Deze ham is vermoedelijk ontstaan in het plaatsje Coburg in Duitsland. De ham bestaat uit de twee schnitzel-delen van het varken de boven- en de plattebil. Het vlees wordt drooggezouten met zeezout. Afhankelijk van de producent wordt een kruidenboeket toegevoegd.
De Coburger rauwe ham wordt bereid met zwoerd voor de extra smaak. De ham wordt licht gezout en gerijpt.
Bij rauwe ham kun je denken aan serranoham, parmaham, Iberico ham, coburgerham en prosciutto. Je kunt rauwe ham wel gewoon eten als het goed is verhit, bijvoorbeeld op een pizza. Andere ham-soorten, zoals schouderham, yorkham of achterham, kun je wel eten. Alles weten over voeding tijdens de zwangerschap?
Verschil met andere gerijpte hammen: de Spaanse serranoham is de gezondste. Zowel de “Bayonne ham” als de Prosciutto di Parma en San Daniele staan langer en overvloediger in contact met zout, een bron van nitrieten. Bij serranoham duurt dit contact hoogstens 15 dagen terwijl dit bij andere hammen tot 30 dagen kan zijn.
Alles over Pata Negra (Jamon 100% Iberico Bellota)
Pata negra ("zwarte poot") is in sommige streken van Spanje, de gebruikte term voor de Spaanse iberico-ham die tot de beste rauwe hamsoorten wordt gerekend.
De "Bellota" Iberico ham is de meest exclusieve, het is gemaakt van varken dat gevoerd is met eikels en het varken is 100% Iberico ras. Qua smaak wordt Ibericoham beschouwd als complexer en smaakvoller dan serranoham, met een nootachtige zoetheid en een intenser aroma.
Eet geen rauwe of deels rauwe vleeswaren, zoals rosbief, filet américain, ossenworst, tartaar en carpaccio. Ook salami, chorizo of rauwe ham zijn deels rauwe vleeswaren en eet deze alleen eten als je ze goed verhit, zoals in de oven.
Gezondheid
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Coburger ham. Coburger ham kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Het gaat om vrijwel alle vleeswaren, om (rook)worsten, om kant-en-klare hamburgers en om bijvoorbeeld paté. Kipfilet (zonder marinade), biefstuk, runderlappen of bijvoorbeeld varkensfilet zijn voorbeelden van onbewerkt vlees.
Het vlees wordt drooggezouten met zeezout. Afhankelijk van de producent wordt een kruidenboeket toegevoegd. Onze Coburger is maar liefst 6 maanden gerijpt en gerookt. Daardoor ontstaat de specifieke smaak.
Magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees, rosbief, kiprollade, kipfilet, kalkoenfilet, kalkoenham, kalkoenrollade, ongelardeerde lever, rundertong.
100g. Voor 100 g eindproduct is 124 g vlees gebruikt.
Rauwe ham is een heerlijk licht gerookte ham die je eigenlijk over voor kunt gebruiken. Lekker om te serveren op de borrelplank, om zo te eten, op een heerlijk vers sneetje brood of om te bakken met een eitje.
Serranoham is een rauwe ham, oorspronkelijk afkomstig uit de Spaanse bergen.
Wat voor vlees
De ambachtelijke achterham is gemaakt van het vlees van het TOPvarken. Het vlees komt van de bil van het varken.
Gezond broodbeleg
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
kies voor magere vleessoorten en vleeswaren; kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas; beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. kies andere, vetarme bereidingsmethoden, bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken.
Casselerrib: net als de schouderham niet echt ham.Zoals de naam doet vermoeden gebruiken ze het vlees van de ribben van het varken. De casselerrib is daarnaast in veel soorten te kopen. Zo wordt het bijvoorbeeld gekruid, gepekeld, gezouten of langzaam gerookt.
Doorgaans wordt beenham hoger gewaardeerd dan schouderham vanwege de verhouding spierweefsel en (weinig) vet; schouderham heeft in de regel een wat hoger vetpercentage, maar is daardoor ook weer wat smakelijker. Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!
Magere vleeswaren (18-23 kcal)
De top 10 magere vleeswaren luidt als volgt (kcal per plakje): kalkoenfilet (15 kcal), runderrookvlees (15 kcal), fricandeau (18 kcal), kipfilet (19 kcal), beenham (19 kcal), runderlever (20 kcal), casselerrib (20 kcal), schouderham (20 kcal), achterham (20 kcal), rosbief (23 kcal).
Voor elke 100 gram serranoham wordt ongeveer 220 milligram fosfor en 13 milligram calcium ingenomen. Benadrukt ook de bijdrage van magnesium, kalium, ijzer, jodium... Ze zijn allemaal essentieel voor de botgroei, voor de goede werking van het immuunsysteem, enz.
Niet consumeren na TGT-datum.
Parmaham is rauwe ham. In rauwe vleeswaren kan de Toxoplasma gondii voorkomen. Dat is een parasiet die een toxoplasmose infectie kan veroorzaken. Zo'n infectie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.
Qua stevigheid zit parmaham tussen Ibérico ham en serranoham in. Daarnaast zijn de plakken vaak iets breder en is parmaham minder ingedroogd dan de andere soorten. In tegenstelling tot Ibérico ham en serranoham komt parmaham uit Italië in plaats van Spanje.