Een snelle manier om het zoutniveau in stoofpotjes, sauzen of soepen te verminderen, is om er water aan toe te voegen. Je gerecht zal dan wel wat vervlakken en je zal ook wat smaak verliezen maar het zal veel minder zout proeven. Van daaruit kan je dan je gerecht opnieuw bijkruiden. Overdrijf niet!
Andere smaak toevoegen
Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren. Denk aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
Mocht je vlees bijvoorbeeld te zout zijn, zorg er dan voor dat je een ongezouten en ongekruid bijgerecht erbij serveert, denk hierbij aan ongezouten aardappelen of rijst. Als het vlees nog niet gebakken is, kun je het ook in water leggen om het zout eraf te laten spoelen.
De zure smaak van bijvoorbeeld citroensap of azijn zal de zoute smaak verbergen. maar ook een klein snufje suiker kan wonderen doen. Doe dit bij soepen die net iets te zout zijn en waarvan de smaak alleen wat meer in balans moet worden gebracht.
De truc met het ei
Voeg het eiwit van enkele eieren toe aan een te zoute heldere soep. Het slorpt het teveel aan zout op en stolt, zodat je het gemakkelijk weer uit je soep schept.
Mensen die meer zout binnenkrijgen, hebben een hogere bloeddruk. Dit kan leiden tot (verergering van) nierschade en (sterfte door) hart- en vaatziekten. Iedere 5 gram zout per dag extra wordt in verband gebracht met een 14% hoger risico op hart- en vaatziekten en 23% hoger risico op een beroerte.
Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.
Bouillon en soep: Neem 7-8 gram zout per liter.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Hun zoutsmaak komt tot stand doordat speeksel het zout uit voedsel oplost en dit vervolgens aanbiedt aan de smaakpapillen in de tong. In deze smaakpapillen bevindt zich een zoutkanaal dat het aangeboden zout 'vertaalt' richting de hersenen als zoutsmaak.
Oeps, iets teveel kruiden toegevoegd.
Melk kan helpen om de scherpe kruiden te neutraliseren. Azijn of ketchup kan ook helpen om de scherpte te verminderen.
Voeg zuur of zoet toe
Zijn bovenstaande oplossingen niet toepasbaar en is bijvoorbeeld je stoofvlees veel te zout geworden? Voeg zuur (citroen, azijn, tomaten) en/of zoet (suiker, honing, wortel, fruit) toe. Het ligt eraan hoe zout je gerecht is, maar deze smaken kunnen het zout tot op zekere hoogte maskeren.
Welke kaas bevat minder zout? Alle jonge kazen, en dan met name de boerenkazen, hebben een lager zoutgehalte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Maaslander, maar ook voor Emmentaler 45+ kaas, Milner, hüttenkäse, Leerdammer kaas en Goudse boerenkaas.
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat.
Gewone kaas (20+, 30+, 40+ en 48+) bevat gemiddeld 0,4-0,5 gram zout per plak. Met een plak kaas bedoelen we 20 gram. De meeste plakken voorgesneden kaas wegen 30 tot 35 gram, dus bevatten ook meer zout.
Toch kan een lichaam ook niet zonder zout. Zout is namelijk nodig voor verschillende processen in het lichaam. Bijvoorbeeld voor het regelen van het vocht, het prikkelen van de zenuwen en het samentrekken van spieren. Je hebt dus een minimale hoeveelheid zout per dag nodig.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Melk zorgt ervoor dat de capsaïcine en de pijn receptoren worden gescheiden. Dat komt door de vetten die in melk aanwezig zijn. Andere dranken waar vet in zit kunnen het brandend gevoel ook verminderen. Olie helpt ook bij het verminderen van de pittigheid.
Amerikaanse wetenschappers vergeleken bij ruim zeventig deelnemers welk drankje het beste werkte om een hete hap, in dit geval pittige tomatensap, te blussen. Ze testten magere melk, volle melk, mineraalwater, limonade, alcoholvrij bier, cola en water. Melk bleek het beste om het brandende gevoel te verminderen.
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.
Door het teveel aan zout en de bijdrage die dit levert aan een uitgedroogd gevoel, kun je last krijgen van misselijkheid en diarree. Als je maag steeds van streek is of je steeds maagkramp hebt, kijk dan wat je hebt gegeten. Drink dan ook meer water om het watertekort aan te vullen.
Een hoge zoutconcentratie werkt als een bijtende stof en tast het maagslijmvlies aan. Een maaginhoud die rijk aan zout is, wordt ook trager uit de maag verwijderd, waardoor het slijmvlies nog langer aan de bijtende invloed blootgesteld wordt. De maagwand wordt ook kwetsbaarder voor kankerverwekkende stoffen.