Wanneer je pup zijn behoefte wil doen, kun je dit herkennen aan een aantal signalen. Zo snuffelt hij op de grond, loopt hij rondjes en/of hurkt hij. Wanneer je dit ziet, til je je puppy meteen op en zet je hem buiten neer. Hierdoor leert hij dat hij buiten moet plassen.
Laat je pup in het begin iedere 2 uur uit. Ga naar buiten voor en na iedere maaltijd, voor en na het slapen en na het spelen. Zet in het begin 's nachts de wekker. Hij kan zijn plas nog niet de hele nacht ophouden.
De meeste puppy's kunnen ongeveer zeven uur lang slapen zonder te hoeven plassen, dus haal zijn waterbakje weg om ongelukjes te voorkomen. Als je puppy je 's nachts wakker maakt omdat hij moet plassen, houd de wandeling dan heel kort.
Hoe vaak plast een hond gemiddeld per dag? Een volwassen hond moet gemiddeld 3 tot 4 keer worden uitgelaten om zijn behoefte te doen. Omdat honden niet alleen maar plassen omdat het 'moet', maar ook om hun geur achter te laten, doen zij ook regelmatig kleine plasjes.
Simpel gezegd, volwassen honden moeten over het algemeen drie tot vijf keer per dag naar het toilet, en de meeste dierenartsen raden een maximale periode van zes tot acht uur aan tussen toiletbezoeken.
Even alleen zijn kan best, maar als een hond vaak en veel alleen is, dan gaat dat ten koste van het welzijn. Een volwassen hond kan soms wel 8 uur zijn plas ophouden, maar dat wil niet zeggen dat hij het emotioneel aan kan om voor 8 uur alleen door te brengen.
20 weken, 5-6 uur de plas ophouden. 6 maanden, 6-8 uur de plas ophouden. 7 maanden, 12 uur de plas ophouden.
Meestal gebeurt dit tijdens het slapen of tijdens het rusten in zijlig. Wanneer het om onbewust urineverlies gaat, betekent dat dat je hond het niet door heeft dat hij urine verliest, maar hij merkt wel de gevolgen ervan: een natte mand, een natte stinkende vacht, huidirritatie en misschien wel een boos baasje.
Wanneer de hond de hele dag niet kan plassen is het noodzakelijk om de dierenarts in te schakelen. Een verstopping van de plasbuis komt vaker voor bij reuen dan bij teven. Ook komt deze aandoening vaker bij katten voor dan bij honden. Een verstopping van de plasbuis is vaak het gevolg van blaasstenen.
Tijdens het wandelen is het uiteraard lopen geblazen, maar ook spelen en werken zijn van belang. En dat is behoorlijk rasgebonden. Algemeen aanvaard is dat een hond liever wat vaker, minimaal 3 keer per dag, en korter kan worden uitgelaten dan minder vaak en lang. Dat speelt voor bij de belasting van de gewrichten.
Geeft je hond het zelf aan? Honden hebben minder snel aandrang dan mensen en kunnen hun plas erg lang ophouden. Als je hond begint te piepen dat hij eruit moet, dan is er echt iets aan de hand. Vaak is de nood dan echt hoog of heeft hij misschien diarree.
6 maanden – Een pup van 6 maanden kan zijn plas ongeveer 6 tot 8 uur ophouden, dit betekend dus ongeveer 3 tot 4 keer per dag. 7 maanden – Vanaf de leeftijd van 7 maanden kunnen de meeste pups de ontlasting ophouden voor 12 uur, dit betekend natuurlijk niet dat je de pup maar 2 keer hoeft uit te laten.
Voorbeeld van mentaal-passief urineverlies is de incontinentie als direct gevolg van angst, blijdschap en/of onderdanig gedrag. Dat komt vooral bij teven, maar zeker ook bij reuen voor, vooral op jonge leeftijd. Tijdens het emotionele moment verliest de (jonge) hond passief (onbewust, onwillekeurig) zijn of haar urine.
Met medicijnen (Enurace®, Propalin® met of zonder Incurin®) wordt de functie van de sluitspier vaak beter. In sommige gevallen wordt Suprelorin® hier aan toegevoegd. In sommige gevallen is het nodig de hond te opereren. Aangeboren incontinentie wijst mogelijk op ectopische ureteren.
Wanneer je hond twee dagen achtereen niet poept, moet je alert worden.Dit zou constipatie kunnen betekenen. Ook aan andere symptomen kun je constipatie herkennen. Daarbij is het belangrijk om te letten op de ontlasting en het gedrag van je hond.
Negeer het plasje en maak de plek zo goed mogelijk schoon. Beloon je hond als hij zijn behoefte wel op de juiste plaats doet. Heb tijd en geduld, maak je hond zelfzeker en laat hem vaak buiten. Geleidelijk aan zal het jullie lukken om de onzindelijkheid te laten verdwijnen.
Samen met jou slapen
Het laat zien dat hij je vertrouwt. Dit vertrouwen is een teken van zijn liefde voor jou. Eigenlijk zou hij over jou moeten waken, maar als je hond voelt dat je veiligheid uitstraalt, kan hij rustig gaan slapen omdat hij je accepteert als leider.
Een hond komt graag bij je liggen op bed of de bank, dit komt omdat ze veiligheid zoeken, niet omdat ze de leiding willen overnemen. Gaat een hond bovenop je liggen, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken, dit is geen dominantie maar genegenheid.
Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten. Hoe lang voor uw hond mogelijk is, verschilt per individu.
Gezonde ontlasting is vast van vorm, heeft een (donker)bruine kleur en geen indringende geur. Een 'goede drol' pak je dus gemakkelijk op, is niet keihard en niet te zacht. Je viervoeter hoort per dag gemiddeld een à twee keer te poepen.
Alleen blijven, ook 's nachts, is geen evidentie voor pupjes. Denk maar aan hoe het vroeger was: dicht bij zijn moeder en nestgenootjes, alle geuren en geluiden waren vertrouwd. Hij had het daar waarschijnlijk lekker warm maar voelde zich daar vooral ook geborgen, veilig.
Zo kunnen bijvoorbeeld ouderdomsverschijnselen ook meespelen. Maar wat is nu het maximale hoe lang u een hond alleen thuis kan laten? De meningen van de experts blijken verdeeld, maar een veel gebruikte richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal 6 uur achter elkaar alleen te laten.
We krijgen regelmatig de vraag of het zielig is om een hond in een bench te doen. We kunnen daar een kort antwoord op geven! Nee, een hond in de bench is niet zielig, mits het goed aangeleerd is én je een goede sterke hondenbench hebt.
Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten. De meeste honden vinden het heerlijk om een half uur buiten te zijn.