen neemt de groei van fibromen ook toe naarmate je ouder wordt. De huid maakt dan kleine gezwellen aan die bestaan uit bindweefsel. Naast overgewicht, hormonen en ouderdom, kunnen fibromen ook ontstaan door wrijving en schuring van de huid.
Fibromen zijn meestal een toevalbevinding, omdat ze geen tot weinig klachten geven. Slechts 30% van de vrouwen vertoont klachten. Mogelijke klachten zijn bovendien afhankelijk van de locatie en de grootte. De meest voorkomende klachten zijn overmatig bloedverlies en pijn tijdens de menstruatie.
Je arts zal je wel aanraden om de ontwikkeling van het fibroom regelmatig op te volgen (echografisch op te meten). Afhankelijk van de grootte en lokalisatie van het fibroom, van je leeftijd en medische voorgeschiedenis gebeurt dit best om de 6 à 12 maanden.
Er verschijnt een litteken dat doorgroeit, en na maanden tot jaren een harde, rood tot bruin verkleurde streng of knobbel wordt. Een keloïd is meestal niet pijnlijk. Het kan wel jeuken of de beweging van de huid beperken. Het kan vooral de huid ontsieren.
De huisarts kan fibromen verwijderen door ze weg te knippen met een steriele schaar. Bij een klein steelwratje is geen verdoving nodig. Bij een grotere steelwrat is plaatselijke verdoving mogelijk. Wegschrapen.
Een steelwratje is een kleine uitstulping van opperhuid- en huidweefsel, met een diameter van 1 tot 5 mm en 2 tot 10 mm hoog, meestal vleeskleurig. De meest voorkomende plekken voor steelwratjes zijn de nek, arm, oksels, lies, oogleden, onder de borsten of andere huidplooien.
Er is geen medische reden om een steelwratje te behandelen, ze zijn immers onschuldig en nooit kwaadaardig. Maar de wratjes kunnen soms wel als ontsierend of hinderlijk worden ervaren, waardoor iemand er toch graag vanaf wil.
Huidvergroeiingen (ook wel: fibromen, wild vlees, steelwratjes, kersenwratjes) zijn vaak bruine of rode verheven bobbeltjes of vlekjes. Het is niet altijd precies bekend hoe de huidvergroeiingen ontstaan: waarschijnlijk heeft het te maken hebben met genetische aanleg en blootstelling aan UV.
Vleesbomen zijn goedaardige knobbels, die meestal uitgaan van de baarmoederspier. Ze bestaan uit spier- en bindweefsel en voelen een beetje rubberachtig aan. Myomen kunnen een paar millimeter groot zijn, maar ook zelfs een paar kilo wegen. Een baarmoeder kan één of meerdere myomen bevatten en ook de plaats verschilt.
Vleesbomen zijn niet heel makkelijk te ontdekken doordat ze lang niet altijd klachten geven of voelbaar aanwezig zijn. Pas op het moment dat een vleesboom zich op een ongelukkige plek bevindt kan deze (pijnlijke) klachten geven. Naast pijnlijke klachten kan de menstruatie ook heviger worden.
Vaak zijn er meer vleesbomen in de baarmoeder aanwezig. Vleesbomen komen vooral voor in de vruchtbare levensfase, dus vóór de overgang. Na de overgang verschrompelen de vleesbomen en verdwijnen de klachten bijna altijd vanzelf. De meeste vrouwen met vleesbomen hebben geen of weinig klachten.
Een vleesboom kan klein blijven of heel langzaam groeien. Soms kan een vleesboom groeien tot een gewicht van een kilo. Vleesbomen komen veel voor: bijna de helft van de vrouwen jonger dan 50 jaar heeft een vleesboom.
Symptomen vleesboom
Vaak geven vleesbomen weinig klachten maar mogelijk krijgt u toch last van: Overmatig bloedverlies wat kan zorgen voor bloedarmoede en waardoor u kortademig bent; Menstruatiepijn; Een drukkend gevoel in de buik, laag in de rug of klachten bij het plassen of vrijen.
We noemen een vleesboom ook wel myoom. Het is een goedaardige balletje van spiercellen in de spierlaag van de baarmoeder. Een vleesboom kan aan de buitenzijde van de baarmoeder zitten, in de baarmoederwand zelf of in de baarmoederholte. Hoe een vleesboom ontstaat, weten we niet.
Je kunt ze afbinden met een touwtje. Maar dat is lastig en je loopt dagen met een touwtje rond. Beter en sneller is de coagulatie behandeling. Wanneer je vaak een ketting draagt, is het ook raadzaam om deze regelmatig te reinigen in een badje met Biotex handwas.
Wratten zijn goedaardige huidgezwelletjes. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten HPV. Sommige veroorzaken wratten op de huid of slijmvliezen, andere liggen mee aan de basis van baarmoederhalskanker.
Een fibroom is een goedaardige, vaak steelvormige uitstulping van de huid. We noemen fibromen ook wel steelwratjes. Fibromen komen vaker voor bij ouderen, mensen met overgewicht en bij mensen met diabetes mellitus. De voorkeursplaatsen voor fibromen zijn in de oksels, liezen, onder de borsten bij vrouwen en in de hals.