In de begintijd van het Koninkrijk Holland (1806–1810) was Den Haag de hoofdstad. In 1808 was Utrecht ongeveer een half jaar lang de hoofdstad. Koning Lodewijk Napoleon liet een paleis bouwen aan de Drift en de Wittevrouwenstraat.
Amsterdam is niet altijd de hoofdstad van Nederland geweest. Onder de regering van keizer Karel V werd Brussel in 1531 het regeringscentrum. Brussel werd toen de 'Princelijcke Hoofstadt van 't Nederlandt' m.a.w. 'De Hoofdstad der Nederlanden'.
Amsterdam blijft hoofdstad
In 1815 werd Willem I koning. Amsterdam bleef officieel de hoofdstad, maar het bestuur keerde terug naar Den Haag, dat in 1806 alsnog stadsrechten had gekregen van Lodewijk Napoleon.
Frank schakelt de hulp in van de beste geschiedenisleraar van 2018, Jikkemien Kuipers. Zij vertelt dat Amsterdam pas sinds 1983 de officiële hoofdstad van Nederland is. Toen werd het wettig vastgelegd in de Grondwet. "In 1813 werd Willem I koning.
Geen hoofdstad
Er zijn een paar onafhankelijke landen in de wereld zonder een officiële hoofdstad: Monaco, Vaticaanstad en Singapore zijn stadstaten en hebben geen hoofdstad los van het land zelf. Nauru (een kleine Oceanische eilandsstaat).
Vaticaanstad (0,44 km²)
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
1. China 2. Egypte 6000+ jaar geledem.
Washington DC is een stad met vele gezichten. Voor de meeste mensen, zowel voor Amerikanen als buitenlanders, is het de hoofdstad van de wereld, de plaats waar de president woont, waar het Congres bijeenkomt: vaak een samenvatting in één woord voor de Amerikaanse regering.
In theorie kan Rotterdam daadwerkelijk de nieuwe Nederlandse hoofdstad worden, maar daar is wel een grondwetswijziging voor nodig. In de grondwet staat niet dat Amsterdam de hoofstad van Nederland moet zijn. Wat er wel in staat, is dat de koning in hoofdstad Amsterdam moet worden beëdigd.
Nederland vormt hierop een van de weinige uitzonderingen. Den Haag is vanaf 1584 bijna onafgebroken de zetel van de regering geweest, met uitzondering van 1808 tot 1810 (Amsterdam), van 1810 tot 1813 (Parijs) en van 1940 tot 1945 (Londen).
Afrika. De stad heeft een zeer uniek erfgoed en Ethiopië is een van de oudste landen in de wereld. Addis Ababa wordt al decennia lang gebruikt als de administratieve hoofdstad van het continent.
Sinds de vierde staatshervorming zijn er tien provincies.
In bijna elk land ter wereld bevindt de regering zich in de hoofdstad. Maar in Nederland zit de regering in Den Haag en is Amsterdam de hoofdstad.
Hoofdstad voor een half jaar
Als de bestuurders van Amsterdam hem het stadhuis op de Dam als paleis aanbieden, aarzelt hij dan ook niet. Op 20 april 1808 vertrekt hij naar zijn nieuwe onderkomen. Het paleis in Utrecht wordt één van de vele extra woningen van de koning, en Utrecht is geen hoofdstad meer.
In 1840 werd de provincie Holland zonder veel ophef opgesplitst in twee afzonderlijke provincies, nadat het noordelijke en zuidelijke deel meer dan 700 jaar één geheel hadden gevormd. Haarlem werd aangewezen als hoofdstad van de nieuwe, zelfstandige provincie Noord-Holland.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
In 2020 is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd. Een historisch moment waar de stad Rotterdam door is ontstaan. Klik hier voor de tijdlijn met highlights in de historie van de Rotte en de Dam. Deze tijdlijn is gemaakt door Jan van den Noort.
1. Amsterdam, 873.338 inwoners. Amsterdam is de grootste stad van Nederland.
Plaats 1: Tokio in Japan
Binnen de stadsgrenzen wonen “slechts” tien miljoen mensen maar samen met de metropoolregio eromheen vormt Tokio een van de grootste en meest dichtbevolkte steden ter wereld. Er wonen op een gebied van 14.000 kilometer maar liefst 38 miljoen mensen.
Potosí is met een ligging van 4090m, de hoogste stad ter wereld! De stad, die vanwege de grote zilver voorraden in de omliggende Cerro Rico mijnen, ooit tot een van de rijkste steden van Latijns Amerika behoorde, is nu een stad die met moeite economisch overeind blijft.
Tokio is de grootste stad ter wereld met 39.105.000 inwoners. Dat zijn 2457 procent meer mensen dan in Amsterdam, dat 1.529.000 inwoners telt. De grootste stad ter wereld heeft een oppervlak van 8231 vierkante kilometer.
Het rijkste land is de Verenigde Staten met een gemiddeld netto-vermogen van 218.000 euro, gevolgd door Zwitserland (212.000 euro) en Denemarken (149.000 euro). Wereldwijd bedraagt het gemiddelde netto-vermogen 36.000 euro. Amerikanen zijn rijk doordat ze meer dan de helft van hun vermogen belegd hebben.
De aarde is ongeveer 5.000.000.000 (5 miljard) jaar geleden ontstaan uit een wolk van gas, stof en puin. Dat gas was er al heel lang. Dat ontstond toen het heelal werd "geboren". Het stof en het puin waren afkomstig van sterren.