Hoeveel zonnepanelen kan ik op een bestaande groep installeren? Op een bestaande groep mag u een omvormergroep tot maximaal 500 Watt AC vermogen installeren. Dit wordt normaal bereikt door bv 3 panelen van 190 Wattpiek op een 500W omvormer aan te sluiten zoals een Steca 500 of een Soladin 600.
Een omvormer heeft een stekker en een groep heeft meerdere stopcontacten dus je kan af fabriek meerdere omvormers achter één groep zetten. Als er zowel opwekkers als verbruikers op de groep zitten kan hierdoor bij normaal gebruik een hogere stroom lopen dan dat de kabel op gedimensioneerd is.
Gemiddeld kunt u ongeveer 15 à 16 zonnepanelen op 1-fase aansluiten. Het exacte aantal hangt echter af van het Wattpiek vermogen van de panelen. U schakelt automatisch over naar een 3-fasen omvormer zodra u meer dan 5.750 Wp vermogen installeert, wat vaak overeenkomt met meer dan 15 à 16 panelen.
Het vermogen van de omvormer wordt uitgedrukt in kVA. De regelgeving van de terugdraaiende teller zegt bijvoorbeeld dat zo'n installatie maximaal een omvormer mag hebben van 10 kVA. Deze 10 kVA duidt op de maximale output van de omvormer, meer als 10 kW kan je er nooit uitkrijgen.
In dat geval zijn er meerdere mogelijkheden, maar voor huizen gaat het daarbij meestal om 3x25A. Dit betekent dat je per fase 25/1,6A = 16A kan aansluiten. Het gaat daarbij om een omvormer van maximaal 16A * 230V = 3680 Watt per fase. Je kan dus 3 omvormers plaatsen, maar handiger is één 3-fase-omvormer.
De meeste woningen in Nederland van voor 1990 hebben een 1 fase 25A of 35A hoofdaansluiting. Latere woningen hebben meestal een driefase 3x25A hoofdaansluiting. Een 1 fase omvormer is meestal goedkoper en efficiënter en wordt daarom meestal aanbevolen bij onze zonnepaneel installaties.
Een omvormer sluit je aan op 1-fase of 3-fasen aansluitingen. Wekken je zonnepanelen meer dan 5.000 Watt op, dan heb je een 3-fasen omvormer nodig. Heeft je zonnedak minder vermogen? Dan is een 1-fase omvormer ook een keuze.
Voor een optimaal resultaat moeten de kabels van de zonnepanelen tot de omvormer niet langer zijn dan 15 tot 20 meter. Wanneer hier rekening mee wordt gehouden blijft het kabelverlies ruim onder de 1%. De kabel van de omvormer naar de meterkast moet bij voorkeur ook niet langer zijn dan 20 meter.
Beide omvormers geven nagenoeg dezelfde opbrengst in kWh, maar de kleinere zal iets goedkoper zijn en werkt efficiënter. Als u een dak heeft dat niet op het zuiden ligt mag de omvormer soms nog kleiner zijn dan 90% van de zonnepanelen, want panelen op het oosten of westen brengen minder op.
Op een gewoon stopcontact mag je wettelijk maximaal 600 Wp aansluiten. Dat komt neer op 1 set van 2 zonnepanelen. Als je dus meerdere zonnepanelen rechtstreeks op een stopcontact wil plaatsen, heb je een aparte groep nodig in je meterkast.
Een 1 Fase 16 Ampère-aansluiting kan een maximaal laadvermogen van 3,7 kW leveren. Een ook voorkomende 1 Fase-aansluiting is 1 Fase 32 Ampère. Deze aansluiting kan bijna een 2 x zo groot vermogen leveren namelijk een maximaal vermogen van 7,3 kW.
Tot ca.18 panelen wordt gebruik gemaakt van een 16 ampère zekering. Dat is dezelfde zekering die in huishoudelijke installaties wordt gebruikt. Het vermogen dat dan maximaal terug geleverd kan worden is dan 3600 W.
Omvormers tot een stroom van 2,25A mogen direct op het lichtnet worden aangesloten, via een bestaande wandcontactdoos. Bij omvormers groter dan 2,25A heeft u twee mogelijkheden. Het uitbreiden van de installatiekast met extra groepen of het zonnepaneel aansluiten via de onderverdeler ZV16.
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Nu kan u het vermogen uitrekenen door middel van de spanning en de stroom, waarbij u de stroom, 16 Ampère, vermenigvuldigt met de spanning, dat ofwel 220 Volt ofwel 230 Volt is. Hierbij is de uitkomst 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt.
Ja, je kan verschillende merken omvormers koppelen in een huis. Je krijgt dan ook een grafiek met alle opwek bij elkaar opgeteld. Deze grafiek toont je alle zonnepanelen bij elkaar opgeteld.
Mocht er sprake zijn van veel schaduwvorming door bijvoorbeeld bomen of meerdere dakoppervlakken met panelen, kies dan voor een serie geschakeld systeem met power optimizers. Indien het zonnestroomsysteem niet groter is dan 6 panelen is de keuze voor parallelschakeling met micro-omvormers de beste keuze.
“De beste kwaliteit omvormers wordt gemaakt door bedrijven als Fronius, SMA, SolarEdge en Solarmax (NB: het gaat hier om het Solarmax van vóór de doorstart, toen de productie nog in Zwitserland plaatsvond onder het inmiddels failliete Sputnik Energy -red).
Je kunt een bestaand zonnepanelen-systeem gemakkelijk uitbreiden met een ander type zonnepaneel met een hoger vermogen. Het is mogelijk om de zonnepanelen op twee verschillende dakvlakken te installeren. Dit is een van de goedkopere opties om je bestaande zonnesysteem uit te breiden.
Ook de kabel van de omvormer naar de meterkast is bij voorkeur korter dan 20 meter, om dezelfde reden.
Voor de AC-bekabeling (wisselstroom) van omvormer naar groepenkast wordt standaard uitgegaan van 2,5 mm2 installatiekabel. Het soort installatiekabel is afhankelijk van het aantal fasen. Voor 1-fase systemen gebruikt men 3-aderige kabel en voor 3-fase is 5-aderige kabel nodig.
De omvormer kan het beste worden opgehangen op een plek die niet al te stoffig is en waar de omvormer zijn warmte goed kwijt kan. Een krappe slecht geventileerde meterkast of een hooischuur is daarom geen goede plek. Een koele garage, daarentegen, is de perfecte plek.
Het aantal panelen van je eigen zonnestroomsysteem bepaalt in grote mate de capaciteit van de omvormer. De 3-fase omvormers zijn beschikbaar vanaf 4.000 watt (minimaal 16 zonnepanelen).
U heeft een 3 fasen aansluiting van 3 × 25A - Per fase kunt u dan een zekering van maximaal 25A / 1.6 = 16A monteren en per fase 3680 Watt invoeden. Op deze aansluiting kunt u dus drie systemen plaatsen met per systeem maximaal 3680 Watt en een totaalvermogen van 11040 Watt.
Dan heeft u een 3 fasen meterkast (en 3 fasen netaansluiting) nodig. Een 3 fasen omvormer kan niet op een 1 fase meterkast worden aangesloten. U zult dan eerst uw netaansluiting moeten laten verzwaren door uw netbeheerder. Een 1 fase omvormer kan wel probleemloos op een 3 fasen meterkast worden aangesloten.