Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest. Door te leren omgaan met oorsuizen kunnen de klachten wel minder erg worden. Eventueel kan een psycholoog daarbij helpen. Soms komt oorsuizen door een verkoudheid.
Tinnitus kunnen we niet genezen. Wel zijn er diverse mogelijkheden om u te helpen zo goed mogelijk om te gaan met de tinnitus, zodat u er in het dagelijks leven zo min mogelijk hinder van heeft. Een van die mogelijkheden is een cursus 'omgaan met oorsuizen'.
Tinnitus betekent 'oorsuizen'. Je gehoororgaan geeft aan je hersenen het signaal dat er een geluid is, maar in werkelijkheid is dat niet het geval. Meestal is oorsuizen het gevolg van schade aan je binnenoor.
Na het beluisteren van harde muziek bij bijvoorbeeld een festival of iets dergelijks zonder oordoppen is het oorsuizen heftiger. Dat duurt meestal een dag of 3 à 4 en dan wordt het weer minder.
Soms is de oorzaak van tinnitus, zoals een aandoening van de gehoorzenuw, een medisch probleem en wellicht gevaarlijk voor uw gezondheid. Daarom is het belangrijk dat u door een KNO-arts onderzoek laat doen naar de oorzaak van uw klachten, zodat de oorzaak eventueel behandeld kan worden.
Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen. De oorzaak van de overbelasting kan op het gebied van gehoorverlies, lichamelijk conditie verlies of psychische overbelasting liggen.
Krachtige spiercontractie in de nek- of kaakspieren kunnen zo de intensiteit en kwaliteit van het subjectie oorsuizen beïnvloeden. Oorsuizen zou daarmee een indicatie voor fysiotherapie kunnen zijn. Er is echter nog geen goede systematische review gedaan naar het effect van fysiotherapie bij subjectieve tinnitus.
In sommige gevallen zal tinnitus verdwijnen als de oorzaak of de onderliggende ziekte behandeld is. Omdat gehoorschade vaak onomkeerbaar is, verdwijnt de tinnitus veelal echter niet, zoals in geval van lawaaibeschadiging en ouderdomsslechthorendheid.
Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Daarnaast komt het voor als bijverschijnsel van andere aandoeningen of ontstaat het als bijwerking van bepaalde medicijnen. Ook stress kan een rol spelen.
Alle klachten waarbij mensen aangeven dat zij fluiten, zoemen, gesis, brommen of een ander geluid 'horen', zonder dat dit daadwerkelijk buiten het hoofd aanwezig is, valt onder de noemer tinnitus. Een andere benaming van tinnitus is oorsuizen.
Tinnitus of oorsuizen door nekklachten, is het horen van niet extern aanwezige geluiden in één of twee oren of het hoofd. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord tinnire: rinkelen. Tinnitus ontstaat niet alleen door geluid, maar kan ook ontstaan bij nekletsel en/of hoofdletsel.
Suppletie bij Tinnitus
Magnesium – Wetenschappers van de Universiteit van Leicester ontdekten dat het eten van voedingsmiddelen met een hoog magnesiumgehalte, zoals donkere bladgroenten, noten, zaden, bananen, avocado's en pure chocolade, het rinkelende geluid helpt beheersen.
Medicijnen en therapieën
Medicijnen die zich richten op de achterliggende oorzaak van de tinnitus, kunnen echter wel helpen om de symptomen te verminderen. Zo worden in sommige gevallen medicijnen voorgeschreven die de doorbloeding van het binnenoor of het slakkenhuis bevorderen. Ook is een Lidocaïne-injectie mogelijk.
Bij drogisten zijn pillen te verkrijgen met Ginkgo Biloba en magnesium erin. Ook zijn er tal van andere middeltjes met geneeskrachtige werking voor tinnitus te koop.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.
Na een tijdje herstellen de haarcellen zich, zodat na een aantal uren of dagen deze tinnitus meestal is verdwenen. Bij geregelde blootstelling aan veel lawaai kan er echter blijvend gehoorverlies optreden en dan verdwijnt de tinnitus niet meer.
Gun je oren rust! Ook al heb je oordoppen in, blijf niet de hele avond in een luide omgeving hangen. Neem af en toe een pauze en laat je oren tot rust komen. Een 'oorpauze' zal de kans op gehoorschade en oorsuizen aanzienlijk doen verminderen.
De tinnitus ontstaat door overbelasting van spieren en weefsels in de hals, nek, kaak en schedel, of kaakklachten. Bij deze vorm van tinnitus kan massagetherapie, zoals triggerpoint– en fasciatherapie , maar ook andere therapieën zoals stressreductie, houdingsverbetering of osteopathie behulpzaam zijn.
Onderzoek naar het verband tussen tinnitus en vitamine D-tekort laat zien dat een groot deel van de patiënten met tinnitus daaraan lijdt. Ook blijkt het te kort aan vitamine D verband te houden met de negatieve impact die tinnitus heeft.
Stress is een bekende veroorzaker van tinnitus, maar kan bestaande tinnitus ook verergeren. Tijdelijk oorsuizen door stress is mogelijk en het is dan ook absoluut aan te raden om ontspanningsoefeningen te proberen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen of yoga.
Uit onderzoek blijk dat, in een deel van de gevallen, tinnitus kan worden beïnvloed door positie en functie van het hoofd, de kaak of de nek(wervels). Dit geldt ook voor een (te) hoge spierspanning in het gelaat, kauwstelsel of de hals-, nek- en schouderspieren.
Als je veel last heeft van het tinnitusgeluid, dan kan het oorsuizen een behoorlijke psychische last met zich meebrengen: concentratiemoeilijkheden, vermoeidheid, depressie, angst en snel geïrriteerd zijn.
Voorkom stress, vermoeidheid, emoties en overbelasting. Hierdoor worden de klachten namelijk erger. Door voldoende regelmaat, nachtrust en verminderen van alcohol, tabak of drugs kunnen de klachten afnemen. Probeer harde geluiden te vermijden of draag in die gevallen goede gehoorbescherming.
Praat erover met familie en vrienden. Krop je gevoelens niet op. Hoe meer je erover praat, hoe sneller je de pieptoon een plaatsje zal kunnen geven in je leven. Ook contact met andere jongeren met oorsuizen kan je helpen: zij hebben precies hetzelfde meegemaakt en weten dus maar al te goed hoe jij je nu voelt.
Vaak gaat tinnitus gepaard met gehoorverlies. Het kan komen door veel lawaai. Soms komt het door een ziekte. Daarom onderzoekt de KNO-arts de mogelijke oorzaken van uw oorsuizen.