Door een heftige val of klap is er een kleine kans dat er vocht of een bloeding in het hoofd ontstaat. Dit is van buiten niet te zien. Het kan langzaam ontstaan. Zonder medische hulp kunt u dan suf worden en bewusteloos of in coma raken.
In de meeste gevallen is er geen schade die blijft. Wel kan het een aantal weken tot maanden duren voordat je weer helemaal beter bent. In sommige gevallen houd je er nog klachten aan over. Een hersenkneuzing is een middelzwaar tot ernstig traumatisch hersenletsel.
De ademhaling wordt regelmatig, het hartritme daalt en de spieren ontspannen. Wanneer we tijdens de diepe slaap wakker worden voelen we ons verward en duurt het soms even voor we ons realiseren waar we zijn. Deze fase duurt iets minder dan 20 minuten, en zorgt voor lichamelijke rust.
Neem rust en doe niet meer dan u aan kan. Vooral de eerste dagen na de klap of val is dit verstandig. Kijk de eerste dagen niet te lang naar een beeldscherm, zoals de computer of tv. Drink geen alcohol en gebruik geen drugs.
Die kan direct de huisarts bellen als u of uw kind: bewusteloos wordt. suf wordt of in de war. ergere hoofdpijn krijgt.
Het wekadvies thuis moet als onveilig worden beschouwd bij de categorie waarvoor volgens de criteria een CT schedel/hersenen gemaakt zou moeten worden. Voor kinderen boven de 6 jaar en volwassenen met een zeer licht letsel waarbij er geen indicatie bestaat voor een CT schedel/hersenen, is het wekadvies overbodig.
Direct merkbare symptomen na hersenletsel
Bewusteloosheid. Verwardheid. Geheugenverlies (posttraumatische amnesie: PTA)Hoofdpijn.
verminderd gevoel, verlammingsverschijnselen langs één kant, verlies van spierkracht, scheefstand van de mond,epileptische aanvallen,bewusteloosheid,vergrote pupillen.
Na een val of klap op uw hoofd kan de huisarts u een wekadvies geven. Iemand moet u dan om de 1 of 2 uur wakker maken. Bijvoorbeeld uw partner, een familielid, vriend of kennis. Dit moet in de eerste 24 uur na het ongeluk.
Uw kind heeft een (lichte) hersenschudding opgelopen na een val of een stoot tegen het hoofd. Omdat er een kleine kans bestaat op het ontstaan van complicaties krijgt u een wekadvies mee. Dit houdt in dat u, in de 24 uur na het ongeval, regelmatig controleert of uw kind bij bewustzijn is.
Tijdens de REM-slaap is er hersenactiviteit die vergelijkbaar is met wanneer iemand wakker is. De hersenen tijdens de REM-slaap zijn actief met dromen, het verwerken van informatie en allerlei geheugenfuncties. Tijdens de droomslaap vindt dus grote activiteit van lichaam en geest plaats. Deze fase kost dan ook energie.
Nachtangst (Pavor nocturnus)
Bij nachtangst komt u tijdens de slaap plotseling overeind. Vaak gaat dit samen met gillen, huilen, een snelle ademhaling en zweten. Het lijkt alsof u zeer angstig bent.
Na twee uur slaap heb je al meer dan vijftig procent afgebroken. ' Ook al slaap je niet, rusten heeft ook een positief effect. En anders is er voor de echte nachtbrakers natuurlijk nog koffie.
De belangrijkste symptomen zijn snurken, benauwdheid, gevoel van stikken, en naar lucht happen. Daardoor wordt de slaap onderbroken en is men overdag overmatig slaperig. Dit is niet zonder gevolgen, want daardoor heeft men een tot wel 6 keer verhoogde kans op een werkongeval.
Door een heftige val of klap is er een kleine kans dat er vocht of een bloeding in het hoofd ontstaat. Dit is van buiten niet te zien. Het kan langzaam ontstaan. Zonder medische hulp kunt u dan suf worden en bewusteloos of in coma raken.
Deuk in de schedel
Dan hoeven we u niet te behandelen. Is de deuk ernstiger, dan moeten we botstukjes in die de hersenen beschadigen recht zetten. Doen we dat niet, dan kan er een litteken in de hersenen ontstaan waardoor u epilepsie kunt krijgen.
− Overgeven: Uw kind mag maximaal 3 keer braken in de eerste 2 uur na de val. − Slaperigheid: Meteen na de val kan uw kind slaperig zijn. Hij mag gewoon gaan slapen, maar wek hem de eerste zes uur om het uur en daarna om de twee uur (tot 24 uur na het trauma).
Na een val of klap op het hoofd kan de huisarts een wekadvies geven. U gaat uw kind dan regelmatig wakker maken. Dit doet u in de eerste 24 uur na het ongeluk. Zo controleert u of er geen bloeding of veel vocht in het hoofd ontstaat.
Bij een hersenschudding geeft de arts een wekadvies mee. Dit wordt gedaan omdat er een heel kleine kans is dat er door het ongeval een bloedvaatje in de schedel beschadigd is. Sufheid is een teken hiervan.
Bloeding in het hersenweefsel als gevolg van een val of slag op het hoofd. Kan zowel aan de oppervlakte als in de diepere delen voorkomen. In diepere delen kan de bloeding belangrijke microscopische schade veroorzaken.
Hersenbloeding symptomen
Scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden. Verwarde spraak: iemand gaat ineens verward praten of kan de woorden moeilijk uitspreken. Lamme arm: plotseling ontstaat er krachtsverlies of verlamming van een arm.
Een bloeding in de kleine hersenen veroorzaakt naast braken ook duizeligheid, ongecoördineerde bewegingen en stoornissen in de oogbewegingen.Soms kun je zien dat de ogen met kleine schokjes bewegen. Bij uitgebreide of massieve bloedingen kunnen coma en ademhalingsstilstand voorkomen.
Ongeveer 20% van de ogenschijnlijk gezonde mensen boven de zestig jaar, heeft ooit een 'stil', onopgemerkt herseninfarct gehad. Zo'n stil onopgemerkt herseninfarct heet een SCI. SCI staat voor silent cerebral infarctions.
Hersenletsel is helaas niet altijd duidelijk op een scan te zien. Zeker met diffuus letsel is er geen litteken zichtbaar. Als er wel een litteken zichtbaar is, heet dat focale pathologie of focaal hersenletsel.