Neem op zijn minst 0.50mm. Bootvissen: Een diameter tussen de 0.28mm en 0.35mm is meestal voldoende. Wil je wat meer demping, gebruik dan nylon of fluorocarbon van minimaal 0.60mm.
Wat betreft de diktes van deze lijn zien we dat finesse en streetfish vissers vaak voor 8/00 – 10/00 dikte gaan, snoekbaars en roofblei vissers liever met 10/00- 12/00 vissen, en snoekvissers voor 14/00 – 16/00 kiezen. Als er met heel zwaar kunstaas of doodaas wordt gekozen dan is 18/00 meer aan te raden.
-Voor de vaste hengel op witvis raden wij een nylon lijn aan tussen de 0.08 tot 0.16mm. De gekozen dikte is altijd afhankelijk van de gebruikte hengel. - Ga je specifiek met de vaste hengel op jacht naar karper, dan kies je een nylon lijn tussen de 0.18 tot 0.26mm.
Een dikte van 14/00 – 16/00 is dan een goede keuze. De vissers die voor een zwaardere visserij gaan, bijvoorbeeld met groot kunstaas of doodaas, doen er goed aan een nog wat dikkere lijn te gebruiken. Hier is 18/00 of meer echt niet vreemd.
Gevlochten lijn is wat duurder dan nylon, maar gaat ook langer mee. Nylon lijn is gevoeliger voor de invloeden van onder andere zon, hitte en water, bij intensief gebruik moet een nylon lijn elk jaar vervangen worden. Dat hoeft met gevlochten lijnen niet. Gevlochten lijn wordt veel door roofvissers gebruikt.
De populairste en best zinkende gevlochten lijn van dit moment is de Korda Sub Braid. Korda Sub Braid is verkrijgbaar in diverse treksterktes en op klossen van 450 meter en 1200 meter. Deze lijn is extreem populair omdat de lijn goed zinkt en behoorlijk slijtvast is.
Verwacht in termen van houdbaarheid, mits op de juiste manier opgeslagen, dat monofilament vislijn ongeveer 1 tot 2 jaar meegaat, misschien maximaal 2,5 of 3 jaar, als je geluk hebt.
De P-line Floroclear 1000 M is zeer bekend onder de Karpervissers. De ideale vislijn wanneer je het beste van nylon en gevlochten lijn in 1 wil hebben. Schuurbestendig, haast geen rek en snel zinkend is de P-line Floroclear met 1000 meter op de klos een zeer voordelige karperlijn van zeer goede kwaliteit.
Wat over het algemeen wordt gebruikt is voor het statisch karpervissen een karperlijn (nylon) dikte tussen de 28 en 38 honderdste en gevlochten lijn rond de 10kg trekkracht. Voor het penvissen ga je meestal iets lager zitten mits er geen obstakels in de buurt zijn.
De diepte van je dobber hangt af van de diepte van het water. In de meeste gevallen is het verstandig om 20 tot 30 centimeter boven de bodem te vissen. Als het een warme zomerdag is, en je de voorns vaak ziet zwemmen, is het verstandig om wat hoger in het water te vissen.
Lijndikte advies
Kust/Strandvissen: onder normale omstandigheden is 0.30 t/m 0.40mm voldoende. In combinatie met een voorslag van ongeveer 0.50mm kan je ook plekken met obstakels aan.
In bijna alle stilstaande en langzaam stromende wateren komt hij voor. Ze zoeken het liefst een modderige bodem op, waarin ze naar voedsel kunnen wroeten. De brasem heeft een voorkeur voor wat dieper water, maar is zeker in het voorjaar ook in ondiep water te vangen.
Vissen op kabeljauw vanaf de kust gebeurt vrijwel altijd met ankerlood. Men kan dan kiezen voor een onderlijn met twee haaklijnen, al dan niet bevestigd aan twee afhouders VB1. Ziet men graag bijvangsten als schar, bot en wijting, dan kiest men voor haken nr. 2 en 1/0.
Bij het actief vissen zoals het vissen met kunstaas, is het prettig als je goed kunt zien waar je lijn het water in gaat. Een felgekleurde lijn als rood of geel is dan erg prettig. De kleur rood is ook de eerste kleur die onderwater wegvalt, dus voor de vis maakt het niet heel veel uit.
Strikt genomen is een voorslag als je met 0,30mm of 0,35mm nylon hoofdlijn vist vanaf het strand zonder obstakels op de bodem niet perse nodig. Maar als je een klein beetje gevorderd raakt zal je waarschijnlijk toch wel met wat dunnere lijn dan 0,30mm willen vissen, en dan is een voorslag toch echt van belang.
Als hoofdlijn gebruik je minimaal 12/00 (dit is 0.12 millimeter) om op voorntjes te vissen. Wil je zwaardere vis vangen, bijvoorbeeld een brasem of winde vangen kies dan een lijn van 14/00. Wil je nog zwaardere vissen vangen, bijvoorbeeld een karper kies dan een lijn van 16/00 tot 18/00 als hoofdlijn.
Nylon is in veel situaties de beste keuze. Wij raden nylon echter af wanneer je op grote afstanden vist van zo'n 125 meter of meer. Door de rek in de lijn over de grote afstand is de beetregistratie dan namelijk niet zo goed meer. Ook is nylon niet de beste keuze voor het vissen in water met veel stroming.
Zou je die hoofdlijn door en door vissen, dan zou de lijn de worp van het zware lood niet overleven. Ik zou met een nylon hoofdlijn niet dunner gaan dan 28/00. Gebruik je gevlochten lijn, dan kun je zelfs tot 20/00 gaan.
Een nieuwe nylon visdraad opspoelen doe je jaarlijks
Bij nylon visdraad is dit wat anders die zijn wel gevoelig voor UV licht en het is verstandig om deze jaarlijks te vervangen.
Hoe dunner de lijn, hoe minder hij zichtbaar is voor de vis. Ben je een beginnende visser dan kan je het beste een vislijn nemen van 0,16 tot 0,18mm dik. De lijn moet altijd een halve meter korter zijn dan de hengel, de totale lengte op het tuigje mag twee tot drie meter langer zijn dan de hengel.
Bij gevlochten lijn ligt dat net even anders. Omdat gevlochten lijn een lagere diameter heeft én glad is vullen we de spoel eerst voor ongeveer de helft met een dunne nylon lijn. Dit is aan de ene kant omdat nylon stroever is, en de lijn dus niet kan gaan schuiven of slippen op de spoel.
Fluorocarbon zinkt snel naar de bodem en kan hierdoor prima worden gebruikt als hoofdlijn. Doordat het slijtvaster is dan andere lijnen is het ook inzetbaar voor het vissen op obstakelrijke wateren. Houd er wel rekening mee dat de lijn door zijn stugheid minder geschikt is voor verre worpen.
Hoeveel je nodig hebt hangt af van de visserij en de molen op jouw hengel, maar voor de meeste gevallen is minstens 100 meter aan te raden.