Een vrouwtjessepia leeft maar een jaar en sterft na de paring en het afzetten van de eieren.De mannetjes worden twee tot drie jaar oud en vertrekken na de paring weer naar open water.
De mannetjes worden niet ouder dan twee tot drie jaar. Het vrouwtje leeft zelfs maar een jaar. De zeekat vind je in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan, de Oostzee, de Noordzee, en de Middellandse Zee. In de Noordzee en het Engels Kanaal zwemmen de jonge exemplaren 's zomers massaal voor de kust.
Een mannetje wordt niet ouder dan drie jaar en een vrouwtje sterft zelfs al na één jaar (nadat ze haar eitjes heeft gelegd). Een zeekat wordt ook wel sepia genoemd. Ze kunnen van kleur veranderen wanneer ze zich bedreigd voelen of boos zijn. Sepia's graven zich in het zand in.
Ze hebben een rugschild dat dient voor stevigheid en om het drijfvermogen te regelen. In de dierenwinkel worden deze rugschilden als 'zeeschuim' verkocht. Vogelliefhebbers hangen ze in hun vogelkooien zodat vogels er kalk vanaf kunnen pikken.
Een sepia kan ongeveer 50 cm groot worden. De mannetjes worden niet ouder dan 2 tot 3 jaar, het vrouwtje leeft zelfs maar één jaar.
De sepia kost € 3,95 per 70 gram.
De inwendige schelp van zeekatten (zeeschuim of ossa sepia) wordt ook door vogels gegeten.
Een sepia is onmisbaar in de kooi van je vogel. Het dient als slijpsteen voor de snavel en bestaat uit kalk. Voldoende kalk (of calcium) is noodzakelijk voor de opbouw en groei van het skelet, de vorming van de eischaal en functioneren van andere lichaamsprocessen.
Grit komt tegemoet aan de mineralenbehoefte van de vogel. Het bestaat uit zeeschelpen, roodsteen en een klein beetje houtskool. Het calciumgehalte van grit is hoog, ongeveer twintig tot dertig procent. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van het skelet.
Sepia, wat een Griekse benaming is voor zeekat, is een inktvisachtige die leven langs de kusten van Azië, West-Europa, Afrika, Australië en in de Middelandse zee. In het Engels worden de beesten ook wel Cuttlefish genoemd. Aan de Nederlandse en Belgische kust komt de gewone zeekat veel voor (Sepia officinalis).
Sepia schild/schelp
Wat veel mensen niet weten is dat het sepiaschild, of sepia schelp eigenlijk een echt natuurproduct is. Het is namelijk het rugschild van de zeekat. Wanneer deze inktvis sterft zal het sepiaschild vrijkomen en aanspoelen op de kust.
In de zee leven algen (microscopische kleine plantjes) en de schuimalg is de veroorzaker van zeeschuim. Wanneer de kolonie schuimalg afsterft komt er eiwit vrij dat vervolgens door de golven wordt opgeklopt. Net als melk van een cappuccino. De hoeveelheid schuim kan enorm zijn, vooral in de lente.
Sepia is een inktvisachtige en wordt ook wel zeekat genoemd. Sepia kent meerdere soortgenoten. Deze sepia komt voor in de wateren van de Atlantische Oceaan, Middellandse Zee en in de warmere periode zelfs in de Noordzee. Alle sepia's zijn koppotigen, met andere woorden, aan de kop zijn poten bevestigd.
Sepia is het rugschild van een zeekat (Sepia officinalis). Sepiaschelp word in het engels ook wel cuttlebone genoemd en bestaat voor ongeveer 90% uit kalk en is daarom erg goed om als voedingsupplement te gebruiken voor schildpadden, reptielen, vogels en slakken.
De meeste inktvissen groeien snel en hebben een kort leven, meestal leven ze maar een tot twee jaar, met als uitzondering verschillende diepzee- en poolsoorten en de nautilussen, die veel ouder kunnen worden.
Inktvis is eigenlijk een soortnaam en niet de naam voor één dier. Ook al is een octopus een inktvis, ze zijn niet helemaal hetzelfde. Een octopus heeft bijvoorbeeld maar 8 tentakels, terwijl alle andere inktvissen er 10 hebben. De twee extra tentakels zijn langer dan de andere 8.
Hoe kan ik inktvis kopen? Verse inktvis kopen bij Visoptafel.nl is heel eenvoudig. Je bestelt de inktvis online en wij zorgen ervoor dat het de volgende werkdag gekoeld thuis wordt bezorgd. De bestelling is nooit langer dan 12 uur onderweg, waardoor het product altijd vers is!
Vogelgrit is gemalen oesterschelp, maagkiezel is scherp gekante steentjes. Deze scherp gekante steentjes gebruikt de vogel in de maag om de zaden die gegeten worden fijn te malen, zodat de zaden beter en makkelijker kunnen worden verteerd. Makkelijker, zodat het verteren minder energie kost.
Omdat parkieten geen tanden hebben, hebben zij grit (gemalen schelpen) nodig om het voer te kunnen vermalen. Daarnaast voorziet grit ook in de kalkbehoefte. Grit zit in het zand of wordt apart bijgegeven als er een natuurlijke bodembedekking wordt gebruikt.
Eivoer is een belangrijke bron van vitamines, sporenelementen en aminozuren en heeft een hoog proteïnegehalte. Het kan het hele jaar gegeven worden en vooral in periodes waarin vogels extra energie nodig hebben is eivoer onmisbaar.
Sepia is een donkere bruin-grijze kleur die is vernoemd naar de rijke bruine kleurstof die uit de inktzak van de zeekat werd gehaald. Sepia betekent in het Grieks "zeekat".
In Japan en Korea eet men octopus ook wel kort gegrild, maar in de rest van de wereld eet men octopus meestal lang gestoofd tot het zoet en mals is.