Dat heet loonbeslag. Hiervoor is een uitspraak van de rechter nodig. U bent als werkgever wettelijk verplicht mee te werken aan dit loonbeslag. U mag hiervoor geen kosten in rekening brengen bij uw werknemer.
De deurwaarder stuurt u een brief waarin hij vertelt dat hij loonbeslag legt. Dit doet hij binnen 8 dagen nadat uw werkgever of uitkeringsinstantie het beslagexploot kreeg. U krijgt meestal ook een formulier waarin u informatie moet invullen voor de deurwaarder.
Pas als hij alle schuldeisers heeft betaald, kan hij het beslag opheffen door aan de schuldenaar van de in beslag genomen inkomsten een "handlichting" te sturen, d.w.z. de toestemming om de inhoudingen te stoppen.
Uw beslagvrije voet mag niet hoger zijn dan 95% van uw inkomen. Zo houdt u 5% van uw inkomen over om uw schulden mee af te lossen. In bijzondere situaties kunt u de deurwaarder vragen om uw beslagvrije voet te verhogen.
Loonbeslag opheffen bij de rechter
Zowel degene met schulden als de schuldeiser kunnen naar de rechter stappen. Als schuldenaar zult u de rechter moet overtuigen dat beslagleggen op het loon geen goede oplossing is voor de betreffende situatie. Indien de rechter hierin meegaat kan het loonbeslag worden opgeheven.
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
Algemeen loonbeslag en loonoverdracht
Voorbeeld Een werknemer met een nettoloon hoger dan 1.538 euro houdt in 2022 bij beslag of overdracht van zijn loon dus altijd een beschermd minimum van netto 1.428,00 euro over.
Bevindt er zich onder de beslagleggende schuldeisers een bevoorrechte schuldeiser, dan wordt deze bij voorkeur boven de andere schuldeisers uitbetaald. Het gaat hier bijvoorbeeld om de fiscus. Is er dus samenloop tussen een bevoorrecht en een niet-bevoorrecht beslag, dan heeft het bevoorrecht beslag voorrang.
Een loonbeslag wordt opgeheven op het moment dat de gehele vordering is betaald, of op het moment dat het dienstverband van de werknemer bij de werkgever eindigt. De werkgever wordt door de deurwaarder geïnformeerd op het moment dat de vordering is voldaan en het loonbeslag kan worden opgeheven.
Alleen wanneer u het niet eens bent met de schuld of wanneer er teveel loonbeslag is gelegd (zie het overzicht beslagvrije voet voor de bedragen die voor uzelf moeten overblijven), kunt u hiertegen bezwaar maken. In dat geval kunt u het beste eerst contact opnemen met de deurwaarder die het beslag heeft gelegd.
De vrederechter beslist of hij de loonoverdracht bekrachtigt of niet. Hij informeert uw werkgever over zijn beslissing binnen de 5 dagen. Als hij de loonoverdracht bekrachtigt moet uw werkgever de loonoverdracht uitvoeren vanaf uw eerstvolgende loon.
Als de werkgever niet aan deze wettelijke verplichting voldoet, loopt de werkgever het risico dat hij wordt veroordeeld tot betaling van het bedrag waarvoor beslag is gelegd. Ook kan de werkgever aansprakelijk worden gehouden voor eventuele schade. Loonbeslag is dus ook voor de werkgever niet geheel zonder risico.
De schuldeiser kan echter weigeren om u een afbetalingsplan toe te kennen. Een gerechtsdeurwaarder zal zoveel als mogelijk proberen om tot een oplossing te komen en har- de maatregelen, zoals verkoop van uw inboedel of uithuiszetting, te vermijden.
In Nederland worden er inmiddels jaarlijks ongeveer 500.000 loonbeslagen gelegd. Hoe ga je hier als werkgever goed mee om? Het komt in Nederland steeds vaker voor. Een schuldeiser legt beslag op een deel van het loon van een medewerker.
Hoe snel dat is, hangt af van het type schuld. Als u de huur niet betaalt, staat de deurwaarder meestal sneller op de stoep. Na de rechtszaak komt de deurwaarder weer langs om u op de hoogte te brengen van het vonnis, ook als u niet naar de rechtbank bent gekomen.
Een schuldeiser mag geen informatie opvragen of meedelen aan uw buren, familie, vrienden.... Hij mag ook geen schuld invorderen wanneer u in het bijzijn bent van iemand anders. De schuldeiser mag u niet contacteren via telefoon of door een huisbezoek tussen 22u en 8u.
De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen. De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen. De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen. Uw kredietruimte is het bedrag dat u rood mag staan.
Bij loonbeslag houdt de deurwaarder een deel van uw loon of uitkering in. Vakantiegeld valt ook onder loon. De deurwaarder moet zich bij beslag aan regels houden. Zo moet hij toestemming hebben van de rechter of van de overheid, bijvoorbeeld de Belastingdienst.
Loonbeslag kan alleen door een deurwaarder aangevraagd worden en moet goedgekeurd worden door een rechter. Maar wat gaat hier aan vooraf? Wanneer u een rekening niet kunt betalen zult u eerst een betalingsherinnering en aanmaningen van de schuldeiser krijgen.
Het beslag op heel je inkomen is mogelijk ongeacht wat voor soort inkomen je ontvangt: ziekte-uitkering, werkloosheidsuitkering, loon, leefloon van het OCMW, enz. Bovendien krijgt de onderhoudsgerechtigde (dus de andere ouder) voorrang op alle andere schuldeisers.
Een werkgever mag alleen kosten voor de afhandeling van het loonbeslag in rekening brengen wanneer dit bij arbeidsovereenkomst of CAO is overeengekomen. Als dit het geval is dan zijn de kosten bij wet gemaximeerd op € 80. Wanneer ten onrechte kosten in rekening zijn gebracht, is er in feite te weinig loon betaald.
Als een werknemer zijn privérekeningen niet betaalt, kan dit leiden tot een loonbeslag. Het beslag wordt gelegd door een schuldeiser bij wie uw werknemer schulden heeft gemaakt. De schuldeiser komt betaling van openstaande rekeningen na bij de werkgever. Het is verplicht als werkgever om mee te werken.
Hoe werkt beslaglegging op mijn inboedel? Als u uw schulden niet betaalt, kan een deurwaarder beslag leggen op uw spullen. Dit mag alleen met een vonnis, beschikking of dwangbevel. De deurwaarder maakt dan een lijst van uw spullen en verkoopt ze.
Wanneer er beslag is gelegd voor een geldvordering kan dit beslag ook worden opgeheven als er voldoende zekerheid wordt gesteld (bijvoorbeeld door middel van een bankgarantie).