De optimale droogtijd EPDM kit Kitten beschikken over het algemeen over een droogtijd tussen een paar uur en 24 uur. EPDM kit wijkt daar niet vanaf. De kit is namelijk na 24 uur volledig uitgehard.
Voldoende droogtijd EPDM lijm voorkomt luchtbellen.
Vervolgens dient u de contactlijm eerst goed de tijd te geven om te laten drogen. Een opentijd van 10 minuten is heel normaal. Voordat de beide te verlijmen delen op elkaar worden aangebracht dient de EPDM lijm vingerdroog te zijn.
EPDM leggen als het regent of net geregend heeft, is een slecht idee. Doordat EPDM dampdicht is, blijft al het water wat onder het folie terecht komt, daar ook zitten. Dit geldt ook voor waterdamp in de lucht. Het water zal ervoor zorgen dat de lijm niet goed hecht, of door zogenaamde "verzeping" snel loslaat.
Zorg ervoor dat je het EPDM niet meteen legt, maar van te voren eerst helemaal uitrolt en minimaal een halfuur laat rusten zodat vouwen uit het EPDM kunnen gaan. Zo voorkom je dat het EPDM niet te strak gelegd kan worden.
EPDM plakken of lijmen doet u bij een minimumtemperatuur van 5 graden Celsius. Wanneer het kouder is bestaat de kans dat de lijm minder goed droogt en hecht. Daarom raden wij u in dit geval af om bij een temperatuur lager dan 5 graden Celsius EPDM te gaan plakken.
Ja, met onze contactlijm kunt u bijvoorbeeld EPDM banen aan elkaar plakken.
Jazeker, en of je EPDM op EPDM lijmen kan. Met speciale contactlijm is dat geen enkel probleem. Sterker nog: als je nieuw EPDM gaat plakken, lijm je eigenlijk ook al EPDM op EPDM, doordat de verschillende banen overlappen. Dankzij de uitstekende hechting van de lijm sluiten ze vervolgens naadloos op elkaar aan.
Nadeel 3: EPDM kan geen chloor verdragen
Dan is het misschien niet handig om EPDM dakbedekking te gebruiken. Dit materiaal kan namelijk geen chloor verdragen. EPDM is overigens wel volledig bestand tegen UV-straling en weersomstandigheden, in tegenstelling tot bitumen. Dat laatste verhard door weersinvloeden.
Eén van de grote voordelen van EPDM is dat deze dakbedekking altijd – winter én zomer – beloopbaar is.
EPDM heeft geen onder -of bovenkant
Dit betekent ook dat het niet uitmaakt aan welke kant u het lijmt. EPDM is een homogeen materiaal en heeft dus geen onderkant, maar ook geen bovenkant. Ons EPDM is van het merk Tytane, en als we dan toch advies moeten geven, leg het EPDM rubber met het merk naar boven.
Het is zeker mogelijk om EPDM op EPDM te lijmen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het verlijmen van de banen. Deze sluiten dankzij de speciale contactlijm naadloos op elkaar aan. Voor het verlijmen van accessoires kan ook EPDM kit gebruikt worden.
Wanneer EPDM correct en vakkundig wordt geplaatst, komt het nooit los. In de zeldzame gevallen dat een EPDM-folie na verloop van jaren toch loskomt, is er in de hoeken geen kimfixatie geplaatst of is deze slecht uitgevoerd. Het ligt in die gevallen niet aan de EPDM zelf, wel aan de slechte plaatsing.
Laat de EPDM folie 20 cm overlappen met de folie die je al hebt gelijmd. Gebruik een waterpas om te bepalen waar het laagste deel van het dak ligt en zorg ervoor dat de folie op het lage deel van het dak onder het andere stuk folie valt. Zo voorkom je lekkage. Het overlappende stuk dakbedekking lijm je nog niet vast.
Een lijm kan drogen als het water en de andere vloeibare componenten die erin verwerkt zijn verdampen. Een hogere temperatuur helpt dit proces te versnellen. Een hogere omgevingstemperatuur zorgt dus voor een kortere droogtijd. In een koude ruimte zal de droogtijd langer zijn.
Ervan uitgaande dat de bitumen al jaren oud is en er geen sprake is van een koude dakconstructie, kan de EPDM probleemloos op het dakleer geplakt worden.
De verlijmde delen dienen binnen 5 tot 7 minuten aan elkaar te worden geplakt. Oefen voldoende druk uit (bijvoorbeeld met een hamer in combinatie met een parketijzer), zodat de voegen volledig gesloten zijn. Wij raden aan om de lijm minimaal 12 uur te laten drogen alvorens de vloer te gebruiken.
EPDM staat bekend als een zeer duurzaam en milieuvriendelijk materiaal. EPDM dakbedekking gaat daarom uitstekend samen met zonnepanelen. Zonnepanelen delen deze eigenschappen laten u ook nog eens flink besparen op de energierekening.
Bij de afdichting van een plat dak is een minimale opstand vereist van 15 cm hoogte. Met deze opstand vermijd je vochtproblemen. Enkel in een aantal specifieke situaties is het toegestaan om van deze waarde af te wijken.
Aangezien naden vaak de meest kwetsbare plekken van de dakbedekking zijn, is dit een groot voordeel van EPDM. Een ander groot voordeel van EPDM is dat het niet scheurt. Klassieke dakbedekking kan door langdurige blootstelling aan zon of ozon uitdrogen.Hierdoor kan de dakbedekking gaan scheuren.
EPDM daarentegen, kunt u gewoon zelf op het dak verlijmen, hierbij bent u dus geen kosten kwijt voor de installatie. Daarnaast heeft een EPDM een veel langere levensduur dan bitumen, bitumen heeft een levensduur van zo`n 25 jaar terwijl EPDM een levensduur heeft van wel 50 jaar!
Een groot verschil tussen bitumen en EPDM is de prijs, EPDM is duurder dan bitumen in de aanschaf maar EPDM heeft een veel langere levensduur. Hierdoor is EPDM relatief gezien goedkoper dan bitumen. Daarnaast wordt EPDM gewoon op maat geleverd en is het door u zelf gemakkelijk te leggen.
Levensduur EPDM dak vs bitumen dak
Als de vergelijking in levensduur moet worden gemaakt dan is EPDM de onbetwiste winnaar een kwaliteits-EPDM dak gaat namelijk minstens 50 jaar en heeft weinig onderhoud nodig. Een bitumen dak gaat gemiddeld maar 15 jaar mee.
Wanneer u een dak gaat voorzien van EPDM is dit het ideale moment om ook PIR isolatie aan te brengen. Wij adviseren hiervoor PIR isolatieplaten, omdat deze gemakkelijk aan te brengen en beloopbaar zijn. Ook zorgt het ervoor dat u met een mooi egaal dakoppervlak kunt beginnen.
EPDM dakbedekking staat erom bekend dat het goed aan te brengen is op diverse ondergronden, zo ook diverse soorten houten ondergronden. Zo kunt u dit bijvoorbeeld verlijmen op OSB platen, underlayment platen of een houten dakbeschot. Direct op hout lijmen is dan ook geen enkel probleem.
EPDM primer is onmisbaar bij het waterdicht maken van naadverbindingen die ontstaan bij verschillende dakdetails. Denk daarbij aan hoekjes en randen bij EPDM hemelwaterafvoeren, lichtkoepels en ontluchters. Ook heb je EPDM primer nodig als je twee stukken EPDM folie aan elkaar wilt lijmen.