Het soort hout dat wordt gebruikt voor het roken van zalm kan een groot verschil maken in de smaak. Elzenhout, appelhout, mesquite en hickory behoren tot de populairste houtsoorten voor het roken van zalm. Elk hout geeft een uniek smaakprofiel aan de vis als het goed gerookt wordt.
Elzen rookhout geeft een delicate, nootachtige rooksmaak. Omdat Elzenhout wat zachter is, brandt het sneller en geeft het minder rookt. Dat maakt de smaak mild. Past erg goed bij vis, zoals zalm.
Eikenhout is een harde houtsoort waar de meeste palingrokerijen paling mee roken. Eikenhout heeft veel voordelen; het brandt lang, rookt veel en het ruikt nog eens heerlijk. Het hout rookt veel door de verschillende zuren en tannine, die zich in het hout bevinden.
Els rookmot is zoet en zacht van smaak. Deze soort is ideaal bij zalm, zeevruchten, varkensvlees en gevogelte.
Één van de meest gebruikte ingrediënten voor in de rookoven is zalm. En hoewel je gerookte zalm ook in de supermarkt kan kopen, is het natuurlijk veel lekkerder om het zelf te roken.
Zet de rookoven op hoog vuur (70-90°C) tot het mot begint te roken. Leg nu de vis in de pan en sluit af met een deksel. Zet het vuur uit. Laat de vis gedurende 20-30 minuten roken, afhankelijk van de dikte van de vis.
Een veel gestelde vraag is hoe vaak je een cederhouten plank kunt gebruiken? De plank is meerdere malen te gebruiken. Zolang de plank zijn vorm houdt en niet doorgebrand is kun je hem blijven gebruiken. De plank zal heet worden en lichtjes gaan roken en daardoor gaat je gerecht garen en de lekkere rooksmaak krijgen.
Goed rookhout hoeft niet veel te kosten. Je kunt natuurlijk een zakje van die kant en klare Hickory snippers kopen, top of the bill, maar er zijn mooie alternatieven die niets of bijna niets kosten. Zelf gebruiken we meestal kort gezaagd en gehakt openhaardhout. Werkt prima!
Geweekte rookhoutsnippers
Een half uurtje weken is vaak al voldoende. Als je rookhout weekt in vocht dan moet het vocht eerste verdampen voordat het hout zelf gaat roken.
Hout van fruitbomen geeft het mooiste vuur met de minste rook. Eik en beuk branden lang, geven mooie vlammen, en de kooltjes gloeien lang na. Zachtere houtsoorten (populier of wilg) branden minder lang maar geven sneller warmte, en je vuur laait hoger op.
Als je zalm op de barbecue rookt, moet je ongeveer 20 minuten aanhouden. Check wel altijd of de zalm goed gaar is, want een dik en groot stuk zalm heeft natuurlijk langer de tijd nodig om te garen dan een kleiner stuk.
Welk hout werkt het minst? Alle soorten hout kunnen kromtrekken. Hout met een open celstructuur zoals vuren zal sneller kromtrekken dan hout met een dichte structuur zoals Red Cedar of Lariks. Teakhout trekt het minste krom.
Zet het oventje op de brander of op een gaspit die niet te hoog staat. De zalm heeft een half uur tot drie kwartier nodig om gaar te worden, afhankelijk van de dikte van de filets. Open als de vis klaar is.
Voedsel dat gepekeld is blijft niet alleen langer houdbaar, maar wordt ook malser. Daarnaast heeft pekelen een grote invloed op de smaak van het eten. Veel ambachtelijke visrokers pekelen hun paling of zalm vóór het roken, om die echte 'rooksmaak' te creëren.
Pekelen: Gebruik een plastic bak of glazen schaal, bedek de bodem met een laagje pekel. Leg de zalm(moten) met de huidzijde op de pekel, bedek hierna de bovenzijde royaal met pekel. Dek de bak of schaal af met huishoudfolie en zet die voor zo'n 4-5 uur in de koelkast zodat de pekel in de zalm kan trekken.
De gerookte vis die wordt verkocht is meestal koud gerookt, maar je kunt vis ook warm roken. Vette vissoorten worden vaker warm gerookt. Vissoorten als makreel, paling, forel, schar en zalm worden het meest als gerookt product verkocht.
Sommige BBQ-liefhebbers geven er de voorkeur aan om droog rookhout te gebruiken, terwijl anderen de voorkeur geven aan geweekt rookhout voor een langere rooktijd. Het natmaken van het rookhout kan helpen om de rookontwikkeling te vertragen en een subtielere smaak aan jouw gerechten te geven.
Rookhout kopen doe je natuurlijk bij RookhoutOnline.nl. Chunks, Snippers en Rookmot van de hoogste kwaliteit.
Genoemde prijs geldt per strekkende meter inclusief btw. * € 14,85 per meter exclusief btw.
Prepareren van de BBQ voor gebruik van een rookplank
Gebruik bij voorkeur kwaliteitshoutskool van hardhout of kokosbriketten en verhit ze in een BBQ-starter met geurneutrale aanmaakblokjes. In een kamado gebruik je uitsluitend zuivere houtskool van hardhout.
Ceder heeft vers gezaagd een grote kleurvariatie van lichtgeelbruin, zalmroze tot donkerbruin.Het hout heeft een aangename geur en wordt vanwege de goede houteigenschappen voor vele toepassingen gebruikt.
Teveel zout eten kan leiden tot verhoogde bloeddruk of zelfs hart- en vaatziekten. Eet gerookte zalm dus met mate, net als andere zoute voedingsmiddelen. Vis mag je wekelijks zo vaak eten als je wilt, maar gerookte vis dus niet te vaak.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.