Omdat het hier niet om Italiaanse fietskleding gaat kun je voor alle fietskleding van AGU je normale maat hanteren. In tegenstelling tot Italiaanse fietskleding valt AGU fietskleding niet kleiner uit.
Er zijn drie hoofdmaten: borst, taille en heupen. De eerste twee plus je romplengte helpen je bij het kiezen van kledingstukken zoals een shirt, ondershirt, vest of jack. De laatste twee plus de lengte van je binnenbeen zijn de maten die je nodig hebt voor een fietsbroek.
Groot voordeel van Craft is dat het een normale maatvoering heeft, in vergelijking met bijvoorbeeld Italiaanse merken, hoef je Craft fietskleding dus niet een maat groter aan te schaffen.
Boven een gewone broek lijkt een fietsshirt al snel heel kort namelijk. Een vertekend beeld natuurlijk, want straks draag je er een fietsbroek (met bretels) onder. Ook belangrijk om te weten: de voorkant van een fietsshirt is meestal korter, omdat je voorover zit op een fiets.
Een fietsshirt moet dus een aansluitende pasvorm hebben op het lichaam. Het shirt mag hierbij best wel een strak zitten. Het shirt mag daarentegen niet te klemmend aanvoelen. Om de juiste pasvorm te vinden, moet fietskleding altijd in een fietshouding worden gepast.
Fietsshirts om mee te wielrennen moeten strak op het lichaam aansluiten en mogen niet gaan wapperen in de wind. Ze hebben een anatomische pasvorm en zijn zo gemaakt dat ze in de fietshouding lekker zitten. Aan de onderzijde en bij de mouwen zitten vaak elastische grippers die voorkomen dat het fietsshirt omhoog kruipt.
De Craft shirts vallen in de lengte ruim, maar de omvang van je bovenlichaam is belangrijker. Ik ben zelf 1.83 en draag normale T-shirts in maat M/L en mijn Craft shirts zijn maat 5.
De maatvoering van het shirt valt iets groter uit dan de broek. Het shirt wat wij droegen was ook maat XXL maar wij houden ook meer van een loose fit tijdens het gravelracen. Maat XL zou voor ons postuur ook prima zijn en iets meer aansluiten op ons lichaam.
Assos kleding valt normaal, maar heeft een strakke pasvorm! Indien u dit niet prettig vindt, raden wij aan een maat groter te kiezen. De XLG maatvoering is maat XL met langere mouwen of broekspijpen. De TIR variant is maat XLG maar dan met een wijdere heup- en bovenbeenomtrek.
Er zijn talloze merken wielerkleding te vinden. High-end merken als Assos, Castelli, Liv & Rapha, middenmerken als Sportful, Craft en Agu en tenslotte de goedkopere merken zoals Rogelli en Avento, alsook "merkloze" producten van bijvoorbeeld de Aldi en Lidl. Kortom: genoeg keuze.
10-15 graden
Bij deze temperaturen adviseren wij om altijd arm- en beenstukken te dragen. Daarnaast kan je nu het lange mouwen fietsshirt over je wielershirt heen aantrekken. Ook is het aangenaam om een merino thermo ondershirt te dragen. Deze houdt de warmte beter vast tijdens de inspanning.
Bioracer wielerkleding staat bekend om haar uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Tenslotte levert dit topmerk al tientallen jaren professionele artikelen tegen zeer redelijke prijzen. De kleding en accessoires worden voortdurend getest door profrenners, voor hun is uiteraard alleen het beste goed genoeg!
AGU was één van de eerste merken met ademende regenkleding voor fietsers. Niet meer bezweet en verregend op je werk komen dus. Ook op het gebied van wielerkleding blijft AGU zich ontwikkelen. Als officiële kledingpartner van Team Jumbo Visma heeft het merk wielerkleding ontwikkeld voor topniveau.
Bij een goede kwaliteit zeem kan het zweet goed afgevoerd worden. Ook moet een zeem goed aansluiten op het lichaam en de zeem en broek mogen zeker niet schuren. Een goede zeem kan voorkomen dat je last hebt van zadelpijn. Een zeem ziet er voor mannen anders uit dan voor vrouwen.
Bicyclette en Veldôme zijn trouwens de enige Belgische winkels waar U de fietskledij van Rapha kunt aanmeten. En er is meer van dat lekkers voor zij die wat meer willen dan het traditionele Tom-Boonen-pakje.
+ Pasvorm, zit lekker op het lichaam. De plus- en minpunten laten het al zien, we hebben weinig kritiek op de spullen van Etxeondo. De pasvorm is absoluut de grote plus bij alle vier de producten. Verder valt er simpelweg weinig aan te merken op de kledingstukken.
Een ondershirt
Een goed ondershirt voert vocht af, houdt je warm en isoleert. In de zomer werkt een ondershirt juist verkoelend door te zorgen dat de warmte van je huid naar de volgende kledinglaag kan ontsnappen. Het zit bovendien prettiger op je huid dan de bretels van je broek en de rits van je shirt.
Voor extra warmte of verkoeling koop je een baselayer (zweetshirt) dat je onder je fietsshirt draagt. De langere achterkant beschermt je tegen opspattend water van de wielen en de kortere voorkant zit niet in de weg tijdens het fietsen. Door de zakjes achterop kun je makkelijk reserve materiaal of voeding meenemen.
De beste fietsbroek is de Sport2x T-Pro Short Dames Fietsbroek. Deze fietsbroek is van premium kwaliteit, zit heerlijk comfortabel, geeft voldoende ondersteuning en is ook nog eens heel betaalbaar! Deze fietsbroek is speciaal toegesneden op het vrouwelijk lichaam waardoor je veel comfortabeler kunt bewegen op de fiets.
De fietsbroek moet overal goed aansluiten, maar niet knellen. Wanneer de fietsbroek te ruim is kan de zeem gaan schuiven en de stof gaan schuren. De bretels mogen een klein beetje te strak zitten als je rechtop staat, maar als je in de fietshouding staat of zit moeten ze strak maar comfortabel aansluiten.