Moderne onderzeeboten kunnen in ieder geval dieptes van enige honderden meters bereiken; van de Russische militaire onderzeeboot Komsomolets (circa 1989) is bekend dat het diepterecord op 1000 m lag.
Diepste duik van een onderzeeër
De Italiaanse onderzeeër Trieste. Record: 10.911 meter. 10.911 meter is de diepste duik die een onderzeeër ooit gemaakt heeft. Zo'n diepe duik is alleen mogelijk in de Marianentrog in de Stille Oceaan.
De VIIC kon tot ongeveer 220 meter diepte duiken (al gaf de dieptemeter een maximum van 260 meter aan). Deze dieptemeter zou voor een nagelbijtende spanning zorgen in 'Das Boot'. De nagelbijtende dieptemeter die maar tot 260 meter gaat,... De bemanning van een Type VIIC bestond uit 44 tot 52 man.
Hierdoor kunnen kernonderzeeboten maandenlang onder water blijven en hebben ze een bijzonder grote actieradius. Als gevolg van de hogere geluidsproductie zijn de kernonderzeeërs wel makkelijker op te sporen dan gewone onderzeeboten.
Sinds 1996 was de Russische onderzeeër B-143 Foxtrot een blikvanger van het maritiem themapark Seafront. Op de kop van de oude vissershaven herinnerde het monster van 91,3 meter lang en 7,5 meter diepgang aan de tijd van de Koude Oorlog.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken. Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter. Als je dieper wilt duiken, adviseren we je om eerst een duikcursus voor gevorderden te volgen.
De Russische marine heeft 79 schepen van de omvang van een fregat en groter, waaronder een vliegkampschip, vijf kruisers, dertien jagers en 52 onderzeeërs.
De vloot heeft 11 ballistische onderzeeërs, waarvan 4 in reserve. Verder 22 tactische onderzeeërs: 16 kernaangedreven kruisraketonderzeeërs en 6 aanvalsonderzeeërs.
Rusland. Met de hete adem van de Chinezen in de nek heeft Rusland nog altijd het op één na machtigste leger ter wereld. Het telt de meeste tanks, de meeste vliegtuigen na de VS, en de meeste duikboten na de VS en China.
"Er is geld gereserveerd, en we zullen uiteindelijk kijken hoeveel boten we daarvoor kunnen kopen." Een onderzeeboot kost volgens deskundigen ongeveer 800 miljoen euro per stuk.
De Typhoon-klasse onderzeeër is 's werelds grootste onderzeeër ooit gebouwd. Het is een door kernenergie aangedreven ballistische duikboot, ontworpen en gebouwd door de Sovjet-Unie die onder water raketten kunnen afvuren.
Ze zijn nucleair aangedreven, 170 meter lang, halen tot dertig knopen (60 km/u), kunnen ballistische kernraketten afvuren en kosten maar liefst 4,5 tot 6 miljard euro. De Amerikaanse marine heeft achttien zulke onderzeeërs in dienst.
De Amerikaanse wetenschapper en miljonair Victor Vescovo is met een mini-onderzeeër naar het diepste punt van de Stille Oceaan gedoken. Hij dook op 28 april naar 10.928 meter in de Marianentrog, 16 meter dieper dan het vorige record.
De zes Type 212A onderzeeboten (of in het Duits: Klasse 212A) vormen de Duitse onderzeebootvloot. De middelgrote onderzeeboten zijn conventioneel voortgestuwd en voorzien van Air Independent Propulsion (AIP).
De Marianentrog is een 2.500 kilometer lange onderzeese kloof in de Stille Oceaan, in de buurt van het Amerikaanse eiland Guam. In de Marianentrog is er nog een kleinere barst. Die "Challenger Deep" ("Challengerdiepte") is met circa 10.925 meter het diepst bekende punt van de oceaan.
Noord-Korea
Onder de 967 marine-activa bevinden zich 10 fregatten, twee korvetten, 86 onderzeeërs, 438 patrouillevaartuigen en 25 mijnenoorlogsvaartuigen. Die schepen zijn grotendeels van Sovjet-, Chinese of Noord-Koreaanse afkomst en zijn in de meeste gevallen van lage kwaliteit en slecht onderhouden.
Alleen de Verenigde Staten hebben meer vliegdekschepen in hun vloot. Dat land heeft er elf. Op de derde plek staat het Verenigd Koninkrijk met twee schepen. China had al twee vliegdekschepen.
Bijna allemaal behoren die toe aan de VS (1.800) of Rusland (1.625). Het SIPRI - een onafhankelijk internationaal instituut dat wereldwijd onderzoek doet naar geweld, bewapening, wapenbeheersing en ontwapening - maakte ook een overzicht van het aantal kernkoppen per land.
De Yamato, in het geheim gebouwd, moest hét verrassingswapen van Japan worden: het grootste slagschip ooit gebouwd. Twee keer groter dan Amerikaanse rivalen, met een bereik van 40 kilometer dankzij de grootste kanonnen ooit op een schip. Het schip werd echter nooit de strijd in gestuurd.
1. Noord Korea: 967 Schepen. Noord Korea kan de strijd aangaan met een marine die 967 marine-eenheden sterk is, waaronder 10 fregatten, twee korvetten, 86 onderzeeërs, 438 patrouillevaartuigen en 25 mijnenoorlogsschepen.
De Charles de Gaulle, Frankrijks enige vliegdekschip, heeft 12 Rafales en 9 Super-Etendards aan boord. Daarmee verdubbelt Frankrijk zijn aanwezigheid in de regio. Tot nu toe waren er 9 Rafales in de Verenigde Arabische Emiraten gestationeerd en 6 Mirages in Jordanië.
Duitsland is het land dat de meeste onderzeeboten bouwt, nagenoeg allemaal voor export. Brazilië, Zuid-Korea en India zijn sinds kort of worden binnenkort onderzeeboot-bouwers. Nederland heeft jarenlang uitstekende eigen onderzeeboten gebouwd, maar de laatste boot is bijna 20 jaar geleden in dienst gesteld.