U mag niet fietsen, niet autorijden, niet steunen op uw pols, geen handen schudden en geen huishoudelijk werk doen. U mag niet zwaar tillen. U mag douchen (als het wondje droog is) maar niet baden. De pleister mag verwijderd worden.
- De eerste 2 dagen mag u niet autorijden of fietsen. - Vermijd de eerste 2 tot 3 dagen ook handen schudden, huishoudelijk werk en steunen op de pols. - Ga de eerste 3 dagen niet in bad. Wel mag u vanaf de dag na uw behandeling weer douchen, maar niet te lang en niet te heet.
Activiteiten, tillen en bewegen
In bed mag de mitella af. 24 uur na de hartkatheterisatie is het gebruiken van de mitella niet meer nodig. Vermijd het tillen van zware dingen en het maken van veel bewegingen. Denk hierbij aan handen schudden, auto besturen, steunen op de pols, huishoudelijk werk enz..
Om te voorkomen dat er te veel druk op het verse wondje in de slagader komt te staan, krijgt u direct daarna een drukkend verband op het wondje en moet u tenminste vier uur in bed blijven liggen. Gedurende deze tijd mag u niet van bed af om naar het toilet te gaan.
Als er een bloeduitstorting ontstaat rondom de aanprikplaats dan kan deze naar beneden (het been) uitzakken en verkleuren. De bloeduitstorting is na ongeveer 6 weken verdwenen. Heeft u na 5 dagen geen klachten meer, dan mag u uw normale activiteiten hervatten. hartinfarct 4 weken niet autorijden.
Uw pols en/of arm een paar dagen wat pijnlijk en gevoelig is. Er een paar druppels bloed uit het wondje lekken. Dit zijn normale verschijnselen. U hoeft zich niet ongerust te maken.
De eerste dagen na de hartkatheterisatie is een zwelling en een blauwe plek van de pols normaal.Ook kan de pols gevoelig zijn en kunnen er een paar druppeltjes bloed uit het wondje komen.
Wat is het verschil tussen een hartkatheterisatie en dotterbehandeling? Veel mensen denken dat een hartkatheterisatie en een dotterbehandeling hetzelfde zijn. Maar het belangrijkste verschil is dat een hartkatheterisatie het onderzoek is dat voor een dotterbehandeling wordt uitgevoerd.
De cardioloog bekijkt voor het onderzoek of de hartkatheterisatie via de lies of de pols wordt gedaan. Vóór het inbrengen van de katheter verdoven we de huid op de plek waar de katheter in een slagader gaat. Dit kan de lies of pols zijn. Het onderzoek zelf doet geen pijn.
Als u geen eiwitplug heeft, mag u dat een week niet doen.U mag na 24 uur weer zelf autorijden als u een eiwitplug heeft gekregen. Als u een drukverband zonder eiwitplug heeft gekregen, mag u pas na een week weer autorijden. De dag na de behandeling mag u weer douchen.
Gedurende 24 uur mag u geen zware voorwerpen tillen, geen zware lichamelijke inspanningen doen en niet roken.
Met een hartkatheterisatie kunnen we aandoeningen aan het hart opsporen zoals vernauwingen in de kransslagaders (slagaderverkalking), verstoppingen in de kransslagaders of afwijkingen aan de hartkleppen. Een hartkatheterisatie kan ook plaatsvinden ter controle van een behandeling aan de kransslagaders.
Bij katheteriseren bestaat de kans op een blaasontsteking. De kenmerken van een blaasontsteking zijn: een branderig gevoel bij het inbrengen van de katheter, vies ruikende of troebele urine. Als u een beginnende blaasontsteking heeft moet u veel water drinken (minimaal 2 liter per dag).
Een katheter is een dun slangetje dat u via uw plasbuis tot in uw blaas opschuift. Nadat u de urine heeft laten weglopen, bijvoorbeeld in het toilet, haalt u de katheter er weer uit. Zelf katheteriseren is niet moeilijk, bijna iedereen kan het leren. Wel vinden veel mensen het in het begin wat eng.
Dotteren en het plaatsen van een stent zijn minder-ingrijpende (minimaal-invasieve) ingrepen waarvoor u wellicht minder lang in het ziekenhuis hoeft te blijven.
Zelfs na de plaatsing van een stent is het mogelijk dat er opnieuw een vernauwing van de kransslagader optreedt (restenose). Dit aantal is veel lager bij patiënten met een geneesmiddelafgevende (drug-eluting) stent.
Ook kunt u een lange tijd last hebben van vermoeidheid. Dit kan soms wel enkele maanden duren, omdat het lichaam weer op conditie moet komen. Het kost tijd om het vertrouwen in uw lichaam weer terug te krijgen. Het kan zijn dat u in de eerste periode wat somber bent en moeilijk slaapt.
CTA-scan kransslagaders CTA-scan kransslagaders. Uw arts heeft een CTA-scan van de kransslagaders voor u aangevraagd. Dit onderzoek brengt de bloedvoorziening naar uw hart in beeld.
Dit onderzoek vindt plaats in een speciale ruimte die doet denken aan een operatiekamer, maar er zijn grote verschillen. U hoeft voor dit onderzoek niet onder narcose. Bij een hartkatheterisatie ligt u op een onderzoekstafel en er kan desgewenst meegekeken worden op de monitor.
Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over. De pijn duurt ook in rust langer dan 5 minuten en gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar linkerschouder of linkerarm.
Soms blijkt tijdens het onderzoek dat het onderzoek via het bloedvat in de pols niet lukt door kramp van het bloedvat of door een lastige bocht in het bloedvat. Dit kan een reden zijn om het onderzoek via de lies te doen. Gebruikt u bloed verdunnende medicijnen van de trombosedienst, dan wordt het onderzoek gestopt.
Periode na de dotter of stent behandeling
Mogelijk heeft u gedurende een week na de behandeling nog een zeurend of trekkend gevoel bij het hart (anders dan de voor uw bekende pijn op de borst waarvoor u gedotterd bent). Dit kan nog een gevolg zijn van de ingreep en/of het plaatsen van de stent.