Tip 6: zo verwijs je naar non-binaire mensen Ze zijn niet genderneutraal: de oorspronkelijke regels zijn dat je naar mannen verwijst met hij/zij en naar vrouwen met zij/haar. Om te verwijzen zodat iedereen zich aangesproken voelt, kun je beter die/diens gebruiken dan de standaardvormen hij/zijn of zij/haar.
Vaak bevat het begin van een brief nog de aanhef 'Geachte heer' of 'Geachte mevrouw'. Het is nog beter om ook hier gebruik te maken van genderneutrale termen zoals de voornaam van de persoon of een algemene term, zoals 'geachte klant'. Deze termen zijn inclusief voor alle genders, ook non-binaire personen.
Als jouw bedrijf en jouw tone of voice formeel zijn, dan ligt het voor de hand om al je klanten met u en geachte aan te spreken. Aan de klant kun je dan bijvoorbeeld de keuze laten tussen Geachte meneer + achternaam, Geachte mevrouw + achternaam, of de genderneutrale vorm: Geachte roepnaam + achternaam.
Anderen voelen zich geen jongen/man maar ook geen meisje/vrouw. Zij voelen zich genderloos en of agender. Een ander woord voor non-binair is genderqueer of genderneutraal. Omdat iedere persoon zich anders voelt en anders gedraagt, uit ook iedereen dit anders.
Namen in de aanhef
Bij geachte past de achternaam het best: Geachte heer Winkel, Geachte mevrouw Amrani. Bij een informele aanhef past een voornaam beter: Beste Tim, Dag Soumaya. Sommigen combineren voor- en achternaam: Geachte Tim Winkel, Beste Soumaya Amrani.
Aanhef zakelijke brief
Een zakelijke brief begin je over het algemeen met 'Geachte heer ...' of 'Geachte mevrouw ...' Zeker als je voor het eerst met elkaar correspondeert, en het een formele relatie betreft, heeft dit de voorkeur.
Daarmee bedoelen we een aanhef die begint met: Hoi, Hi, Ha, Hallo, Hey gevolgd door een voornaam. Kies liever voor een formele aanhef Geachte mevrouw Jansen of de zakelijke aanhef Beste mevrouw Jansen. Gebruik een eigentijdse aanhef die begint met Beste of Geachte.
Meestal korten mensen dit af naar hij/hem, zij/haar, die/hen, hen/hun en die/diens. Heel veel non-binaire personen gebruiken ook de Engelse variant they/them/their, of afgekort: they/them.
Voor trans personen en non-binaire personen is dat niet anders. Doorgaans verkiezen transgender personen dezelfde binaire voornaamwoorden als cisgender personen en verwijs je dus heel eenvoudig naar trans mannen met 'hij/hem/zijn' en naar trans vrouwen met 'zij/haar/haar'.
In het Engels wordt al langere tijd verwezen naar non-binaire mensen met de persoonlijk voornaamwoorden they/them. Ook in het Nederlands wordt deze meervoudige vorm, hen/hun, sinds 2016 gebruikt door personen die zich niet identificeren met één gender.
De aanhef of aanspreking is een (meestal vriendelijke) introducerende zin van een brief of e-mail. Het gaat doorgaans om standaardformuleringen waarmee de schrijver zich tot de geadresseerde richt. Er bestaan verschillende formules, van formeel tot zeer intiem.
Lectori salutem (meestal afgekort tot L.S.) betekent letterlijk heil aan de lezer, den lezer heil of de lezer gegroet.
Iemand die zich man voelt (of hij nu geboren is met of zonder penis & ballen) noemen we binair. Iemand die zich vrouw voelt (of zij nu geboren is met of zonder vagina) noemen we ook binair. Iemand die zich man noch vrouw voelt, of juist net zozeer man als vrouw, noemen we non-binair.
Gebruik genderneutrale varianten als die er zijn.
Moeten zowel de mannelijke als de vrouwelijke beroepsbeoefenaar worden aangeduid, dan gaat de voorkeur dus uit naar de genderneutrale variant, zoals leerkracht, leidinggevende en verloskundige.
Mx (meestal uitgesproken als [ˈməks], [ˈmɪks] of [ˈmʌks]) is een van oorsprong Engelse genderneutrale aanspreekvorm om te gebruiken naast Mr., Ms., enzovoort. Het is vaak de enige optie voor genderqueer mensen, evenals voor mensen die hun gender niet willen openbaren.
Een non-binair persoon is dus iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. We gebruiken non-binair hier als een paraplubegrip voor een verzameling aan genderidentiteiten die niet (enkel of helemaal) man of vrouw zijn.
Met 'hen' kunnen we mensen aanduiden die zichzelf niet herkennen in het vrouwelijke 'zij' of het mannelijke 'hij', zo is het idee. 'Hen' is namelijk genderneutraal. Als lijdend voorwerp wordt ook 'hen' gebruikt en als meewerkend voorwerp 'hun'.
Naar een man verwijzen we met hij/hem/zijn, voor vrouwen is er zij/haar/haar.
Vroeger werd de term 'biologische moeder' gebruikt, maar omdat de geboorteouder niet altijd een vrouw is en ook niet steeds de genetische ouder (bv. wanneer er met een donoreicel wordt gewerkt), wordt er tegenwoordig gekozen voor 'geboorteouder'.
Er bestaan verschillende genderidentiteiten: man, vrouw, queer, non-binair, bigender, genderfluïde, agender, genderneutraal, pangender, derde gender … Transgender is de parapluterm voor al wie zich niet cisgender voelt.
Denk aan toiletten, sportteams, kleding en aanspreekvormen. Omdat non-binaire personen hier doorgaans buiten vallen, zijn zij niet alleen minder zichtbaar, maar worden zij hierdoor vaak ook buitengesloten van volledige deelname aan de samenleving.
Ken je de ontvanger helemaal niet of is er sprake van een formele situatie, dan gebruik je bij voorkeur 'Geachte'. Ken je de ontvanger of gaat het om een informele situatie, dan gebruik je 'Beste'. Ken je iemand heel goed, dan mag je ook 'Hallo', 'Hi', 'Hoi', 'Dag' of 'Goede…' gebruiken.
De gewone aanspreekvorm voor een volwassen, al dan niet gehuwde vrouw is tegenwoordig mevrouw. Het woord mejuffrouw wordt nog maar zelden gebruikt als aanspreekvorm voor jonge meisjes. Als mondelinge en schriftelijke aanspreekvorm voor jonge meisjes wordt juffrouw gebruikt, maar ook die vorm raakt stilaan verouderd.
Weet je of de geadresseerde in de sollicitatiebrief een man of een vrouw is, dan gebruik je 'Geachte heer (achternaam)' of 'Geachte mevrouw (achternaam)'. Onthoud dat het altijd beter is om wel je aanhef persoonlijk te maken door eerst te achterhalen wie de persoon is waarnaar je schrijft.