Een voorstrijkmiddel heb je nodig als je een ondergrond met een zuigende werking wilt voorzien van een lik verf. Het is daarnaast mogelijk dat een ondergrond op specifieke plekken een sterkere zuigende werking heeft. Ook in dat geval kun je het beste een voorstrijk aanbrengen.
Als je gaat verven zonder vooraf voor te strijken, is er een grotere kans op strepen en glansverschillen. Bovendien hoef je minder muurverf te gebruiken, omdat de zuigende werking van de muur compleet ongedaan wordt gemaakt.
Denk hierbij aan gestucte muren, gipsplaten, steen en beton. Voorstrijk zorgt ervoor dat verf egaal hecht en het voorkomt streepvorming.
Stucwerk heeft van nature een sterk zuigende werking. Ga je een gestucte muur verven zonder voorstrijk, dan zul je meer verf nodig hebben aangezien een hoop verf opgezogen zal worden. Daarnaast moet je een gestucte muur verven om de vorming van banen en strepen te voorkomen.
Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van welke soort voorstrijk u gebruikt. Gemiddeld is de droogtijd van een voorstrijkmiddel zo'n 8 uur, maar er zijn ook middelen met een kortere droogtijd, zoals de Perfax voorstrijk primer, die een droogtijd heeft van 3 uur.
Let op, bij het aanbrengen van muurvoostrijk moeten glimmende vlekken en lekstrepen / zakkers worden voorkomen. Dit kan door niet teveel muurvoorstrijk aan te brengen, dit moet volledig in de ondergrond dringen. Wanneer teveel wordt aangebracht kunnen glimmende vlekken in eindresultaat ontstaan.
De gemiddelde voorstrijk droogtijd is 6 uur. Vaak is het echter al wel eerder overschilderbaar. Zo is SPS Muurvoorstrijk Aanschilderbaar al na 1 uur stofdroog en na 4 overschilderbaar! Daarnaast is deze voorstrijk ook nog eens op kleur te bestellen bij Verfwebwinkel.
Veel mensen denken dat je ieder stucwerk kunt schilderen. Dit is echter lang niet altijd het geval. Bij glad stucwerk kun je altijd direct de verfroller erbij pakken, deze is uitstekend geschikt voor een mooie en gladde verflaag. Het kan ook zijn dat een wand beschikt over behangklaar stucwerk.
Stuken over verf is in principe geen probleem wanneer de verf nog netjes op de muur zit. Bij afbladderende verf is het echter aan te raden om de verflaag eerst te verwijderen, alvorens de muur voor te strijken. Let op: het voorstrijken is essentieel bij een met latex geverfde muur, aangezien gips niet aan latex hecht.
Dit kan gedaan worden door zowel een schilder als een stukadoor en je hele woning kan binnen een dag klaar zijn. Deze opties zijn goedkoop, omdat de klussen niet arbeidsintensief zijn. Hoe groter het aantal vierkante meters, hoe lager de prijs per eenheid.
Je kunt een gipsplaat verven zonder stucen, maar zonder voorstrijk een gipswand verven is haast onmogelijk. De verf wordt als het ware opgezogen, waardoor er geen goed dekkende toplaag overblijft. Om dit effect te voorkomen, is voorstrijk op een gipsplaat van essentieel belang.
Stucwerk – afwerken
Let op, in veel gevallen is het noodzakelijk dat de stukadoor de wand voorstrijkt, zodat het stucwerk beter hecht. Gemiddeld kost voorstrijken € 5 per m2.
De meeste muren zijn onregelmatig of hebben een sterk zuigende werking. Wil je er op een mooie, egale manier verf op aanbrengen, dan zul je wat voorwerk moeten doen. Muren voorstrijken zorgt ervoor dat de zuigende werking van de muur een stuk minder wordt en dat de absolute hechting beter wordt.
Een dekkende voorstrijk gebruik je voor behandelen van onbehandelde ondergronden zoals beton, pleisterwerk, gipskartonplaten, metsel- en schuurwerk en nieuw stucwerk. Voorstrijk gaat de zuiging tegen en zorgt voor een goede hechting. Na de dekkende voorstrijk werk je deze af met een muurverf na keuze.
U kunt spetters Voorstrijk Vlekken met terpentine schoonmaken. Ook de blokwitter, kwast of roller waarmee u de Voorstrijk Vlekken opbrengt, dient u direct na gebruik met terpentine schoon te maken. Eventueel kunt u Voorstrijk Vlekken verdunnen met terpentine.
Voorstrijk is verkrijgbaar in verschillende soorten en merken. Welke voorstrijk gebruikt moet worden is afhankelijk van de ondergrond. Door de voorstrijk af te stemmen op de ondergrond ontstaat een stevige hechtlaag, geschikt voor het verder naar wens afwerken van de muur of plafond.
Stucen is altijd duurder dan het schilderen van een muur of plafond. Het laten aanbrengen van stucwerk door onze stukadoor kost veel meer tijd dan het schilderen van een muurtje.
De specie die men gebruikt voor stucwerk bestaat vaak voor zo'n zestig procent uit water. Dat vocht moet na het aanbrengen weer worden afgevoerd en dat kost nu eenmaal tijd. Een goede vuistregel om in gedachten te houden is één dag droogtijd per millimeter stucwerk.
Heb je juist geen zuigende muren waardoor het stucwerk niet hecht dan kan gebruik gemaakt worden van een hechtmiddel zoals beton contact. Er zijn ook ondergronden waarop niet gestuct kan worden, dit zijn bijvoorbeeld hout en multiplex.
Nadat het stucwerk de tijd heeft gehad om te drogen, kun je deze laag schilderen. Bij ouder stucwerk hoef je logischerwijs hier niet op te wachten. Maak de ondergrond goed schoon en ontvet het geheel. Je kunt het beste nog niet eerder geschilderd stucwerk voorstrijken voor het schilderen.
Pas als de gehele gestucte oppervlakte een egale witte kleur vertoont, dus zonder donkere plekken of delen, dan kun je ervan uitgaan dat het pleisterwerk droog is. Althans, aan de oppervlakte. Want het kan best zijn dat onder de opgedroogde stuclaag, het materiaal nog niet helemaal droog is.
Hoe vaak voorstrijken? Meestal is een laag voorstrijk voldoende om de zuigende werking van de ondergrond te verminderen en te starten met schilderen. Alleen bij een muur met een sterke zuigende werking is het aan te raden om twee lagen voorstrijk aan te brengen.
Waarom is stukadoor zo duur? Stukadoren is een intensief beroep. Een stukadoor zal gemiddeld (maar) 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag produceren, waardoor de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk zo hoog is.
“Het doel van voorstrijken is dat je een egaal zuigende ondergrond creëert of een betere hechting zodat je stucwerk optimaal kan afbinden en verharden. Een grondeermiddel zoals de Knauf Stuc-primer vormt een filmlaag op de ondergrond. Hierdoor blijft het aanmaakwater langer in de gipsmortel en is de hechting beter.
Het aanbrengen van voorstrijk is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk om de muur goed schoon te maken voordat je begint. Dit kan bijvoorbeeld met een vochtige doek of een stofzuiger. Vervolgens breng je de voorstrijk aan met een kwast of roller.