Instant Noodle soep oftewel bamisoep is een soep met noedels en kruiden in een lichte bouillon. Bamisoep is een bekend maaltijd als ontbijt, lunch of diner in Oost- en Zuidoost-Azië. De aard van de noedels variëren van rijst noedels, rijstvermicelli, mungbean noedels (glutenvrij) en ei noedels.
Volkoren pasta (spaghetti)
Maar met deze volkoren pasta kun je je meest heerlijke bami maken. Deze pasta heeft wel een langere kooktijd nodig, ongeveer 10 minuten in kokend water. Daarna giet je ze af en zijn ze meteen in je gerecht te verwerken.
Mie zijn Chinese noedels gemaakt van tarwebloem. Ze zijn lang, rond en dun en lijken hierdoor het meeste op bijvoorbeeld Italiaanse spaghetti.
De bouillon wordt extra op smaak gebracht met sojasaus en dat geeft een hele krachtige basis voor de noedelsoep. Ik heb nu Ramen noodles gebruikt van het merk Hakabaku (de Appie verkoopt dit).Maar je kunt ook soba- of udon noodles gebruiken. Net wat je zelf lekker vindt.
Wat zijn noedels? Noedels zijn niets meer dan slierten van ongerezen deeg die gekookt worden in water. Meestal worden ze van tarwe gemaakt, maar ook boekweit, rijst, bonen of zoete aardappelen kunnen als basis dienen. Om de noedels op smaak te brengen worden ze meestal in bouillon gekookt met veel kruiden.
Hetzelfde zijn ze niet. Bami is nadrukkelijk een soort noedel gemaakt van tarwe, bedoelt om met vlees te eten. En 'noedels' is dus de verzamelnaam voor een oneindige rits aan soorten slierten gemaakt van tarwe.
Wat zijn de gezondste noodles? Een variant met volkoren meel is altijd de beste optie. Hoe gezond je Aziatische gerecht is, is ook afhankelijk van de andere ingrediënten die je toevoegt. Vermijd bijvoorbeeld te veel zout en vet en kies voor veel groenten.
Eet je de rijstnoedels koud? Giet er dan als je ze uit het warme water haalt meteen koud water overheen. Zo voorkom je dat ze doorkoken en spoel je het zetmeel van de noedels af.
Ramen is oorspronkelijk een Japanse maaltijdsoep die in ontelbaar verschillende variaties bestaat. Er kan vlees in zitten, vis, vaak veel groenten en zeevruchten. Ramen zijn licht verteerbaar, voedzaam en gezond en het wordt in Japan zowel als ontbijt, lunch, diner en snack gegeten.
Het verschil tussen de Italiaanse pasta en de Aziatische tarwenoedels zit vooral in het soort tarwe dat gebruikt wordt. De Italiaanse pasta wordt voornamelijk gemaakt met durumtarwe wat een stevig deeg geeft. De Aziatische noedels worden veelal gemaakt van een zachtere tarwesoort.
Wat zijn udon noodles? Udon noodles zijn hele dikke noedels die ook vaak in een soep worden gegeten. Je koopt ze het makkelijkst bij de toko, maar sommige supermarkten hebben ze ook al in het schap liggen. Ze zitten vaak in een plastic vacuüm verpakking en zijn al voorgekookt.
De Nederlandse mie is eigenlijk tagliatelle en wordt gemaakt uit Durum (tarwe) en in de bekende vorm geperst. Aziatische bami wordt gemaakt uit harde tarwe en wordt gewalst en gesneden. In de Chinese keuken wordt bami vaak geserveerd in soepen.
Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel. En wanneer het zetmeel van de pasta is afgespoeld, heb je niet alleen minder smaak, ook je saus zal minder goed binden.
Breng in een ruime pan een flinke laag water met een scheutje ketjap asin of wat zout aan de kook.Voeg mie of eiermie toe en kook deze gaar.Mie in 12 minuten en Eiermie in ca.5 minuten.
Mihoen is gemakkelijk te onderscheiden van een andere populaire noedelsoort bami, dat van tarwemeel gemaakt wordt, omdat bami geel van kleur is en ook veel dikker is. Bij de bereiding wordt echter veelal gebruikgemaakt van soortgelijke ingrediënten, zoals groenten, vlees, eieren en bouillon.
Zoals vaak gedacht wordt zijn ramen geen soort noodles maar de naam voor de maaltijdsoep mét noodles.
dossier Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of te laten wennen aan de smaak van diverse groenten, maar ook voor volwassenen is dagelijks een tas soep drinken een goed idee.
Het avondeten bestaat bijna altijd uit rijst.Enkele veel voorkomende gerechten zijn kip-katsu-curry en sushi, en je zult waarschijnlijk ook soep, augurken (tsukemono) en groentegerechten hebben.
Pasta in blik is zeer lang na de houdbaarheidsdatum nog eetbaar mits het blik dicht en heel blijft (zie Genoeg 91). Op verse, verpakte pasta uit de koeling staat een 'Te Gebruiken Tot'-datum (TGT). Daarna is het niet gezond die nog te eten, tenzij je de pasta meteen na aankoop hebt ingevroren.
Bami en plakken
Spoel de bami kort af met koud water om het plakken van de bami tegen te gaan. Je kunt de bami ook terugdoen in de pan en er een scheutje olijfolie doorheen roeren. De bami blijft makkelijker warm in de nog hete pan en door het toevoegen van een scheutje olijfolie zal de bami niet gaan plakken.
Rijst bevat vitamines en mineralen die pasta niet bevat, waaronder foliumzuur, B-vitamines (tenzij de pasta is verrijkt), ijzer en zink, maar Rizzo zegt dat deze hoeveelheden erg klein zijn. Voor degenen die een glutenvrij dieet volgen, is rijst een goede optie.
'Het proces dat pasta doorloopt is niet anders dan dat van bijvoorbeeld brood. Bovendien kan pasta zelfs gezonder zijn,' zegt Rizzo. 'Brood bevat namelijk vaak toegevoegde suikers en vulstoffen. Pasta bestaat enkel uit tarwe en water én is verrijkt met B-vitamines.
De conclusie. Wissel een pasta zeker niet zomaar in voor noodles of andersom. Elk type heeft een eigen bereidingswijze en elke vorm floreert door een passend recept.