Het opslaan van kruit valt onder verschillende wettelijke kaders. De milieuwetgeving bepaalt dat u maximaal 1 kilogram zwart buskruit of 3 kilogram (nitro) rookzwak buskruit vergunningsvrij mag opslaan. Slaat u beide soorten kruit op, dan mag het totaal van de opslag niet meer zijn dan 3kg.
Volgens de wet1 mag u maximaal 1 kg zwart buskruit of 3 kg rookzwak buskruit thuis opslaan. Wanneer u beide kruitsoorten wilt opslaan, mag dit in totaal niet meer zijn dan 3 kg. In dat geval telt zwart buskruit dubbel. Een voorbeeld: u slaat 1 kg rookzwak buskruit op.
Buskruit bevat zwavel en houtskool als 'brandstof' en bestaat verder voor ongeveer driekwart uit salpeter (kaliumnitraat). Dat bevat de zuurstof die de explosieve chemische reactie mogelijk maakt. Het mengen is gevaarlijk, want wrijvingswarmte kan voldoende zijn voor een explosie.
De meeste antieke zwartkruit wapens zijn niet verlofplichtig en u mag ze dus gewoon kopen en bezitten zolang ze gemaakt zijn voor 1945. Uitzondering zijn o.a. alle centraalvuur patroon revolvers die gemaakt zijn vanaf 1873.
u mag hoogstens 2000 patronen vervoeren, maar u mag er thuis maximaal 10.000 voorhanden hebben. Als u zelf uw munitie herlaad heeft u ook te maken met kruit en slaghoedjes als “gevaarlijke” componenten. u mag slecht 1 kg kruit vervoeren.
Voor een vrijgesteld wapen dient u een schrijven te hebben van de politie dat u een dergelijk wapen vrij voorhanden mag hebben. Voor de munitie dient u een verlof aan te vragen. Omdat een vrijgesteld wapen niet op de jachtakte kan worden gezet mag u er alleen op de schietbaan mee schieten.
Zo kun je kiezen uit knuppels, alarmpistolen, tactische pennen, handboeien en alternatieve producten voor pepperspray en traangas. Alle producten voor het verdedigen van jezelf en je spullen zijn legale wapens en vrij te bezitten in Nederland.
Wilt u een vergunningsplichtig wapen aankopen en eventueel gebruiken, al dan niet met munitie, dan bent u verplicht een vergunning van de gouverneur die bevoegd is voor uw verblijfplaats aan te vragen. U moet deze vergunning hebben vóór u het wapen aankoopt.
Buskruit kan worden gebruikt om spattende dranken te maken. Vuurballen kunnen worden gemaakt van buskruit. Heksen laten buskruit vallen. Buskruit kan worden gebruikt om vuurwerksterren en vuurpijlen te maken.
De Chinezen hebben buskruit vooral voor vreedzame doeleinden gebruikt. Niet alleen om zich te amuseren; ook tijdens begrafenissen werd ter ere van de overledene vuurwerk ontstoken. Nadat de Chinezen rond het jaar 1000 de vuurpijl hadden uitgevonden, gebruikten zij ook vuurwerk om vijanden af te schrikken.
Je hebt vele soorten vuurwerk, maar een ding hebben ze allemaal gemeen: er zit kruit in dat ontploft. Zo'n ontploffing krijg je als je buskruit in een afgesloten buisje stopt en aansteekt. Er komt dan plotseling heel veel gas vrij, dat niet meer in dat kleine buisje past.
Buskruit is het oudst bekende explosieve mengsel. Explosieve mengsels werden al in de 9e eeuw in China gemaakt. De eerste beschrijving van echt buskruit komt voor in de militaire encyclopedie Wu Ching tsung Yao uit ongeveer het midden van de elfde eeuw.
Met zwartkruit schieten wordt bedoeld het schieten met historische vuurwapens. Hierbij wordt er geschoten met originele (of replica-) wapens van voor 1900. Deze geweren, pistolen of revolvers maken gebruik van de voorloper van het moderne rookloze, nitrokruit: het zwartkruit.
wapens die gebruikt worden door historische en folkloristische verenigingen tijdens marsen, historische reconstructies en schuttersfeesten.
Hoeveel wapens mag ik voorhanden hebben? Indien uw verlof nog minder dan 1 jaar oud is, dan mag daar slechts 1 wapen op staan. Na 1 jaar mogen er maximaal 5 wapens op uw verlof staan. Wilt u er 6 of meer dan moet u het specifieke nut hiervan kunnen aantonen d.m.v.
Passief wapenbezit (het bezit van een wapen zonder munitie) is mogelijk in 2 gevallen : voor een sportschutter of jager die stopt met zijn activiteiten maar zijn wapen(s) wenst te behouden; wanneer een wettige erfgenaam (verwantschap of testament) een wapen erft.
Pepperspray is verboden in Nederland, valt in categorie 2 van de wet wapens en munitie. Het onterecht voorhanden hebben hiervan heeft een maximum straf van 9 maanden cel of een geldboete van categorie 4 (20250 euro).
Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt.
Vanaf 14 jaar kan er met vuurwapens worden geschoten, echter onder begeleiding en vanaf 16 jaar mag de schutter alléén de schietbaan op, vooropgesteld dat hij/zij na de proeve van bekwaamheid is vrijgegeven door de instructeur(s).
Volgens de Nederlandse wet mag je jezelf verdedigen wanneer je wordt aangevallen door een belager. Wordt er gepast geweld gebruikt om de aanval te stoppen, dan valt dat onder zelfverdediging. Toch blijkt in de praktijk dat deze zelfverdedigingswet niet zo recht-toe-recht-aan is als het lijkt.
Een opvouwbaar zakmes van maximaal 28 centimeter (uitgevouwen) met 1 snijkant mag u in de meeste gevallen wel bij u hebben. Dit is afhankelijk van de plaats waar u het mes bij u heeft. Een horecagelegenheid of voetbalstadion mag u bijvoorbeeld niet in met zo'n zakmes.
Alarmpistolen kun je in Duitsland zonder vergunning kopen. In Nederland is het bezit... Het Smith & Wesson Military&Police pistool als 9mm P.A.K.