✅ Het verleden niet loslaten beïnvloed je vermogen om goede beslissingen te nemen. Als je je nog vaak vasthoudt aan het verleden dan kan dat je denken vertroebelen. Je neemt niet de juiste beslissingen over wat je vandaag nodig hebt wanneer je niet in staat bent om het verleden los te laten.
Een herlevend verleden kan betrekking hebben op iets wat kort geleden is gebeurd, maar ook op iets uit je vroegste kindertijd. Zoals je lichaam pijn zal doen van tijd tot tijd, zo kunnen emotionele ervaringen uit je verleden tot uiting komen in de manier waarop je jezelf en je omgeving beleeft.
Het is bewezen dat beweging helpt bij het reguleren van het zenuwstelsel en het loslaten van opgekropte emoties. Volgens onderzoek is yoga een effectieve manier om PTSS te bestrijden. Maar ook andere bewegingsvormen, zoals acupressuur, massage en dans, helpen bij het verminderen van stress.
Je hebt iets verwerkt als iets niet langer je leven, gevoelens, gedrag en gedachten bepaalt, maar je er in harmonie mee kunt samenleven.
Bij een plotseling verlies krijg je te maken met verschillende emoties. Zo kun je verdriet voelen, maar ook boosheid, ongeloof of schuld.Daarnaast brengt rouwen ook vermoeidheid, lichamelijke pijn en bijvoorbeeld hoofdpijn met zich mee.
Psychologen stellen dat nostalgie ontstaat in tijden van verandering, omdat het mensen helpt om te kunnen omgaan met dingen die verloren zijn gegaan in het verleden (Sedikides, Wildschut, Routledge, & Arndt, 2015).
Neem eerst de tijd om datgene wat je wilt afsluiten op papier te zetten. Doe het papier in een envelop of een doos. Je kunt ook andere dingen erbij voegen die symbool staan voor deze gebeurtenis, zoals foto's, souvenirs, tekeningen, briefjes. Sluit de doos of envelop af.
Heftige gevoelens horen bij verwerking. Geef jezelf de kans stil te staan bij je gevoelens en luister naar je lichaam.Zorg voor rust, ontspanning en beweging. Bespreek lichamelijke klachten en eventuele medicatie altijd met een arts.
Laat de gevoelens toe en ontdek wat het jou oplevert.
Laat de tranen toe als ze willen komen. Je hoeft je er niet tegen te verzetten, die gevoelens mogen er zijn. Probeer daarna de gevoelens van spijt los te laten en te ontdekken wat het gevoel en de gedachten jou willen zeggen.
Neem afstand en focus je energie op iets anders waar je wel invloed op hebt. Accepteer dat je brein nou eenmaal als taak heeft om te denken, analyseren, associëren, herinneren, fantaseren en te voelen. Dus een beetje piekeren hoort er ook bij. Doe aan productief piekeren en sta stil bij de boodschap achter je zorgen.
Het meest voorkomende antwoord op de vraag waarom ik aan hem denk, zijn vaak onopgeloste gevoelens of de gevoelens die je voor die persoon hebt. Of het nu gaat om aanhoudende romantische gevoelens of onopgeloste conflicten, deze gevoelens kunnen iemand levend houden in je geest.
Te veel piekeren leidt tot stressklachten en dit heeft gevolgen voor je gezondheid en welzijn. Piekeren gaat vaak gepaard met slechter slapen, verminderde concentratie, vermoeidheid, een onrustig en opgejaagd gevoel.
Trauma gerelateerde klachten kunnen zeer divers zijn: Prikkelbaar, snel geïrriteerd, emotieregulatie-problematiek en woede(uitbarstingen), Hyper-alertheid op omgeving en moeilijk tot rust kunnen komen.
Geef tijd en ruimte om te ontladen en te kalmeren.
Ga er als dat kan op in als de ander aangeeft wat hem nu zou kunnen helpen. Luister open en actief om de emoties en frustraties te laten ventileren en vertrouwen te wekken zodat jij het probleem kan analyseren en begrijpen: Laat de persoon uitpraten.
Daarnaast kan rouw ook effect hebben op je lichaam. Je kan je bijvoorbeeld vermoeid of zelfs helemaal uitgeput voelen. Ook kunnen mensen last hebben van slaapproblemen, hoofdpijn, maagklachten, verminderde eetlust, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Deze lichamelijke klachten ontstaan vooral door stress.
Onverwerkte emoties kunnen suïcidale gedachten opwekken
Ze kunnen ontstaan door bijvoorbeeld geweld, misbruik en lichamelijke of emotionele verwaarlozing. Dit kan leiden tot een trauma dat je niet zomaar verwerkt. Maar ook kleinere problemen zijn niet altijd makkelijk bespreekbaar.
Indien we onze emoties niet uiten, kunnen ze lichamelijke pijn veroorzaken.Emoties kunnen zich opstapelen, waardoor ze een 'emotionele bagage' gaan vormen. Deze verzameling aan vaak traumatische levenservaring, hebben een grotere lichamelijke impact dan de meeste mensen denken.