De heupgordel moet altijd onder de buik lopen, over de heupen. En dus niet over de buik. De borstgordel moet over de schouder lopen, tussen de borsten door en langs de zijkant van de buik. Ook deze gordel mag dus niet over de buik lopen.
Je mag tot op de laatste maand van de zwangerschap gewoon autorijden. Hierna wordt het afgeraden. Dit heeft te maken met het risico op een beginnende bevalling, het gevaar voor zowel moeder als kind bij een eventueel ongeluk, maar ook met je huidige gestel.
Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste twee weken na de bevalling geen auto te rijden. Als je kindje met een keizersnede op de wereld is gekomen kan het wat langer duren voor je weer kunt rijden. Het starten van een gezin kan een goed moment zijn om je autoverzekeringen opnieuw te bekijken.
Na algehele verdoving (narcose) kunt u de eerste drie weken nog wel eens duizelig zijn, dus daarom is autorijden af te raden. Ook bij fietsen kunnen evenwichtsstoornissen optreden, vooral bij het omkijken. Sommige verzekeringen vergoeden geen schade wanneer u binnen 6 weken na de keizersnede weer auto gaat rijden.
De eerste twaalf weken kun je probleemloos doorfietsen, Vanaf zestien weken zwanger moet je afwegen of je nog wel verantwoord op de fiets kunt klimmen: je buik zit wellicht al iets in de weg (stuur wat omhoog), beter niet in een groep fietsen of mountainbiken (valrisico).
Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.
Je vindt er de categorie met informatie over jou en een deel over de ontwikkeling van je baby. De hoogte van je baarmoederstand wordt erop genoteerd, evenals de ligging van je kindje. Verder vind je ook zaken als je adres en telefoonnummer, evenals je lengte, gewicht en bloedgroep.
Heupgordels zijn nog steeds toegestaan.
zeker wanneer deze gordels tot de orginele uitrusting van het voertuig hebben behoord. Wel is het zo dat bij de (EG)toelatingseisen voor nieuwe voertuigen (recent geproduceerde auto's) de driepuntsgordel ook voor de middelste zitplaats op de achterbank een vereiste is geworden.
Het dragen van een autogordel is verplicht. Het niet dragen van een autogordel worden gesanctioneerd met een boete van 149 euro. Dat is inclusief administratiekosten (feitcodes R533; R535f t/m R535k; R535m; R535o t/m R535s).
De verantwoordelijkheid van het dragen van een gordel ligt bij alle personen zelf. Dus de boete voor het niet dragen van de gordel is voor de persoon zelf. Kinderen onder de 12 jaar zijn de verantwoordelijkheid van de bestuurder.
Hoera, jullie zijn in verwachting! We zijn zo blij dat we weer een klein kindje in de familie mogen verwelkomen. Hopelijk gaat de zwangerschap voorspoedig en krijgen jullie een gezond kindje!
Het maakt voor de bevalling niet uit of een kindje al voor, of pas tijdens de weeën indaalt. Het is wel van belang als de vliezen breken. Als het hoofdje níet is ingedaald is er nog ruimte tussen het hoofdje en het bekken en zou er met het breken van de vliezen een navelstreng voor de hoofdje kunnen zakken.
Tijdens de actieve fase van de baring ligt de foetus in 10-15 van de gevallen in achterhoofdsligging met het achterhoofd achter (aaa).
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Zorg er in ieder geval voor dat je verblijfplaats niet hoger dan 2150 meter ligt. Je lichaam moet altijd even wennen aan grote hoogtes. Neem dus de tijd om te acclimatiseren en doe vooral de eerste dag rustig aan. Dit geldt trouwens ook voor niet-zwangeren.
Op babymoon gaan is een nieuwe trend in de reisindustrie. Het woord is gevormd naar analogie van honeymoon. Het slaat op koppels die tijdens de zwangerschap nog een laatste keer met hun tweetjes op reis gaan voor hun eerste kindje er is.
Tips om de eerste keer seks na de bevalling zo prettig mogelijk te laten verlopen: Wacht in ieder geval 3 weken voordat je weer geslachtsgemeenschap hebt.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Water en met name zwemwater bevatten bacteriën, welke een infectie in uw baarmoeder kunnen veroorzaken. Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is.
Vermijd springen en schokkende bewegingen. Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen. Je gewrichten en banden worden, door het toenemen van het hormoon relaxine, slapper in de zwangerschap, hierdoor heb je meer risico op blessures bij dit soort bewegingen.
Voldoende bewegen is voor iedereen een must, ook voor zwangere vrouwen. Blijven bewegen is erg belangrijk: je spieren blijven sterk en soepel, je voelt je beter en fitter, je hebt minder kans op spataders, aambeien of verstopping. Na de geboorte is wandelen de beste activiteit om je lichaam rustig aan te sterken.
Juist in het begin als je zwanger bent (tot week 20) kun je de meeste sporten gewoon blijven doen. Wat je beter kan mijden is gevaar voor harde voorwerpen of stoten in je buik, zoals bij vechtsporten, voetbal of hockey.
Geboorte felicitaties. Gefeliciteerd met jullie kleine meisje/jongen! Ik wens jullie heel veel liefde en geluk toe. Hello baby, welcome to the world!