Vertrek je van nul en start je nu met de aanleg van jouw gazon, verwerk dan compost in de toplaag van de bodem. Afhankelijk van de bestaande beplanting en het bodemtype gebruik je best een ploeg of frees om de bodem eerst te bewerken en daarna de compost onder te mengen.
Hoe en wanneer breng je dan compost in de tuin? Als je elk jaar in het voorjaar of in het najaar een laagje van zo'n 2 tot 5 centimeter over je tuin verdeelt, is dat in principe genoeg. Let wel heel goed op, dat het goede compost is en dat er vooral geen onkruidzaden in zitten.
De beste periode voor het strooien van compost is maart of april (voorafgaand aan het groei seizoen), of bij zware kleigrond in de herfst. Eenjarige planten en / of rozen hebben het meeste baat bij twee keer bemesten (juni). Compost op het gazon kan het beste ook twee keer per jaar worden gestrooid.
Compost wordt vaak gebruikt door moestuiniers om de structuur van hun bodem te verbeteren. Maar door te grote hoeveelheden te gebruiken, neemt het risico op uitspoeling van fosfor en stikstof in het oppervlaktewater toe, zo waarschuwt Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.
Mest en bodemverbeteraars
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
Compost voedt de bodem. Compost bevat kleine hoeveelheden voedingsstoffen die geleidelijk vrijkomen. Een laag van 2 cm compost opbrengen en goed door de bovenste 20 cm van de grond mengen. Per 100 vierkante meter heeft u 2 kubieke meter (circa 1400 kilo) nodig.
Bij aanleg van gazon: 8 tot 10 kg/m2 oppervlakkig verdelen en 10 cm diep inwerken. Gebruik bij voorkeur fijne compost. Bij beplantingen: 8 tot 10 kg/m2 oppervlakkig verdelen en 15 tot 20 cm diep inwerken. Bij grote planten (bomen) wordt 20 % compost rechtstreeks in het plantgat gemengd.
Hoelang duurt het voordat ik compost heb? Hoe meer je belucht en hoe evenwichtiger de mengeling, hoe sneller je compost rijpt. Na een 9-tal maanden heb je onderaan je compostvat gebruiksklare compost. Als je composteert met bakken is je compost rijp als je hebt omgezet naar de derde bakt.
Je kunt compost erg goed gebruiken om oude potgrond nieuw leven te geven. Over de tijd nemen je planten alle voedingsstoffen op. Door een goede dosis compost door je oude potgrond te nemen, zorg je ervoor dat er nieuwe voedingsstoffen in komen en dat de grond weer voldoende vocht vast kan houden.
Doe een bodemtest en bepaal de pH-waarde van je bodem. Strooi kalk als je bodem daar behoefte aan heeft of maak gebruik van Pokon Gazonmest met kalk 3-in-1. Strooi niet gelijk mest over je gazon als je net kalk hebt gestrooid. Het kalk heeft nog even tijd nodig om opgenomen te worden door de bodem.
Het strooien van pure compost is geen goede optie omdat dit teveel afdicht. Het is beter hiervoor een mengsel met tuinaarde en zand te maken. Wel is het goed om, als een van de ingrediënten, fabriekscompost te gebruiken.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.
Vermits er in de wintermaanden niet zo veel klussen om handen zijn in de tuin, is het omzetten van de composthoop ideaal om te doen in deze periode. Als het koud is of vriest, valt het composteerproces grotendeels stil. In de zomer zal je merken dat hoe vaker je de compost omzet, hoe sneller de hoop afval zal verteren.
Er kan in de compost altijd nog materiaal zitten dat nog niet helemaal verteerd is. Wat na het ze- ven van de compost overblijft, kan dienen om de compostering van een nieuwe lading in de com- postbak in gang te zetten. Compostbak met twee compartimenten: u oogst de compost in de rijpingsbak (de 2de bak).
Het is noodzakelijk om compost te zeven, omdat niet al het materiaal even snel afbreekt. Slablaadjes verteren bijvoorbeeld sneller dan gesnoeide takken. De niet verteerde delen kunt u gewoon weer terug doen in het compostvat. Uw eigen compost kunt u onbeperkt gebruiken als bodemverbeteraar in uw tuin of op uw gazon.
Er zijn veel manieren om de grond te bewerken om daarna zaden te kunnen zaaien. Als het om een klein stukje gaat in de tuin kan je met de hand de grond onkruidvrij maken. Eventueel wat extra compost of tuinaarde er op en dan gewoon zaaien. Je kan de zaadjes zelfs per stuk in de grond stoppen.
Niet spitten bespaart je tijd, levert een grotere oogst op, is beter vanuit ecologisch standpunt en houdt koolstof vast in de grond. Dit komt doordat je met niet spitten het bodemleven bevordert, wat ertoe leidt dat de bodem een luchtigere structuur krijgt.
Koolgewassen, spinazie en prei hebben veel voeding nodig om te kunnen groeien. Geef ze zeer veel compost (1). Vruchtgewassen, bladgroenten, koolrabi, kruiden en aardbeien hebben ook tamelijk veel voeding nodig. Geef ze veel compost (2).
De hoeveelheid die gebruikt moet worden is afhankelijk van het bodemtype, de bemestingstoestand en de teelt of aanplanting. Wij raden aan : 1 m³ champost voor 10 tot 15 m² moestuinbodem. Wel steeds goed onderwerken met een Woelvork, spade of tuinfrees in de bovenste 25 cm van je moestuingrond.
Er gaan 12 afgestreken kruiwagens in 1m3 . Dat komt dan op 12 euro per m3. Mail dan de vereniging hoeveel zakken koemest of hoeveel kruiwagens compost je wilt hebben.
Compost voor voedingstoffen en bodemverbetering, koemest vooral voor de stikstof die weinig in compost voorkomt. Verder is het handig om te weten dat compost en koemest niet in een egale laag over de tuin moeten worden verdeeld want verschillende gewasgroepen hebben verschillende voedingsbehoeften.
Een ton compost is gemiddeld tussen de 25 en 30 euro waard op basis van bemestende waarde in het eerste en volgende jaren en op basis van de organische stof die stabiel in de bodem blijft.
Compost is een echte bodemverbeteraar, net zoals meststoffen. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd en het organisch gehalte van de tuinbodem verrijkt. Compost heeft wel een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.