Een brandblusser met brandklasse A is geschikt voor het blussen voor vaste materialen zoals textiel, hout en papier. Een brandblusser met brandklasse C is geschikt voor het blussen van gasbranden zoals aardgas, propaan, LPG en butaan.
Brandklasse A: vaste, niet smeltende stoffen. Voorbeelden hiervan zijn verpakkingsmateriaal, papier, hout en textiel. Brandklasse B: vloeistoffen en smeltende vaste stoffen. Denk hierbij aan verschillende soorten kunststoffen, oplosmiddelen, olie, benzine, was en vet.
Een poederblusser is geschikt voor A, B en C branden, oftewel vaste stoffen, vloeistof en gas.
Brandklasse C
Dit is een brand van gassen zoals: propaan, LPG, aardgas. Het beste om een brandklasse C te blussen is om als eerste de gaskraan dicht te draaien anders is er kans op explosiegevaar. Geschikte blusmiddel: poederblusser.
Een ABC blusser kan worden gebruikt voor het blussen van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Maar ook voor elektrische branden.
CO2 blusser herkennen
Een CO2 blusser herken je aan de zwarte expansiekoker en het zwarte handvat tussen de expansiekoker en de slang. Het blusgas is bij het blussen -80°C en daarom moet je nooit de koker vasthouden, maar alleen het handvat! Een CO2 blusser is verkrijgbaar in 2KG en 5KG.
zonder noemenswaardige extra brandbare materialen worden schuimbrandblussers (brandklassen A en B) of poederbrandblussers (brandklassen A, B en C) gebruikt. Voor technische ruimtes, ruimtes met waardevolle (elektronische) items en professionele keukens worden CO2-brandblussers (brandklasse B en voorheen E) gebruikt.
Brandklasse C
geeft aan dat het product geschikt is voor het blussen van gassen, zoals butaan, propaan en aardgas.
Brand blussen
Zet het vuur via het fornuis uit en leg een deksel of blusdeken op de pan. Een andere optie is om baking soda over het vuur te strooien om het te doven. Bij een brand in de oven dien je de ovendeur dicht te houden, de oven uit te zetten en te wachten tot het vuur volledig gedoofd is.
Koolzuursneeuwblusser (brandklasse B): met name geschikt voor vloeistoffen. Ook geschikt voor elektrische apparatuur. Niet geschikt voor personen. Het blusmiddel is -80 graden Celsius, waardoor mensen er ernstige verwondingen door oplopen.
Een frituurbrand kan het beste bestreden worden door middel van een vetbrandblusser. De temperatuur van een frituurbrand moet snel omlaag om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen. Door met de vetbrandblusser de frituurbrand te blussen wordt de oppervlakte van het vet in de frituurpan bedekt met een laag schuim.
Een CO2blusser gaat tijdelijk de zuurstof rond de brandhaard wegnemen. Dat doet hij door een blussend gas (dat de zuurstof verstikt) op de brand te richten. In het blusapparaat zelf zit dat gas zo geconcentreerd dat het in vloeistof wordt omgezet.
In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht in bijvoorbeeld elektronische apparaten gaan niet samen. Een poederblusser is dus een effectieve brandblusser die voor veel branden geschikt is maar wij adviseren een schuimblusser.
Brandklasse F vet en olie branden zijn die in de meeste gevallen frituur of bakolie branden deze moeten dan ook geblust worden met een vet brandblusser. Houd hierbij altijd voldoende afstand. In deze brandklasse mag u nooit met water blussen. Een brandklasse f brand met water blussen is zeer gevaarlijk.
De poederblusser - De meest veelzijdige van de brandblusmiddelen. De poederblusser spuit een poeder dat meestal bestaat uit ammoniumsulfaat en ammoniumfosfaat. Deze kan gebruikt worden voor een brand van brandklasse a, b en c.
De zeven Euro-brandklassen
Waarbij klasse E zeer brandbaar is. Producten die vallen in categorie F zijn niet getest, deze producten zijn uiterst brandbaar. Meer achtergrondinformatie over de Euro-brandklassen lees je op de website van NEN.
Het blussen van Li-Ion accu's
Volledig onderdompelen van het apparaat of de accu in een bak water is de simpelste manier om een brandende Li-Ion accu te doven.
Een CO2 blusser is te herkennen aan de zwarte expansiekoker of sneeuwkoker aan het uiteinde van de slang. Tussen de expansiekoker en slang zit een handvat, dat men tijdens gebruik van de blusser moet vasthouden.
Onder het brandgedrag worden, naast de echte brandbaarheid, ook de rookontwikkeling en de druppelvorming bij brand begrepen. De Europese klassering van de brandklasse loopt van A1 t/m F, waarbij A1 het hoogst haalbare is (materiaal mag zelfs niet gaan gloeien) en F het laagst.
De Nederlandse brandklassen lopen op van een zeer zwakke bijdrage aan brandvoortplanting (klasse 1) tot een zeer sterke bijdrage aan brandvoortplanting (klasse 4). De indeling van de Europese classificatie kan variëren van A1 (onbrandbaar) tot E (normaal brandbaar) of F (niet getest).