Tip: Gebruik ook eens 10-15 saffraan stampers (~0,03 gram) als thee in uw dagelijkse groene, rooibos, kamille of verse munt thee; of in uw melk. Het geeft een subtiele smaak. Hoe langer u de thee of melk laat trekken, hoe sterker deze wordt.
Het wordt gebruikt om gerechten te kleuren (en smaak te geven), zoals visgerechten, groentes, maar vooral rijst. In de Nederlandse keuken wordt saffraan gebruikt in drop en thee en in de Aziatische keuken in marinades. Verder geeft het smaak aan tabak, dranken, medicijnen en snoepjes.
Let wel op dat u niet meer als 1,5 gram saffraan per dag gebruikt. De gemakkelijkste manier om van de gezondheidsvoordelen van saffraan gebruik te maken is door middel van het zetten van saffraan thee.
Het is ook een belangrijk ingrediënt van verschillende medicinale recepturen. Als de duurste specerij ter wereld wordt saffraan daarom ook wel het 'rode goud' genoemd. Je kunt het drinken als thee, of saffraan capsules slikken.
In de oude Perzische geneeskunst werd saffraan aanbevolen bij uiteenlopende aandoeningen waaronder maagdarmproblemen, premenstrueel syndroom, laag libido, astma, depressie, geheugenproblemen en pijn. Volgens de Chinese geneeskunde verbetert saffraan de bloedcirculatie en helpt het bij menstruatieklachten.
Saffraan is tegelijkertijd rustgevend als opwekkend. Saffraanwijn of -thee, is lustopwekkend. Het verhoogt de gevoeligheid van de vrouw en de viriliteit van de man en wordt beschouwd als een krachtig afrodisiacum.
Hoe wordt Positief Saffraan Complex ingenomen? Eénmaal daags 1 capsule tijdens de maaltijd met water innemen. De duur van gebruik kan naar behoefte worden verlengd. De aanbevolen dagdosering niet overschrijden.
Voedingsmiddelen zoals saffraan kunnen ook allergische reacties veroorzaken. Echter zijn er uit diverse studies waarbij tests zijn uitgevoerd op mensen geen significante of gevaarlijke bijwerkingen gevonden bij dosering onder de 1.5 gram per dag.
Pure saffraan geldt als giftig voor het centraal zenuwstelsel en de nieren. 15-20 gram kunnen dodelijk zijn. Saffraan wordt gebruikt om voedingsmiddelen te kleuren en smaak te geven. Eveneens wordt het in de cosmetica als kleurstof toegepast.
Saffraan thee (puur!)
500 ml kokend water0,05 gram saffraandraadjes (10-15 stampers) Een halve liter water koken. Doe de water in een kan of in 2 mokken.
De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Saffraan voelen de effecten na 10-20 dagen.
Suppletie met saffraanextract (30 mg/dag gedurende 8 weken) verlicht depressieve klachten en andere symptomen van premenstrueel syndroom significant, is de conclusie van een placebogecontroleerde pilotstudie met 50 vrouwen (20-45 jaar) met PMS.
Gebruik je de draadjes ( niet het poeder) dan kun je deze direct gebruiken in gerechten. Zorg ervoor dat er voldoende tijd en ruimte is, om de kleur vrij te laten komen. Dank bijvoorbeeld aan rijst koken. Door één of twee draadjes mee te laten koken verkleurt de rijst en krijgt het een verfijnde smaak.
Hoewel het natuurlijk afhankelijk is van het gerecht, de hoeveelheden en het type saffraan, kun je als maatregel houden dat een viertal draadjes voldoende is voor een gerecht voor 4-6 personen.
Warm water test
Doe een beetje saffraan in kokend water en wacht 5 minuten. Als de kleur van de saffraandraadjes na 5 minuten niet wit wordt, geeft dit aan dat deze origineel is. Als dit in minder dan 5 minuten gebeurt, betekent dit dat de saffraan nep is.
Saffraan is duur
De belangrijkste reden waarom saffraan duurder is dan andere specerijen, is het feit dat het productieproces van deze specerij niet geautomatiseerd kan worden. Saffraan wordt gewonnen uit de draden / stigma's die zich in de bloemen van saffraan crocus of crocus sativus plant bevinden.
Saffraan is een kruid dat afkomstig is van de bloem van Crocus sativus of saffraankrokus, terwijl kurkuma een kruid is dat afkomstig is van de Curcuma longa-plant van de gemberfamilie, die groeit in Azië en Zuidoost-Azië. Beide kruiden worden gebruikt om smaak en kleur aan voedsel toe te voegen.
1 kg saffraan kost tussen de 30.000 en 40.000 euro. Voor 1 kg saffraan heeft men zo'n 180.000 bloemen nodig. Met 1 gram saffraan, daarentegen, kan men zo'n 100 porties bereiden!
De meeste mensen gebruiken 1 tot 2 draadjes saffraan per persoon, waarmee je meteen een handige richtlijn hebt. En wil je het liever afwegen? Je hebt al voldoende aan zo'n 0,1 gram, bijvoorbeeld als je voor 4 personen kookt.
Bewezen effect op serotonine. Eerste waarneembare effecten na 2 weken. Geen gewenning. Zeer goede tolerantie in de aanbevolen dosis, geen toxiciteit.
Saffraan kun je gemakkelijk 3 jaar bewaren, op voorwaarde dat hij goed beschermd wordt tegen vocht en licht. Zorg dus goed voor die kostbare draadjes!
Depressie symptomen en voorkomen met antidepressiva zoals zaffranax.
Conclusie: Saffraan & L-theanine: hét beste supplement. Een goed saffraan herken je in eerste instantie aan het hoogwaardige Affron®. De standaardisatie van 3,5% lepticrosalides – de gepatenteerde en werkzame stoffen – maakt dit een superieur extract.
Saffraan bestellen | Albert Heijn.