De gastroscopie duurt ongeveer 5 tot 15 minuten. Wanneer de arts tijdens het onderzoek extra ingrepen uitvoert, dan duurt het onderzoek langer.
Aan het uiteinde van de slang zit een lampje dat de binnenkant van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm verlicht en een kleine camera waardoor het onderzoek op een monitor te volgen is. Het onderzoek duurt ca. 15 minuten en kan langer of korter duren.
Het onderzoek is niet pijnlijk. Veel mensen vinden vooral het inbrengen van de gastroscoop vervelend, omdat ze moeten kokhalzen. Sommige mensen krijgen een benauwd gevoel, omdat er een slang in hun keel zit. Het is belangrijk dat u de aanwijzingen van de arts en de endoscopieverpleegkundige goed opvolgt.
Als u een slechte hart- of longfunctie heeft, kan de MDL-arts besluiten u geen roesje te geven. Dit is om het risico op eventuele complicaties te verkleinen. De arts bespreekt dit met u op de behandelkamer. De keuze is dan om het onderzoek zonder roesje te doen, of alleen met pijnstilling.
De arts brengt de gastroscoop voorzichtig via de mond, keel en slokdarm in de maag. U moet een keer goed slikken. Het onderzoek doet geen pijn, wel kan het even een wat benauwd gevoel geven, ondanks dat de scoop de luchtwegen niet blokkeert. Probeer tijdens het onderzoek rustig door te ademen.
Na de gastroscopie kun je last hebben van een opgeblazen gevoel in de bovenbuik of keelpijn. Er is een kleine kans op complicaties. Bij 1 of 2 op de 1.000 patiënten ontstaat een nabloeding. Dat gebeurt meestal bij patiënten die bloedverdunners of pijnstillers gebruiken.
Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Ondanks alle zorgvuldigheid kunnen in zeldzame gevallen complicaties optreden. In de meeste gevallen gaat het om een nabloeding. Dit komt vooral voor bij mensen die bloedverdunners of pijnstillers gebruiken.
Als u een roesje heeft gehad, duurt het nog enige tijd voordat de medicijnen zijn uitgewerkt. Daarom blijft u na het onderzoek nog 1 tot 2 uur uur in uw bed op de uitslaapkamer totdat u weer goed wakker bent. Gedurende deze tijd worden uw hartslag en zuurstofgehalte bewaakt.
Voor een gastroscopie moet uw slokdarm en maag leeg zijn. Daarom moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor het onderzoek niet meer mag eten, drinken en roken. Het onderzoek kan niet doorgaan als u niet nuchter bent.
Een endoscopie van de dikke darm noem je een coloscopie (of colonoscopie). Een endoscopie van de maag noem je een gastroscopie. Een endoscopie van de slokdarm noem je oesofagoscopie.
Nederlandse huisartsen zijn terughoudend met het aanvragen van gastroscopie.
Een darmonderzoek zonder weefselonderzoek kost dus 592,79 Euro aan het ziekenfonds of de verzekering en 29,58 Euro aan diegene die het onderzoek laat uitvoeren. Eerlijkheidshalve moet je hieraan nog de kost van de voorbereidende drankjes toevoegen, dat is nog 15 à 20 euro extra.
De meeste zorg die het ziekenhuis verleent, valt onder de basisverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt dit. Uw zorgverzekeraar moet dan wel een contract hebben met het ziekenhuis waar u zorg afneemt. Het ziekenhuis dient de rekening rechtstreeks in bij uw zorgverzekeraar.
Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen. Vermijd grapefruits en sinaasappelen (bevatten sappen die de maag kunnen irriteren).
Melk vermindert de maagzuurklachten, maar dit is van korte duur. Melk stimuleert namelijk de productie van maagzuur en kan doordoor maagklachten doen toenemen. Bij karnemelk is dit effect er minder.
Symptomen van maagpijn
Maagpijn kan bijvoorbeeld gepaard gaan met een brandend gevoel achter het borstbeen en misselijkheid. Ook kan de pijn uitstralen naar de rug, de schouderbladen en de hals. In sommige gevallen neemt de pijn toe bij een hongergevoel en kan iets eten de maagpijn verminderen.
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk.
Bij maagklachten kunt u last hebben van pijn boven in uw buik, brandend maagzuur en opboeren. De klachten kunnen uit de maag zelf komen. Maar ook uit de slokdarm of het eerste stukje darm na de maag (de twaalfvingerige darm).
Meestal zakt deze pijn een aantal dagen na de behandeling, maar soms kan de pijn één tot twee weken aanhouden. Een opgeblazen gevoel en pijn in de buik kunnen ontstaan door de lucht die ingeblazen wordt.
Heeft u normaal gesproken snel last heeft van kokhalzen, dan kunt u een keelverdoving (spray of gel) krijgen tijdens het onderzoek, waardoor u de endoscoop minder voelt en u minder gaat kokhalzen. U moet dan na het onderzoek nog ongeveer 30 à 45 minuten wachten met eten en drinken, omdat u zich anders kunt verslikken.