Bone broth is een bouillon die wordt gemaakt door de botten van dieren zoals runderen of kippen voor een lange periode te koken. Tijdens dit proces trekken de voedingsstoffen uit deze botten in de kookvloeistof en ontstaat er een voedzame bottenbouillon die rijk is aan vitamines, mineralen en collageen.
Een natuurlijke Bone Broth (zoals die van Grutto) bevat de volgende belangrijke voedingsstoffen: Vitamine A (Retinol), K en C. Vitamine A is belangrijk voor een gezonde huid, haar en nagels. Het helpt ook bij een goede werking van de ogen, groei en een sterk afweersysteem.
Door de wetenschap bevestigd. Het leuke is dat moderne wetenschap bevestigt dat bouillon van botten inderdaad heel voedzaam kan zijn: Botten: zeer rijk aan calcium en fosfor. Ook zit er redelijk veel magnesium, kalium, zwavel en silicium in.
Eén mok bottenbouillon per dag kan al wonderen doen, en dan met name wanneer je lichaam wel wat extra voedingsstoffen kan gebruiken.
Bone broth of bottenbouillon bevat veel gezondheidsvoordelen. Er zit niet echt veel smaak aan de bone broth rund. Je kunt deze op laag vuur opwarmen en zo drinken of het als gezonde basis voor een soep gebruiken. In dat laatste geval heb je nog smaakmakers zoals zout, groenten en kruiden nodig.
Je kunt bottenbouillon drinken als je zin hebt in een bevredigend tussendoortje of een maaltijd. Sommige mensen drinken een kopje tussen de maaltijden door als voedzaam tussendoortje. Overweeg om de bouillon een onderdeel te maken van jouw gezonde ochtendritueel. Als met 1 tot 2 eetlepels start je jouw dag goed.
De meest gezonde en lekkere bouillon is natuurlijk de zelfgemaakte variant, getrokken uit dierlijke of plantaardige ingrediënten. Een nadeel ervan is dat het flink wat tijd en geduld vergt om een lekkere bouillon te trekken die vol van smaak is. Tijd die je er nu eenmaal niet altijd voor vrij kunt maken.
Eenmaal geopend kan de bone broth nog vier dagen in de koelkast bewaard worden.
Bewaren. Een zelfgemaakte bouillon kun je goed afgedekt tot wel 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt hem natuurlijk ook invriezen: laat de bouillon dan nog verder inkoken tot hij licht stroperig is.
Wie geen vlees eet, maar wel vis, kan een bouillon trekken van visgraten. Dit gaat zelfs sneller dan van botten, waarbij de graatjes vrij snel helemaal oplossen in de bouillon. Het maken van bottenbouillon heeft wel wat tijd nodig. Een pan staat al gauw 3 uur op, maar dit kan oplopen tot wel 3 dagen!
Zelfgemaakte bottenbouillon is een boost voor je weerstand en tevens goed voor je darmen. Je bone broth zit vol met belangrijke voedingsstoffen als aminozuren en mineralen. Voor zelfgemaakte bouillon kun je botten gebruiken van bijv. rund, varken, kalf, lam, kip en wild.
Echte mergpijpjes van gezonde dieren zijn heel gezond.De pijp zit vol gezonde vetten, eiwitten, calcium, magnesium en gelatine. Al deze voedingstoffen worden door veel mensen te weinig gegeten. Gelatine helpt zelfs de genezing van darmen.
Wij gebruiken voor onze bone broth de beste kwaliteit kipkarkassen die verkrijgbaar zijn; van gezonde, langzaam groeiende en antibiotica-vrije dieren! Dit resulteert in een fond die lekker rijk is aan eiwitten: 14.8 gram per 100 ml.
Drinkbouillon is lekker smaakvol, maar ook erg gezond. Tijdens het kookproces komen immers ook tal van gezonde voedingsstoffen vrij. Na de Angelsaksische gebieden zoals Amerika en het Verenigd Koninkrijk zijn bone broths nu ook in Europa populair als lekker drankje of gezond tussendoortje.
Bevordering van gezonde botgroei: Beenmerg is een rijke bron van voedingsstoffen zoals collageen, dat een belangrijk onderdeel is van gezonde botten. Ondersteuning van wondgenezing: de stamcellen in beenmerg kunnen helpen beschadigd weefsel te herstellen, wat kan helpen bij wondgenezing.
Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan. Verwijder deze laag regelmatig zodat de bouillon helder blijft. Laat vlees met beenderen eerst blancheren door op hoge temperatuur kort te koken en dan het water af te gieten.
Bottenbouillon wordt al eeuwenlang gebruikt. Het wordt bijvoorbeeld vaak aan zieke mensen gegeven om aan te sterken. Bij het maken van bottenbouillon, ofwel bone broth, komen er namelijk een hoop belangrijke voedingsstoffen vrij.
Voordelen van Bottenbouillon
De mineralen uit botten zorgen ervoor dat onze eigen botten sterk worden. Glucosamine en chondroïtine helpen onze bindweefsels sterk te houden en de gewrichten soepel. Gelatine kan de darmwand verstevigen. De glutamine kan zelfs bijdragen aan het herstel van een lekkende darm.
Bouillon en fond. Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren.
De reden dat er azijn aan toegevoegd wordt is dat het de mineralen makkelijker uit de botten trekt. Hierdoor wordt de bouillon niet alleen gezonder, het proces gaat ook iets sneller.
Heb jij een bouillon van botten naar wens gevonden? Dan kan je deze eenvoudig bestellen via de webwinkel van online slagerij De Woeste Grond. Plaats de bouillon die je wilt bestellen in je winkelwagen, vul je adresgegevens in en reken af via één van de beschikbare betaalmethodes.
Gezondheid
Soep zoals Opkikker drinkbouillon tuinkruiden is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Zelf trekken is het best
IJzer versterkt je weerstand en is ontstekingsremmend in lage concentraties. Zink versterkt je immuunsysteem. Elke dag een kop bouillon kan helpen om sterker de winter in te gaan”, aldus de Vlaamse bio-ingenieur Eric De Maerteleire tegenover het AD.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.