Bananenplant snoeien Dit maakt onderdeel uit van het natuurlijke proces, en is niks om je zorgen over te maken. Deze randen kun je gewoon afknippen, om de sierwaarde te behouden. Op den duur zullen de onderste bladeren geheel afsterven. Knip dit blad dan zo'n 5 centimeter boven de stam af.
De afgestorven bladeren kan je afknippen op zo'n vijf centimeter van de steel. Beginnen de bovenste bladeren ook snel bruin te worden? Dan is er een probleem. Wanneer de bladeren van je bananenplant bruin worden, betekent het dat de plant te veel licht en de verkeerde hoeveelheid water krijgt.
Zitten de bladeren echt goed klem, dan kun je er zelfs voor kiezen om de top van de plant af te snijden. Je houdt dan een kale stam over, waardoor het nieuwe blad weer alle ruimte heeft om te groeien. Het ziet er even lelijk uit, maar de kans is groot dat de bananenplant snel weer gezond zal uitlopen.
Bruine bladeren aan de bovenkant
De kans is groot dat bladeren bruin worden doordat de plant te weinig water of te weinig licht krijgt. De oplossing is dus simpel: zorg dat je de bananenplant ongeveer twee keer in de week water krijgt. Het is belangrijk dat de grond van je plant altijd licht vochtig blijft.
Bruine vlekken: te veel / te weinig water
Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond daar natter dan je in eerste instantie denkt. De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt – en dus in het groene deel van het blad knipt – zal er opnieuw een bruine rand ontstaan.
De Bananenplant houdt van water, maar het is mogelijk dat je te veel water geeft. In dat geval kunnen de wortels gaan rotten. Dit is moeilijk te herstellen. Als dit het geval is, geef je Bananenplant dan even geen water.
Water. De bananenplant is een dorstige plant en heeft ongeveer twee keer per week water nodig. Is het in de zomer erg warm, dan heeft 'ie zeker wel dagelijks een flinke slok water nodig.
Een bananenplant stopt met groeien onder de 5 graden en de bladeren sterven af bij temperaturen onder de -2 graden. Wanneer over winterharde bananen gesproken wordt, bedoeld men altijd de ondergrondse wortels. De wortels kun je tegen de vorst beschermen met een mulchlaag, vliesdoek of jute.
De (commerciële) banaan wordt vegetatief vermeerderd. Uit de wortelstokken groeien weer nieuwe scheuten, die vervolgens weer gaan bloeien. Negen maanden na het planten gaat de plant bloeien en drie maanden later zijn de vruchten plukrijp. De plant bloeit maar één keer en sterft daarna af.
Bananenplant licht / standplaats
Zet de Musa op een lichte of zonnige plaats. Tijdens de winter kun je de plant in de volle zon zetten, maar 's zomers is het beter om de plant naar een lichte plek te verplaatsen (uit direct zonlicht). De hete middagzon kan namelijk leiden tot bladverbranding.
Dit kan vaak voorkomen in de winter wanneer de verwarming hoger staat. Een droge lucht zorgt ervoor dat de bladeren op de bananenplant bruine randen en plekken krijgen. Bovendien kunnen de bladeren gaan krullen. Om dit te voorkomen is het een aanrader om een schaaltje of bakje met water op de verwarming te plaatsen.
Met zijn grote, groene bladeren is de bananenplant (Musa acuminata) echt een aanwinst in huis. Reserveer er een ruime plek voor, want deze junglekanjer groeit snel en kan zo'n 2 m hoog worden.
De bananenplant houdt van een warme en zonnige plek. Maar plaats de plant niet direct na aankoop in de volle zon, dan kan het blad namelijk verbranden. Het beste kunt u de plant even laten wennen aan zijn nieuwe plek door 'm op een lichte plek neer te zetten uit de buurt van direct zonlicht.
Rotting is een probleem dat het meeste voorkomt bij de bananenplant, dit is vaak het gevolg van te veel water in combinatie met te weinig licht. Snijd in dit geval het rotte deel weg en geef de plant voorlopig minder water.Is de schade al te groot?Dan kun je de bananenplant redden door hem te stekken.
Bananenplant winterhard uitvoerige informatie
Al bij temperaturen onder de 5°C stopt de plant met groeien. Vanaf -2°C vriest het blad kapot. Bij aanhoudende vorst zal ook de schijnstam, die veel vocht bevat, tot moes vriezen.
In principe kan een bananenplant met de vorst die we tegenwoordig in Nederland gewend zijn buiten blijven staan. Het gedeelte van de plant dat boven de grond zit zal tijdens de vorst afsterven maar de wortels niet.
Waar de plant wereldwijd populair is om zijn gele vruchten, kunnen ook aan jouw bananenplant daadwerkelijk bananen groeien. Je moet alleen wel een beetje geduld hebben, het kan namelijk meer dan 3 jaar duren! Een kleine tegenvaller… de bananen die aan je eigen bananenboom groeien zijn niet aan te raden om op te eten.
We raden aan de stam van de Musa niet te snoeien.Wel kan je de oude bladeren, die bruin worden, weg knippen.Dit kan je doen door het blad vijf centimeter van de stam af te knippen. Dit blad zal worden vervangen door nieuw blad dat boven in de plant zich uitrolt.
De bananenplant is gewend om te leven in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Besproei de plant minimaal twee keer per week, hoe vaker hoe beter. Regen verwijderd niet alleen het stof van de bladeren, maar ook ongedierte. Het is dus prima wanneer je bananenplant in een regenbui terecht komt!
Bananenbladeren zijn niet eetbaar, maar lenen zich uitstekend om een gerecht een exotisch tintje mee te geven. Ze worden veel gebruikt voor garneringsdoeleinden. Een rijstgerecht in een bananenblad krijgt meteen een zomerse uitstraling. Ook hebben de bladeren van de bananenboom een praktische functie.
Voor vruchten is wat geduld nodig: de bananenplant heeft drie tot vier jaar nodig om tot bloei te komen en doet dat alleen met voldoende licht, veel warmte en ruimte om een tros bananen te kunnen ontwikkelen.
De takken van je plant inkorten wanneer hij te groot wordt lijkt een erg logische stap. Je kan je plant met een stevige snoeischaar terugbrengen naar zijn oorspronkelijke vorm, waarna hij weer kan gaan groeien. Doe dit bij voorkeur net voor of net na het groeiseizoen, dus voor de lente of na de zomer.
Om te weten of je plant te veel of te weinig water krijgt, moet je daarom altijd naar de wortelkluit kijken. Als je een plant te veel water geeft, kan er wortelrot optreden.