Prikkels. We kennen vast allemaal wel een paar mensen die om de zoveel maanden van Instagram verdwijnen en hun account deactiveren. Het idee hierachter is vaak een detox van social media. De prikkels, perfecte foto's en gefotoshopte lichamen kunnen mentaal soms even teveel worden.
Een pauze nemen van social media en even offline gaan doet wonderen voor jouw mentale gezondheid. Uit een onderzoek, waar werd onderzocht of je gelukkiger bent zonder social media, bleek dat mensen die geen social media gebruikten op mentaal gebied een stuk gelukkiger zijn.
"Offline gaan kan je prioriteiten veranderen en je laten inzien wat jij echt belangrijk vindt," aldus de therapeut. "In plaats bezig zijn met social media, wat soms best uitputtend kan zijn, dwingt een pauze je om opnieuw naar jezelf en je leven te kijken."
In de huidige maatschappij kan een leven zonder internet best moeilijk zijn. Toch is het vooral de mening en vooroordelen van de maatschappij dat het juist moeilijk maakt. Mensen worden gezien als wereldvreemd of ouderwets. Toch zeggen de meeste mensen zonder internet dat het vooral veel rust geeft.
Open WhatsApp en tik rechtsboven op de drie verticale puntjes; Tik op 'Instellingen' en druk op 'Account'; Tik op 'Privacy' en kies 'Laatst gezien en online'; Maak jouw keuze en druk linksboven enkele keren op 'terug'.
Fysieke en mentale reactie
Als je veel op social media zit, kan dat psychische klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld angst, depressie en slaapproblemen. Iemand die veel last heeft van FOMO kan ook lichamelijke reacties krijgen, zoals zweten, nervositeit en hartkloppingen. Bijvoorbeeld als er een nieuw bericht binnenkomt.
Social media verslaving is een groeiend probleem. De helft van de 12-tot 16-jarigen noemt zichzelf verslaafd aan social media, zo blijkt uit onderzoek. Dit aantal is de laatste jaren sterk aan het stijgen, ook onder oudere leeftijdsgroepen.
Allereerst zijn social media zo verslavend omdat ze onvoorspelbare beloningen geven. Ten tweede voeden social media ons verlangen naar sociale bevestiging, waardoor we steeds meer likes of retweets willen.
Je geeft je lichaam tijdelijk wat rust.Daarnaast krijg je ontzettend veel gezonde voedingsstoffen binnen, waardoor je jouw gezondheid ondersteunt. Tijdens een detox kuur van 3 dagen krijg je meer dan 9 kilo rauwe, biologische groente, fruit, kruiden, specerijen en zeewier binnen!
Met een sapkuur van 3 dagen of een sapkuur van 5 dagen geef je je lichaam de gelegenheid opgehoopte toxische stoffen en zelfs beschadigde cellen op te ruimen. Ontgiften met een sapkuur geeft mensen ook meer energie, een verbeterde nachtrust en een betere huid. Een ander (logisch) gevolg van de kuur is gewichtsverlies.
Het detoxen van alcohol duurt meestal 5 tot 7 dagen, maar kan bij zware verslavingen wel 2 weken of langer duren. De ontwenningsverschijnselen zijn meestal het hevigst in de eerste 24 uur van het detoxen. Bij de meeste mensen zullen de ontwenningsverschijnselen na 3 dagen van detoxen verdwijnen.”
Af en toe 1 dag sapvasten is een beproefde methode voor het ondersteunen je gezondheid. Je lichaam krijgt rustig de tijd om te resetten.Dit zorgt voor nieuwe energie. Dit effect wordt versterkt door de hoge mate aan vitaminen, mineralen en antioxidanten in onze sappen.
Social media als drug
Dit frame stelt dat bij gebruik van social media het beloningssysteem in ons brein actiever wordt en er meer dopamine vrijkomt. Dit stofje geeft je een fijn gevoel en dat is verslavend.
Wanneer je veel op social media zit, gaan je hersenen anders werken. Je hersenen worden bij het zien van alle foto's, statusupdates en filmpjes in korte tijd blootgesteld aan heel veel informatie die snel voorbij flitst. De hersenen krijgen dus heel veel informatie te verwerken en dat is best pittig.
Een belangrijk onderwerp bij social media is privacy, omdat er nogal wat gevaren zitten aan het gebruik ervan. Het grootste gevaar is identiteitsfraude. Bij identiteitsfraude verwerft iemand de persoonlijke gegevens van iemand anders, om zich vervolgens voor te doen als deze persoon.
Social media kan onder andere het zelfvertrouwen vergroten, sociale steun geven, maar ook lotgenoten in contact brengen met elkaar. Jongeren geven daarnaast aan het fijn te vinden om met onbekenden, in een niet-oordelende en anonieme omgeving, over hun problemen te praten.
Je status is alleen zichtbaar voor iemand als:Diens telefoonnummer in het adresboek van je telefoon staat. Jouw telefoonnummer in het adresboek van diens telefoon staat. Je kunt ervoor kiezen om je status te delen met al je contacten of alleen de contacten die je hebt geselecteerd.
Je kunt de laatst gezien- of online-status van iemand mogelijk niet zien, tenzij diegene jou als contact heeft opgeslagen of je eerder een bericht heeft gestuurd.
De optie kan voor individuele contacten worden ingesteld. Je kiest dan in je adreslijst de personen die jouw online status niet mogen bekijken. Dat heeft ook een keerzijde: verberg je voor iemand je online status, dan kun jij bij die persoon ook niet meer zien wanneer die voor het laatst online was.