Een buis in een buizenversterker kan in principe 20.000 uur mee. Toch gaan buizen wel eens stuk en dan is het meestal de gloeidraad die kapot is. Dat is goed te zien.
Veelal wordt de volgende richtlijn gebruikt: Speel je 2-3 in week op je versterker dan is het aan te raden je eindbuizen eens in de 2-3 jaar te vervangen.De voorversterkerbuizen eens in de 5 jaar. Als een buis echt kapot is, is het natuurlijk betrekkelijk eenvoudig om die te vervangen.
In de High End Audio-wereld heb je vaak aparte voor- en eindversterkers. De buizen steken vaak boven uit de voorversterker, zodat je die makkelijk kan wisselen, en dus ook kan upgraden. Elk soort buis geeft net weer iets ander geluid. Iedereen was het erover eens dat buizen beter klinken dan transistors.
Buizenversterkers zetten over het algemeen een wat zwevender, luchtiger geluidsbeeld neer (minder strak). De kracht en controle kunnen o.a. worden verbeterd door het aantal eindbuizen te vergroten, maar dit gaat meestal ten koste van de zuiverheid.
Een veel voorkomend probleem bij oudere luidsprekers is het verouderen van de ophangrand rond de konus. Randen van foam (schuim) zijn hier het gevoeligst voor maar ook rubberen randen kunnen verdrogen, verharden en gaan scheuren.
De EVO 400 heeft zich inmiddels bewezen aan luidsprekers van Spendor, Bowers & Wilkins, Focal, PMC en zelfs aan de machtige Dynaudio Confidence 30. Niet voor niets is de PrimaLuna EVO 400 in het tijdschrift Music Emotion genoemd als mogelijk de beste geïntegreerde buizenversterker in zijn prijsklasse.
De oorzaak ligt in onwenselijke gelijkstroom (DC) die door andere apparaten op het lichtnet ontstaat. De wisselspanning wordt asymmetrisch, en ringkerntrafo's vinden dat niet fijn. De ringkerntrafo raakt in een mechanische trilling, en die hoor je. Overigens is die trilling onschuldig, maar wel vaak storend.
In een stijve buis van 16mm mogen 5 draden van 1,5mm2 of 4 draden van 2,5mm2. Een flexibele buis mag 4 draden van 1,5mm2 of 3 draden van 2,5mm2 bevatten. In een buis van 19mm mogen 5 draden van 2,5mm2, ongeacht de soort.
Het 100V systeem, 100 volt dus, wordt veel gebruikt in ruimtes waar geluid over een groot oppervlak verdeeld moet worden. Op een 100V versterker kan je veel meer speakers aansluiten dan op een normale versterker. Hierdoor kan je met 100V speakers het geluid heel gelijkmatig over een ruimte verspreiden.
EEN WATERLEIDING VAN PVC GAAT MEER DAN 100 JAAR MEE.
Als u loden waterleidingen in huis heeft, kunt u die het beste laten vervangen. U kunt hiervoor een loodgieter inschakelen. Kies voor een loodgieter die lid is van een erkende brancheorganisatie. Kijk ook of de loodgieter erkende keurmerken heeft.
In prioritaire leidingwaterinstallaties kan beter geen kunststof gebruikt worden, maar bij voorkeur koper of rvs. Dat staat in het rapport 'Koper versus kunststof materiaal in leidingwatersystemen' van kennisinstituut ISSO. Kunststof drinkwaterleidingen kunnen stoffen afgeven waar bacteriën op kunnen groeien.
Een buis in een buizenversterker kan in principe 20.000 uur mee.
Polyvinylchloride (PVC)
Voor de aanvoer van water gebruikt men zogenaamde 'druk'-PVC leidingen. Afhankelijk van de versie kunnen ze een druk van 16 bar weerstaan. De buizen en fittingen worden verlijmd met een speciale lijm. Belangrijk hierbij is dat de buizen voor de verwerking grondig ontvet worden.
Een buis mag maximaal voor 1 groep worden gebruikt, heb je 2 of meer groepen dan heb je voor elke groep een aparte buis nodig.
Over het algemeen geldt dat hoe groter de diameter van de buis, hoe meer kabels erin kunnen. Als algemene regel kun je ervan uitgaan dat je ongeveer 40 tot 60 netwerkkabels van Cat5e of Cat6a kunt plaatsen in een 50 mm installatiebuis.
Een kabel trekken door een bestaande buis waarin al kabels lopen, valt niet mee. Je kunt hiervoor één van de aanwezige kabels gebruiken. Knoop aan een uiteinde hiervan twee kabels vast: één die gelijk is aan de bestaande kabel en de nieuwe kabel.Trek de kabel nu aan de andere kant uit de buis.
Hoe herken je een opgeblazen speaker? Als je de speaker opgeblazen hebt dan hoor je dat vaak direct. In plaats van een zuiver geluid hoor je dan een vervormd of zelfs krakend geluid dat ook bij een lager volume niet meer verdwijnt.
Zoemend geluid komt vaak door kabels die door elkaar heen liggen of slechte tulp/xlr verbindingen het kan ook zijn dat er een adaptor/trafo in de buurt van je versterker op het zelfde stopcontact zit. Kweet niet hoe je het heb aangesloten of wat voor versterker het is.
Voorkom aardlussen: Probeer de apparaten die op hetzelfde stopcontact zijn aangesloten op verschillende stopcontacten aan te sluiten om aardlussen te voorkomen. Als de brom aanhoudt, kun je een apparaat genaamd een "aardlusonderbreker" gebruiken om het probleem op te lossen.
Een stereo versterker ofwel geïntegreerde versterker is opgebouwd uit twee delen: een voorversterker en eindversterker. De voorversterker regelt het volume en kan tussen verschillende bronnen wisselen en de eindversterker die versterkt het signaal zodat het door passieve speakers kan worden afgespeeld.
1. opwarmen (op standby) minimaal 30 seconden. minuutje beter.
Voor optredende gitaristen is een buizenversterker van 20 tot 45 watt een geweldige keuze. Ze kunnen veel produceren met een lager rendement en ze genereren rock-ready eindversterkervervorming bij hogere volumes. Een buizen versterker van 20-45 watt zal een drummer prima bij kunnen houden.