Zonnebloemen (Helianthus) zijn eenjarig. Je zaait ze vanaf april en dekt de zaden af met ca. 2 cm grond. Voor een sneller resultaat zaai je ze binnen en plant je de zaailingen buiten uit op een zonnige plek.
Als de zonnebloemen goed gedroogd zijn, blijven ze 6 tot 8 weken goed. Drogen voor het gebruik van de zaden - Wacht met het oogsten van de zonnebloemen tot de bloem is uitgebloeid. De bloem is uitgebloeid wanneer de zonnebloem zijn zonnebloemblaadjes verliest.
Is de bloem afgeknipt hang deze dan ondersteboven in een goed geventileerde ruimte. Het drogen van de zonnebloemzaadjes zal een paar weken duren. Wanneer de zonnebloemzaden gedroogd zijn kan je ze er gemakkelijk uithalen.
Het is een schitterende snijbloem. Van de enkele, onvertakte soorten kun je, als ze uitgebloeid zijn, de pitten drogen en dan heb je prima winter-vogelvoer. Bewaar ook enkele pitten voor de kweek van het volgende jaar. De zonnebloem is ook erg geschikt om kinderen het bijzondere van tuinieren bij te brengen.
Zonnebloemen zijn prachtige bloemen die vaak in een groepje van meerdere bloemen worden geplant. Ze bloeien van juli tot oktober waardoor het echt bloemen zijn die horen bij de zomer. Ook bijen en vogels vinden zonnebloemen prachtig.
Eenjarige zonnebloemen zijn niet winterhard. Helianthus annuus en Helianthus debilis zijn eenjarige zonnebloemen, ze sterven voor de winter helemaal af. Je kunt ze in het voorjaar opnieuw zaaien. De vaste zonnebloemen zijn wel winterhard en komen elk voorjaar vanzelf weer op.
Zaai je bijvoorbeeld zaadjes van een eenjarige plant in maart, dan zal deze in juni of juli ongeveer gaan bloeien. Wanneer je het beste kan zaaien en wanneer de bloei dan begint ligt aan het soort plant. Maar altijd als er eenjarig bij het soort staat, is het zaaien en het bloeien dus in hetzelfde jaar.
Een eenjarige plant, annuel of therofyt is een plant die zijn levenscyclus van kieming tot zaad voltooit binnen één jaar. De plant sterft na de zaadzetting af, zoals bij vroegeling, of gaat aan het eind van het jaar dood. Eenjarige planten horen bij de monocarpische planten.
Naast de éénjarige zonnebloemen zijn er dus ook vaste planten. Deze planten zijn afkomstig uit de Amerikaanse prairie en bloeien in het najaar. Ze vormen een kruipende wortelstok en lange stengels die steun nodig hebben.
Snoei de meeste zonnebloemen in de zomer terug tot de grond om te voorkomen dat ze te hoog groeien. Knip de zonnebloemen terug tot 5-7,5 cm van de grond om hoogte te beperken. Gebruik een schone snoeischaar of een klein mesje. Knip de steel van de zonnebloem dan net boven de grond af met een platte, schone snede.
Dit doe je door simpelweg over de zonnebloem heen te wrijven met je duim en de zaden vallen er zo uit. Zelf doe ik die met een handschoen aan, aangezien de zonnebloem af en toe goed kan prikken.
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze elke dag dat het niet regent water nodig. Ook 1 keer per week een dosis vloeibare tomaten voeding vanaf ze ongeveer een halve meter hoog zijn zorgt ervoor dat de zonnebloemen groter en groter worden.
De Zonnebloem is, zoals u wellicht al weet, begonnen met het radioprogramma 'Radio Ziekenbezoek de Zonnebloem' dat gepresenteerd en initieert werd door Alex van Wayenburg in 1945. Pas is 1949 werd de stichting de Zonnebloem opgericht met, zoals we het nu nog kennen, verschillende afdelingen door het hele land.
Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Ook als bloemknoppen na een paar dagen gaan hangen kan het helpen wat heet water in de vaas te gieten.
Zonnebloemen kun je ook goed binnen kweken. Alleen kun je dan het beste kleine soorten zonnebloemen zaaien, zoals de Teddy Bear, Avondrood of de Pacino Potzonnebloem.
Zonnebloemen zet je in de moestuin omdat ze mooi zijn en om veel bijen aan te trekken. Maar de zaden - de zonnebloempitten kun je ook eten. Ze zitten vol vitamine E, een belangrijk antioxidant. Verder zit er veel zink in: goed voor een mooie huid, gezond lichaam en een goede celgroei.
Zet ze op de juiste plek. Misschien had je al zo'n vermoeden door de naam van de bloem, maar zonnebloemen zijn dol op zon. Geef ze dan ook vooral een mooi plekje in huis waar ze lekker veel daglicht kunnen opnemen. Maar, let op: zet ze vooral niet naast dit item in huis!
Zonnebloemen (Helianthus) zijn eenjarig. Je zaait ze vanaf april en dekt de zaden af met ca. 2 cm grond. Voor een sneller resultaat zaai je ze binnen en plant je de zaailingen buiten uit op een zonnige plek.
Tip 3: Geef de zonnebloem elke dag water als het niet regent. Doe dit in de ochtend, anders is er kans op wortelrot en gaat de zonnebloem dood. Tip 4: Zonnebloemen kunnen niet zo goed tegen verpotten. Zaai ze daarom op een plek waar je ze wilt hebben.
Jonge zonnebloemen draaien elke dag met de zon mee. In de ochtend 'kijken' ze naar het oosten, en tegen de schemering staan ze met hun hoofdjes richting het westen. 's Nachts draaien ze rustig weer terug. Die beweging vertonen de bloemen dankzij de combinatie van het zonlicht én een interne klok.
Vaak zijn dit mensen die afhankelijk zijn van (intensieve) verpleging en persoonlijke zorg en die binnen- en/of buitenshuis van een rolstoel afhankelijk zijn. Daarnaast bepaalt de mate waarin u zorg nodig heeft voor een groot deel of u mee kunt op een aangepaste vakantie van de Zonnebloem.
Zonnebloemen zijn natuurlijk dol op zon. Zet ze dan ook bij voorkeur op een plek waar de bloemen veel zonlicht kunnen vangen. Zet de bloemen nooit naast of dicht bij een fruitschaal. Fruit stoot een bepaald gas uit waardoor zonnebloemen snel doodgaan.
Tweejarige planten zijn monocarpisch, wat wil zeggen dat ze slechts één keer bloeien en vrucht dragen. Een tweejarige plant leeft twee jaar waarbij de plant het eerste jaar groeit en een stengel, bladeren en wortels vormt. In het tweede jaar bloeit de plant en produceert zaad, hierna sterft de plant af.