Lekker melkschuim voor je cappuccino of latte macchiato? Dat maak je door koude, verse en volle melk met de hand op te schuimen. Volle melk smaakt lekker romig (het slagroom effect) en de vetten in de melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt.
Voor perfect melkschuim kan je het beste gebruik maken volle melk op koelkasttemperatuur en een goede melkschuimer. De volle melk heeft voldoende vetten die zorgen voor een volle smaak en romig mondgevoel. Hiernaast heeft volle melk voldoende eiwitten die zorgen dat het schuim blijft staan.
Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C. Een barista legt uit: 'De eiwitten in volle melk zorgen ervoor dat de bellen niet kapot gaan en de vetten maken het melkschuim vloeibaar. Hoe vetter de melk, hoe langer het melkschuim mooi vloeibaar blijft. Minder vet zorgt juist voor droog schuim.
Voor het goed opschuimen van melk dient deze goed koud te zijn. Zo krijgt de melk de tijd om luchtig te worden, voordat de melk te heet wordt tijdens het opschuimen. Te heet schuim verliest luchtigheid en zakt weer in. Je kunt melkschuim tot maximaal 65 ˚C verhitten.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur.Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Tip 1: maak melkschuim met een garde
Verhit de melk net zo lang totdat er stoom vanaf komt en zet het vuur uit. Pak vervolgens de garde erbij en begin met kloppen. Wanneer je het pannetje een beetje schuin houdt, lukt dit het best. Hoe langer je klopt, hoe meer schuim er ontstaat.
Zin in cappuccino, maar geen (duur) koffieapparaat?! Doe de melk (geadviseerd wordt vaak mager of volle (houdbare) melk - maar ik gebruik gewoon de halfvolle melk uit de koelkast, die we ook gewoon drinken) in de beker en klop met de staafmixer, totdat de hoeveelheid ongeveer 1,5 tot 2 keer zo groot is.
Sojamelk bevat veel eiwitten en vitaminen. Vanwege een hoog gehalte aan eiwitten schuimt sojamelk heel goed. Sojamelk bevat meer vet dan andere soorten plantaardige melk en zorgt voor een zoete en romige smaak.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Op zich kan iedere soort melk gebruikt worden, of je nou volle, halfvolle of magere melk gebruikt, het is dan vooral een kwestie van smaak. Het is het eiwit in de melk die de belletjes ondersteunt, dus elke melk schuimt, ook de populaire zuivelvrije melk als amandel of sojamelk.
Naast het vetgehalte is ook het eiwitgehalte belangrijk. Het eiwit zal zich tijdens het opschuimen aan het oppervlak van de luchtbellen hechten. Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk.
Bij schuimvorming wordt de oppervlaktespanning van een vloeistof verlaagd en daardoor kan er een luchtbelletje ontstaan. Heel veel luchtbelletjes samen vormen schuim. Om te kunnen schuimen moet een stof dus surfactants bevatten. Een bijkomend effect van surfactants is dat ze vet oplossen.
Crema is afkomstig uit bonen. Het ontstaat doordat aroma uit de gemalen koffie wordt geperst. Deze cremalaag mag niet te dun, maar ook zeker niet te dik zijn. Als de laag minimaal twee minuten in tact blijft, weet je dat je espresso goed is!
Verse koffiebonen
Dit komt onder andere doordat er in verse koffie nog veel CO2 zit. Dit is de reden waarom koffie na branden altijd even moet rusten (7 dagen) voor drinken. Deze CO2 zorgt voor veel kleine luchtbelletjes. Dit zorgt voor een dikkere en stevigere cremalaag.
Klop de melk met een garde.Hou het pannetje een beetje schuin, dan schuimt de melk sneller op.Doe dit net zo lang tot de melk verandert in melkschuim. Schenk het melkschuim bij je shot espresso en je cappuccino is klaar.
Tip 1. Gebruik volle, houdbare melk voor zacht en lobbig melkschuim. Tip 2. Zorg dat de melk gekoeld is voordat je het opschuimt.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Kijkend naar koemelk, is daarom een volle melk het beste om goed schuim mee te maken. Halfvolle melk is ook een optie als je aan de caloriëen wil denken, overigens smaakt deze uiteraard minder vol.
Van alle plantaardige melk varianten is sojamelk de meest voedzame. Ook bevat soja minder suikers. De smaak van soja is ietwat notig en gaat goed samen met koffie. Sojamelk is dan ook makkelijk op te schuimen dankzij de verhouding tussen eiwitten en vetten.
Maar wat is dan het verschil tussen de speciale opschuimmelk en gewone volle melk? Het voornaamste verschil is de suiker die aan de opschuimmelk wordt toegevoegd.
Een goede vuistregel is om niet meer dan twee vingers al opgeschuimde melk te gebruiken in een volgende schuimsessie. Opgeschuimde melk terugkoelen, zorgt ervoor dat je evenveel tijd hebt om de melk te schuimen als met nieuwe melk uit de koelkast, maar maakt de eiwitten niet zacht.
Zorg ervoor dat jouw melk altijd koud is. Ook de temperatuur voor het opwarmen van de melk is van cruciaal belang. Tussen de 68 en 70 graden Celsius zit je goed. Als je de kan niet meer aangenaam kunt vasthouden, stoom dan nog drie seconden door en je weet zeker dat de melk de juiste temperatuur heeft.