Om op alle golfbanen in Nederland te mogen spelen heb je over het algemeen handicap-54 nodig. Handicap-54 (vroeger GVB, of Golfvaardigheidsbewijs) toont aan dat je de regels en etiquette kent en snapt. Daarnaast is het een bewijs dat je de basis principes van het golfspel onder controle hebt.
Een 'greenfee' is de bijdrage die je als golfer betaalt om eenmalig negen of achttien holes te spelen op een baan waar je geen speelrechten hebt via een lidmaatschap. Een greenfee voor een rondje van negen holes kost in Nederland tussen de 25 en 50 euro.
Om op alle golfbanen in Nederland en het buitenland te mogen spelen heb je een golfvaardigheidsbewijs (GVB) nodig met handicap 54. Met je GVB laat je zien dat je de regels en etiquette kent en over voldoende vaardigheden beschikt. Je bent dan in staat om zelfstandig en veilig de golfbaan op te gaan.
Wanneer mag ik op een golfbaan spelen? Je hebt een baanpermissie nodig als bewijs dat je de golfregels - en andere regels over bijvoorbeeld veiligheid - kent en de basistechniek onder de knie hebt. Je bent dan gekwalificeerd om op die golfbaan te spelen. Je kunt je baanpermissie halen via een Golfstart-lespakket.
Golflessen, oefenen en spelen
Om de sport aan te leren is er de golfprofessional die de basisbeginselen bijbrengt om met zoveel mogelijk plezier de golfbaan in te kunnen gaan. Deze beginselen, de golftechniek, moet geoefend worden.
Een lidmaatschap bij een vaste golfclub met een eigen golfbaan varieert tussen de 600 en 1200 euro. Je mag dan wel op die golfbaan onbeperkt spelen, maar op andere banen betaal je nog steeds “greenfee”.
De golflessen
De gemiddelde kosten van een kennismakingsles zijn +- € 20,-. Wat betreft de individuele reguliere lessen ligt de gemiddelde prijs rond de € 50,- per 50 minuten. Er zijn golfclubs die ook aan meerdere mensen tegelijk les geven. De kosten per persoon liggen hierbij uiteraard lager.
Golf is zo duur als dat je het zelf maakt. Ter promotie van de golfsport zijn er vele voordelige pakketten waar je als beginner van kan genieten, ook als je daarna verder gaat zijn de lidgelden zeer variërend naargelang naar wat voor een club je opzoek bent. Wat het materiaal betreft, dit is een soort van investering.
Een beginnend golfer krijgt pas toegang tot het terrein als hij een basiskennis heeft van de golfregels en de etiquette, maar ook een zeker spelniveau is vereist. Dit wordt ugelegd in een aanbeveling voor baanpermissie die leidt tot een golfvaardigheidsbewijs en toegang tot het terrein.
Goed voor de fysieke conditie
Naast het vele lopen vereist de golfswing beweging waarvoor je het hele lichaam moet inzetten. Ten eerste je armen, maar zeker ook je benen en rug. Je krijgt tijdens een dagje op de golfbaan behoorlijk wat beweging. Niet voor niets dus dat er veel ouderen golfen.
Pitch & Putt banen in Nederland
De meeste golfbanen waar je kunt golfen zonder GVB zijn de Pitch & Putt banen en het boerengolf ;). Pitch & Putt banen zijn banen met holes die maximaal 100 meter lang zijn.
Ouders die regelmatig op de baan te vinden zijn, kunnen hun kind al van kleins af aan spelenderwijs met de sport laten kennismaken. Starten met golfles voor kinderen vanaf drie, vier jaar is heel goed mogelijk, zeker wanneer de lessen voor deze groep ingericht worden als peutergym met een golfinvalshoek.
Als vrije golfer heeft u zelf in de hand hoeveel geld u besteedt aan golf. U betaalt alleen als u speelt en mocht u lid zijn van een virtuele golfclub, dan zijn deze kosten beduidend lager dan de kosten die horen bij een clublidmaatschap.
Om handicap 54 of beter te halen in een ronde van 18 holes moet iemand 36 of meer Stableford-punten halen, oftewel men moet gemiddeld een netto par of beter maken op elke hole. Om handicap 54 of beter te halen in een ronde van 9 holes moet iemand 19 of meer Stableford-punten halen.
Na een jaar verloopt de de geldigheidsduur van je GVB pas in Nederland. Niet tijdig betalen van je contributie zorgt uiteindelijk weer voor dat je meer tijd en geld kwijt bent om je GVB te halen.
Afstanden golfclubs
Zo leer je als beginnende golfer af te slaan met je ijzer 7 en zegt de golfpro vaak dat je daar 120 meter mee kunt slaan als man en ongeveer 105 meter als vrouw.
Je NGF handicap verlagen gaat in het begin erg snel. Nadat je handicap 54 behaald hebt, kan je snel zakken. Dit doe je door veel te spelen en minimaal 3 ingevulde qualifing kaarten per jaar op te sturen. Deze worden door de NGF verwerkt en bepalen jouw nieuwe handicap.
De beginnende golfer heeft circa 6 golflessen nodig om alle aspecten van het golfspel ervaren te hebben. Putten, chippen en de swing, naast het spelen van een aantal par 3 holes.
Het is veel beter om 3 dagen per week te gaan golfen.
Bent u op zoek naar een golfset voor de startende golfer dan kunnen wij het merk Skymax aanraden. De IX-5 van Skymax wordt aangeraden door heel veel golfpro's. Met deze complete golfset kunt u doorspelen tot ongeveer handicap 20 dus vele jaren golfplezier.
Het wordt vaak gezegd, golf in Nederland is erg duur, blijft daarom hoogst elitair en wordt nooit een volkssport. Voor een rondje op de Haagsche, De Pan of Noordwijk betaal je 100 euro. Volgens veel Nederlandse golfers is golf in Groot-Brittannië en de VS wel een volkssport.
Dankzij het handicapsysteem kunnen spelers van verschillende niveaus een min of meer gelijke strijd tegen elkaar spelen. Als jij met een professionele golfer een Par 4 loopt en de professionele golfer maakt een Par (de hole in 4 slagen), dan mag jij met handicap 54 (en 3 extra slagen), de hole lopen in 7 slagen.
Golf is een prachtige sport, een combinatie van mentale en lichamelijke inspanning, waarbij je creatief moet zijn. Je bent altijd buiten, het is altijd anders en je kunt het altijd samen doen.
Als je golf speelt, mag je 14 clubs gebruiken. Als beginner is het niet noodzakelijk om elke mogelijke golfclub in uw tas te hebben. Wilt u besparen, overweeg dan om met de basis te starten: een putter, een sandwedge, een pitching wedge, een hybride club en enkele ijzers.