IJzer(II)oxide (FeO, vroegere naam ferroxide) is een anorganische verbinding van het element ijzer met zuurstof, waarbij het ijzerion in oxidatietoestand +II verkeert. IJzer(II)oxide is niet-stoichiometrisch gebouwd en bestaat uit Fe0,84O tot Fe0,95O, omdat dit entropisch het gunstigst is.
IJzer is een scheikundig element met symbool Fe (uit het Latijn: ferrum) en atoomnummer 26.
IJzer is een bestanddeel van het bloed. Het zit in de kleurstof van de rode bloedlichaampjes, het hemoglobine. Dit hemoglobine neemt de zuurstof op in de longen en vervoert die naar alle cellen in het lichaam. Bij een tekort aan ijzer wordt er niet voldoende zuurstof afgegeven in het lichaam (“bloedarmoede”).
In het vloeibare ijzer zit veel koolstof opgelost (ongeveer 4 – 5 %). Dit vloeibare ijzer noemen we 'ruwijzer'.
Heemijzer wordt beter opgenomen dat non-heem ijzer en wordt minder gehinderd door andere stoffen tijdens die opname. Gemiddeld genomen wordt heemijzer, dus uit vlees, drie keer beter door ons lichaam opgenomen dan non-heemijzer.
Neem de tabletten in met water. Dus niet met melk of melkproducten, omdat de kalk in melk de opname van ijzer vermindert.
Het orgaan dat veelal als eerste en bij uitstek wordt aangetast is de lever. Bij hemochromatose (ijzerstapeling) is sprake van teveel ijzer in het lichaam. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld inname van grote hoeveelheden ijzersupplementen, bepaalde vormen van bloedarmoede of veelvuldige bloedtransfusies.
Stress kan namelijk ook een ijzertekort veroorzaken doordat het lichaam om meer ijzer vraagt. Soms is er een andere behandeling van ijzertekort nodig. Kortom, door bloedarmoede aan te pakken, zorg je voor een betere weerstand en meer energie!
Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.
Ze worden gebruikt in ijzererts, pigmenten, katalysatoren en termieten, en worden aangetroffen in hemoglobine. IJzeroxiden zijn goedkope en duurzame pigmenten die worden gebruikt in verven, coatings en gekleurd beton.
Hoe ontstaat roest? In het geval van staal treedt oxidatie op wanneer staal of een ander materiaal met een legering van ijzer, wordt blootgesteld aan zuurstof en water. Na verloop van tijd zullen zuurstof en ijzer zich op atomair niveau gaan hechten. Hierdoor ontstaat een nieuwe verbinding genaamd ijzeroxide.
Ook gewoon roestbruin ijzeroxide Fe2O3 heeft een kristalstructuur die geen magnetische eigenschappen vertoont. Sterke magneten maken kan van ijzer (staal), maar vooral van neodynium (Nd).
Voor mannen is een ijzerwaarde tussen de 14 en 35 micromol per liter normaal, voor vrouwen is het normaal om tussen de 10 en 25 micromol per liter ijzer in het bloed te hebben.
Mannen hebben bloedarmoede als het Hb lager is dan 8,5 mmol/l. Vrouwen hebben bloedarmoede als het Hb lager is dan 7,5 mmol/l. Voor zwangeren en kinderen zijn er andere getallen.
Uitslag bloedsuikertest
Onder de 6,1 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l - voorstadium van diabetes. Boven de 6,9 mmol/l - diabetes.
De symptomen van bloedarmoede zijn verschillend en gevarieerd. De belangrijkste zijn: Gewichtsverlies of verlies van eetlust. Bleekheid.
Rooibosthee en ijzeropname
Loop je het risico op een laag ijzergehalte dan moet je oppassen met (groene) thee. Thee remt namelijk de opname van ijzer uit de voeding of uit supplementen. In vergelijking met gewone thee heeft rooibos minder nadelig effect op de opname.
Vooral broccoli, tuinbonen, augurken en courgettes, maar ook spinazie, postelein, andijvie, raapstelen, veldsla en snijbiet bevatten relatief veel ijzer. Vanwege het hoge nitraatgehalte is het raadzaam deze soorten niet vaker dan tweemaal per week te gebruiken.
Symptomen bij ijzertekort
snel vermoeid. bleke huid. snel buiten adem. last van rusteloze benen, een drang om ze te bewegen.
Bij voorkeur innemen met drank of voedingsmiddelen die vitamine C bevatten (bevordert de absorptie door het zure milieu), en niet binnen 2 uur voor of 4 uur na inname van koffie, thee of melkproducten innemen, omdat deze producten de absorptie van ijzer verminderen.
In de meeste voedingsmiddelen komt ijzer voor, maar ze bevatten niet allemaal evenveel ijzer. Varieer daarom goed in uw voeding. Een aantal producten zijn heel belangrijk voor de dagelijks benodigde hoeveelheid ijzer. Dit zijn vlees, vis, ei, brood, aardappelen, groente, fruit en noten.