Omdat de dodo op de grond nestelde, vielen ook de eieren en de jonge dodos snel aan deze geïmporteerde nieuwe vijanden ten prooi. Ook het kappen van bomen maakte het leven er voor deze bosvogel niet gemakkelijker op. In minder dan een eeuw tijd was de dodo uitgeroeid.
De dodo was in meer dan een miljoen jaar perfect aangepast aan zijn omgeving. Het dier is waarschijnlijk uitgestorven doordat met de mens ook ratten zijn geïntroduceerd op het eiland Mauritius. Zij waren verzot op de eieren van de dodo's. De knaagdieren zouden er zonder de mens nooit gekomen zijn.
De dodo was een gedrongen vogel met kleine vleugels die niet meer geschikt waren om te vliegen. De dodo kon zich alleen lopend verplaatsen. Desondanks was de dodo geen loopvogel maar een lid van de familie duiven. De lichaamskleur was grijs tot bruingrijs, de buikzijde en de vleugels waren lichter van kleur.
De uitgehongerde Nederlandse zeevaarders die Mauritius bereikten stortten zich meteen op de dieren om ze op te eten. Ook de huisdieren die de Nederlanders hadden meegenomen, zoals honden, stortten zich op de beesten. De smaak van het dier viel echter tegen, het vlees bleek erg taai.
Negen soorten broedvogels zijn in Nederland uitgestorven, waaronder de goudplevier (Pluvialis apricaria) en de hop (Upupa epops). Daarnaast worden volgens de onderzoekerstien soorten ernstig bedreigd, waaronder de velduil (Asio flammeus), dwergmeeuw (Hydrocoloeus minutus) en grauwe kiekendief( Circus pygargus).
Uitgestorven dieren in de afgelopen tien jaar
Helaas zijn er tegenwoordig nog steeds dieren die van de aardbodem verdwijnen. Recent uitgestorven dieren zijn onder andere: de Tasmaanse tijger, de Berberleeuw, de Gouden pad, de Caribische Monniksrob en de Balinese tijger.
Nog zo'n gigant: de Gigantoraptor. Deze dinosaurus leefde 85 miljoen jaar geleden in het huidige Mongolië. Met een hoogte van vijf meter torende de Gigantoraptor boven veel andere dieren uit. De kuikens hadden veren voor isolatie, maar die hadden de volwassen dieren waarschijnlijk niet meer nodig.
Mauritius. Ze werden ooit gevonden op het eiland Mauritius, maar sinds 1700 zijn dodo's van de aardbodem verdwenen. De bijzondere vogels kunnen echter elk moment een comeback maken.
Omdat de dodo op het afgelegen eiland Mauritius geen natuurlijke vijanden had, was hij in de loop van de tijd het vliegvermogen kwijtgeraakt; immers, als je voor niemand hoeft te vluchten, heb je niet zoveel aan vleugels. Ook de angst voor roofdieren raak je in zo'n rustige omgeving snel kwijt.
De dodo stamt af van dezelfde familie als andere duifachtigen en moet zich zo'n anderhalf miljoen jaar geleden hebben ontwikkeld tot loopvogel toen het eiland Mauritius – de enige plek waar de dodo voorkwam – ontstond. De vogel at waarschijnlijk vis die hij ving door in kleine waterpoeltjes rond te struinen.
Dodo Vape pods zijn wegwerp systemen en bevatten elk 2ml en 20mg nic salt nicotine. Ze zijn in verschillende smaken beschikbaar: Menthol: smaakt naar menthol. Strawberry Ice: smaakt naar een fruit mix van aardbeien en ice.
De dodo kwam alleen voor op Mauritius, maar stierf uit aan het eind van de zeventiende eeuw. De vogel woog zo'n 20 kilo, was een meter hoog en kon niet vliegen of zwemmen.
En waar Mauritius de dodo had, kende Rodrigues de solitaire, ook een grote loopvogel. Al die dieren bestaan niet meer. Wat deed ze de das om? Overbejaging, ontbossing en vooral de introductie van vreemde dieren in het eiland-ecosysteem, bewust of onbewust meegenomen door de bezoekers uit het Westen.
Wanneer zeg je dat een dier is uitgestorven? Dieren van dezelfde soort kunnen samen jongen krijgen. Als er nog maar één dier van die soort is overgebleven, kan hij geen jongen meer krijgen. Wanneer dit laatste exemplaar overlijdt, is deze soort uitgestorven.
Vanaf 1900 zijn er volgens het onderzoek 198 gewervelde diersoorten volledig verdwenen. Daarnaast zijn er nog 279 diersoorten die niet meer voorkomen in het wild, of die vermoedelijk zijn uitgestorven. En als de mens er niet was geweest? Dan zouden er waarschijnlijk slechts negen soorten zijn uitgestorven.
Lisa reconstrueert met drie wetenschappers het leven van de Dodo. De vogel die inmiddels het symbool is geworden van alle uitgestorven dieren. Hij kwam alleen maar voor op het eiland Mauritius.
"Die mythe is heel onwaarschijnlijk," vertelt de wetenschapper. "Wel vermoeden we dat de eieren van het dier geplunderd werden door de ratten en varkens die Nederlanders en andere nationaliteiten op het eiland hadden uitgezet. Bij een gebrek aan eerdere natuurlijke vijanden legde de dodo die eieren gewoon op de grond.
Maar het meest bijzonder waren die vreemde Dodo's. Zachtaardige loopvogels, die totaal niet bang waren. Maar na de ontdekkingsreizigers kwamen goudzoekers, jagers. Ze brachten hun varkens, hun vrouwen, hun honden en ratten mee.
Een uitgestorven diersoort terughalen is kansrijk als die kortgeleden is verdwenen of nog net niet. Want dan ligt er tenminste compleet DNA of soms een levensvatbare cel in de vriezer. Daar valt mee te klonen, en dat is iets wat wetenschappers aardig kunnen.
Wetenschappers van gentechnologiebedrijf Colossal Biosciences willen proberen de dodo terug tot leven te wekken. De loopvogel stierf uit aan het einde van de zeventiende eeuw, maar zou dankzij de biotechnologie opnieuw tot leven kunnen komen. Een nagemaakte dodo in het Natural History Museum in Londen.
Raphus cucullatus †
De dodo oftewel Raphus cucullatus was een loopvogel die leefde in de bossen op het eiland Mauritius. Het dier was ongeveer een meter hoog en 20 kilo zwaar en kon venijnig van zich afbijten met zijn grote snavel.
Megalodon leefde tijdens het Mioceen en Plioceen. Dit betekent dat deze haai vanaf 23 miljoen jaar geleden tot 2,6 miljoen jaar geleden in de zeeën voorkwam. Waarschijnlijk is hij uitgestorven door het kouder worden van de oceanen in het Pleistoceen, de periode van de ijstijden.
Het is dus erg moeilijk om onderzoek te doen naar zijn leefwijze. Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen.
Dodo: uitgestorven door de mens
Een van de dieren die we nooit meer gaan zien is de dodo; deze grote lopende vogel werd aan het einde van de 17e eeuw voor het laatst gezien.