Voer liever geen rauwe aardappel(schillen), brood, fruit en géén vet of zoet voedsel. Dit kan leiden tot een te eenzijdige aanvoer van voedingsstoffen, waardoor er van andere stoffen tekorten gaan optreden. Verder kunnen varkens hierdoor behoorlijk vervetten. Let op: Veel mensen voeren elke dag een stuk(je) fruit.
Bladeren en andere plantdelen van de nachtschadefamilie (zoals aardappelen, aubergines en tomaat) zijn giftig voor varkens. Aardappelschillen voeren wordt dan ook afgeraden bij varkens. Daarnaast is het bij wet verboden om varkens keukenafval te voeren.
Snacks voor varkens:
kan altijd: sla, andijvie, witlof, komkommer (even afspoelen), tomaten (zonder blad), onkruid (let op giftige planten), hooi.
Het varken is, net als de mens, een alleseter. Als hij niet aan het rusten is, gaat hij met zijn snuit op zoek naar eten. Varkens in de vrije natuur eten eigenlijk alles, zowel planten als vlees. Een varken eet allerlei soorten groenvoer zoals plantenwortels, paddenstoelen, gras en fruit.
Gras, goed hooi en groente zijn goede voedingsmiddelen voor varkens. Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden.
Een weide met een oppervlakte van ongeveer 0,5 hectare huren, kost ongeveer 800 euro per jaar. De kosten voor stro, het voer en de dierenarts zijn ongeveer 42 euro per varken per maand. Wat heeft een varken nodig? Varkens zijn zeer nieuwsgierige, sociale groepsdieren, die in de natuur grote gebieden bewonen.
Geen vis of vlees
Hoewel varkens kunnen helpen om de voedselafvalberg te verkleinen, mag je ze niet alle soorten voedsel geven. "Je mag zeker nooit vis of vlees aan je varken geven, om infecties en varkenspest te vermijden", vertelt Nathalie. "Dieren mogen nooit in contact komen met hun eigen soort vlees.
Varkens hebben een droge en ruime stal nodig, met volop stro waar ze op en in kunnen rusten. De grootte van de stal is afhankelijk van de grootte van het varken en het aantal varkens dat je houdt. Daarnaast hebben varkens een uitloop naar buiten nodig. Varkens moeten voldoende kunnen bewegen en op onderzoek uitgaan.
Houders van hobbyvarkens mogen maximaal 4 varkens hebben. Ze moeten beschikken over een UBN (zie www.mijnrvo.nl ). Een UBN moet je aanvragen voordat de varkens bij je komen.
Op dit moment is het wettelijk verboden om etensresten te voeren aan varkens in verband met mogelijke verontreinigingen en risico op dierziekten. De MKZ-crisis begin deze eeuw is via het spoor van etensresten verspreid. Datzelfde geldt vermoedelijk voor de varkenspest.
Varkens zijn hele nuttige dieren. Ze zorgen voor vlees en spek, ploegen akkers om en zorgen voor bemesting van schrale grond. Daar hoeven ze niet veel voor terug: ze eten namelijk alles. Zo verwerken ze al het afval en de bijproducten van de boerderij.
Zo'n vier uur per dag wil het varken samen met soortgenoten de omgeving verkennen, spelen en wroeten. Voor mesten en urineren wil het varken een aparte plek. Ook willen varkens een veilige omgeving waar het niet te warm en niet te koud is, ze willen zichzelf kunnen verzorgen (modderbad) en voldoende bewegen.
Kou kan zeer gevaarlijk zijn bij transport en kan zorgen voor sterfte als gevolg van onderkoeling. Zelfs bij temperaturen boven nul. Door de wind kan een buitentemperatuur van 4°C voor een varken namelijk aanvoelen als -12°C. Door regen gaat de gevoelstemperatuur nog verder omlaag.
De lijst met giftige planten voor varkens is best wel lang. Alle bolgewassen (tulp, narcis, sneeuwklokje, etcetera), rhododendron, Amerikaanse vogelkers, lupines, bremsoorten, kardinaalsmuts, hulst, taxus, robinia, laurierkers, skimmia, cyclaam.
Wat zijn de gevolgen van bijtgedrag bij varkens? Het bijten kan leiden tot verwondingen. De smaak van bloed en de onrust in het hok kunnen ertoe leiden dat het probleem escaleert en ook andere varkens het bijtgedrag gaan overnemen.
Het is niet aan te raden om kippen en varkens bij elkaar houden. Varkens staan er om bekend dat ze kippen die in hun hokken terecht komen, doodbijten en opeten.
Verblijft het varken zomer en winter buiten dan moeten ze een goede schuilhut hebben. 's Winters hebben ze dan beschutting tegen de kou en regen, in de zomer hebben ze dan beschutting tegen de felle zon. De schuilhut kan worden opgestrooid met stro of hooi , maar wanneer er voldoende stro, takjes, riet etc.
Tien weken oude biggen noemt men gebruiksvarkens. Ze wegen ongeveer 25 kg en gaan naar een varkensmesterij. Als ze ongeveer vier tot zes maanden oud zijn en maximaal 90 kilo wegen worden ze gedood en verwerkt in een varkensslachterij.
Schapen en geiten slapen zo'n 4-5 uur per dag. Varkens daarentegen slapen, net als mensen, zo'n 8 uur per dag.
Bij vleesvarkens is het aantal bezoeken met voeropname ca. 8 tot 12 keer per dag. De eetsnelheid is circa 40 gram per minuut. Dit betekent dat een vleesvarken op een voerniveau van 2,6 kg per dag ruim een uur per etmaal aan het eten is.
Varkens kunnen niet goed tegen de hitte, omdat ze geen zweetklieren hebben om de warmte kwijt te raken. Om deze reden is hittestress een grote zorg voor vele varkenshouders.
Slechte snacks. Voer liever geen rauwe aardappel(schillen), brood, fruit en géén vet of zoet voedsel. Dit kan leiden tot een te eenzijdige aanvoer van voedingsstoffen, waardoor er van andere stoffen tekorten gaan optreden. Verder kunnen varkens hierdoor behoorlijk vervetten.
Varkens houden van nesten maken, ze slapen graag onder stro of dekens en je zult ze dan ook vaak dingen zien meeslepen naar hun eigen nest (ketel). Ook kun je ze zien graven in dekens of hun mand om alles precies zo te schikken dat ze er lekker onder weg kunnen duiken.
het varken, want het heeft wel gespleten hoeven, maar het herkauwt niet: het geldt als onrein. Het vlees van deze dieren mag u niet eten en hun kadavers niet aanraken: zij gelden als onrein' (Lev.11:7-8; vgl.Deut.