Echte feta is gemaakt van schapen- en maximaal 30% geitenmelk, 'witte kazen' zijn van koemelk. Verder worden er aan feta nog allerlei extra eisen gesteld door de Griekse wet. Zo moet de kaas bijvoorbeeld 60 dagen rijpen en er mag niet meer dan 56% vocht in zitten.
En is witte kaas gezond? Magere Feta kaas bestaat niet, maar bij Apetina hebben ze wel witte kaasblokjes met 50% minder vet! Deze variant is weliswaar een stuk minder vet, maar niet minder smaakvol en rijker aan eiwitten. 'Normale' Feta is daarentegen zeker niet ongezond!
Feta is witte kaas van schapen- en geitenmelk uit Griekenland. Alleen witte kaas gemaakt op het Griekse vasteland of het eiland Lesbos mag Feta heten. Bovendien moet Feta gemaakt worden volgens bepaalde regels, waaronder het bewaren in pekel oftewel zout water.
Fetakaas en roomkaas zijn beide verse smeuïge kazen, die niet of nauwelijks gerijpt zijn. Een andere benaming voor deze kazen is witte kaas. Mascarpone, ricotta, cottage cheese en mozzarella behoren ook tot het rijtje van verse kazen. Het verschil zit hem in de herkomst, bereiding en vetgehalte in de kazen.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Je kan feta gemakkelijk verkruimelen en als topping gebruiken voor een salade. Een lekker lichte tip, want zo heb je véél minder van de kaas nodig, en proef je toch goed de smaak. Maar feta kan je ook gaan gebruiken in warme bereidingen, de kaas smelt een klein beetje, maar behoudt toch mooi zijn vorm.
Is dit hetzelfde als feta? Door de Europese regelgeving mag alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland en gemaakt is van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk feta heten. Veel producenten die feta-achtige kaas maken, bijvoorbeeld van koemelk, noemen het daarom 'mediterrane kaasblokjes of 'witte kaas'.
Nee, niet alle witte kaasplakken zijn hetzelfde. Witte kaas is namelijk alleen echte Griekse feta als er ook daadwerkelijk 'feta' op staat. Want sinds 2002 heeft feta een BOB: Beschermde Oorsprongsbenaming van de EU. Je herkent het aan het geelrode logo op de verpakking.
Deze was nog net iets te zuur, maar smaakte al wel veel beter. Stukken beter was de feta van de Lidl, volgens onze Grieken lekker zacht en fris. De allerbeste feta kopen we het beste bij de natuurwinkel van het merk Oma Der Grieche feta. Deze kaas smaakte precies zoals een goede fetakaas moet smaken.
Feta zit vol goede voedingsstoffen
Ook bevat het product minder vet en calorieën dan bijvoorbeeld cheddar of Parmezaanse kaas. 28 gram van cheddar of Parmezaanse kaas bevat namelijk meer dan 110 calorieën en 7 gram vet, terwijl feta maar 74 calorieën en 6 gram vet bevat.
De originele Griekse Feta wordt gemaakt uit schapen- en/of geitenmelk en is herkenbaar aan de witte kleur en brokkelige structuur. De smaak is zeer rijk, licht kruidig, iets zuur en tegelijk romig.
Halloumi is de perfecte kaas voor in een warme salade. Bak de halloumi en doe hem in plakjes in je salade of snij hem in blokjes als vervanger voor fetakaas. Ideaal als alternatief voor vlees in een vegetarisch gerechtje.
Deze witte kaas is de Hollandse versie van de bekende Griekse feta, maar wordt in het geheel van gepasteuriseerde schapenmelk gemaakt, waardoor deze een mooi zachte smaak, een hogere voedingswaarde en een fijnere vetstructuur heeft en bijzonder licht verteerbaar is.
Vitamines en Mineralen in Feta
Zoals de meeste zuivel producten bevat dit product veel calcium. Over het algemeen bevat schapen of geitenkaas iets minder calcium dan de kaas van koemelk. Daarnaast bevat dit product redelijk veel kalium, magnesium en zelfs een beetje ijzer.
Salakis is 100% Grieks*. Bereid in Volos, de gastronomische havenstad van Griekenland. Met melk van schapen en geiten die grazen op het Griekse vasteland, Thessalië, Macedonië en Lesbos. Daarom draagt Salakis de beschermde oorsprongsbenaming (BOB) en weet jij dat je van authentiek Grieks geniet.
Een daarvan is vetgehalte: hoe meer vet een kaas bevat, des te meer zullen de caseïne-moleculen in staat zijn om te scheiden, en hoe beter het zal smelten. Daarom zullen vetarme en vetvrije kaas meestal smelten tot een rubberachtige consistentie. Het waterniveau in een kaas bepaalt ook hoe het smelt.
Feta en witte kaas zijn stevige kazen die hun vorm houden als ze worden verhit. Je kunt ze daardoor perfect grillen. Je kunt witte kaas grillen op de barbecue of in de oven. Gril de kaas naturel met een beetje olijfolie en serveer hem op een tapasschaal of als onderdeel van een vegetarische maaltijd.
Feta wordt namelijk bijna altijd gemaakt van verhitte melk. Door het verhitten worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Als op de verpakking 'au lait cru' staat, is de kaas gemaakt van onverhitte (rauwe) melk.
Feta (Grieks: φέτα) is een Griekse kaas die behoort tot een familie van witte kazen waartoe ook bijvoorbeeld beyaz peynir (Turkije), sirene (Bulgarije) en telemea (Roemenië) behoren. De kaas wordt gemaakt van schapenmelk, eventueel aangevuld met geitenmelk. Er bestaan ook op feta gelijkende kazen op basis van koemelk.
Het woord "feta" is van oorsprong Italiaans en betekent "plak". Dat feta zijn naam heeft te danken aan een Italiaans woord heeft te maken met het feit dat Italiaans een belangrijke rol speelde als handelstaal in het oostelijke Middellandse-Zeegebied.
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink. Je moet met kaas wel in de gaten houden dat je niet te veel verzadigde vetten en zout binnenkrijgt.
Feta is een kaas die wordt gemaakt van gefermenteerde schapen- en/of geitenmelk. Het is een eiwitrijk probioticum (bevat gezonde darmbacteriën). Feta heeft diverse gezondheidsvoordelen. Zo verlaagt het het slechte LDL cholesterol, werkt ontstekingsremmend, beschermt tegen cardiovasculaire ziekten en dikkedarmkanker.
Hoeveelheid eiwit in feta:
3,3 gram.