Gebruik een LED dimmer Mensen gaan er vaak van uit dat ze hun gewone dimmer ook kunnen gebruiken voor LED verlichting, maar in de meeste gevallen is dat niet mogelijk. Bestaande dimmers hebben vaak een minimum vermogen van 50 watt.
Een conventionele dimmer maakt gebruik van fase aansnijding (RL) of fase afsnijding (RC); beiden methoden zijn specifiek geschikt voor bepaalde lampen (conventioneel en/of LED, 230V en/of 12V lampen etc.). Een LED dimmer maakt het mogelijk om alle typen lampen, zowel conventioneel als LED, zonder problemen te dimmen.
Als je graag jouw dimbare ledlampen wilt dimmen, dan heb je hiervoor een speciale leddimmer nodig. Een conventionele dimmer ('normale' dimmer) is helaas vaak niet te gebruiken in combinatie met ledlampen. Deze zijn vaak alleen geschikt voor de gewone traditionele halogeen- of gloeilamp.
Samengevat: Ja, led verlichting is te dimmen. Maar standaard zijn niet alle led lampen dimbaar, dus het moet specifiek vermeld staan dat de led lamp (of bijbehorende led trafo) dimbaar is. Hoe goed de led lamp dimbaar is, is afhankelijk van de dimbare driver van de led lamp en de kwaliteit van de led dimmer.
Halogeen dimmer gebruiken voor LED
In veel gevallen komt het ook voor dat als je een led lamp probeert te dimmen met een halogeen dimmer dat LED lampen gaan knipperen en flikkeren. Dit wordt sterk afgeraden, in dit geval is het het beste om een LED dimmer te kopen.
De dimtechnologie is vaak geïntegreerd. Wat gebeurt er wanneer ik niet-dimbare LEDs toch dim? In dat geval kunnen zowel de dimmer als de lampen beschadigd raken. De lamp begint waarschijnlijk te knipperen en te flikkeren, brandt helemaal niet meer of raakt voortijdig defect.
G4/GU4 Halogeen kun je in bijna alle gevallen vervangen door ledverlichting (G4/GU4). Dit kan als de verlichting met een aan/uit-schakelaar bediend wordt. Wil je jouw G4 of GU4 led dimmen? Dan is het belangrijk dat jij jouw halogeentrafo vervangt door een dimbare led trafo en de halogeen dimmer voor een led dimmer.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: De lamp die op de dimmer is aangesloten is niet dimbaar. Je hebt een verkeerde dimmer gebruikt voor de lamp. Het vermogen van de lamp is te hoog of laag voor de dimmer.
De elektronica die in de lamp of in het armatuur zit bepaalt of de LED-lamp wel of niet dimbaar is. Het is afhankelijk van het type LED-lamp dat je hebt, meestal staat dit op de verpakking vermeld. Dimmers die werken op fase-afsnijding zijn vaak de beste dimmers voor LED-verlichting en zijn ook nog energiezuinig!
Een led dimmer herken je aan het “LED” logo op de verpakking. Daarnaast staat in bijna alle gevallen ook de ondergrens en de bovengrens aangegeven in wattage. Het is raadzaam om goed op te letten wat de ondergrens van de dimmer is.
Fase-aansnijding is efficiënter en heeft over het algemeen een soepelere dimcurve dan fase-afsnijding, terwijl fase-afsnijding beter kan werken met gloeilampen en sommige soorten halogeenlampen. Bij het kiezen tussen deze methoden moet u rekening houden met het type verlichting en het gewenste dimniveau.
Ter illustratie: stel, je hebt een dimmer van 2-100 watt, en LED spots van 4W per stuk. Het is aan te raden om een maximaal vermogen van 90W op de dimmer te plaatsen. Daarom kunnen er dus 90/4 = 22 tot 23 ledlampen van 4W aangesloten worden op deze dimmer.
Draaiknopdimmer voor ledlampen, 4 – 200 W, 2-draads
2-draads draaiknopdimmer met fase-afsnijding voor dimbare ledlampen. De dimmer kan ook gloeilampen dimmen evenals 230Vac-halogeenlampen en laagspanningshalogeenlampen met elektronische transformator.
Tevens is een niet dimbare- lichtbron gewoon nooit te dimmen. Je dient dus te beschikken over een dimbare lichtbron. Let er dus op dat bij de lamp het volgende vermeld staat: 'dimbaar: ja, exclusief dimmer'.
Wanneer je een halogeen of gloeilamp 50% dimt verbruik je 25% minder stroom.Wanneer je een LED lichtbron 50% dimt verbruik je zelfs 50% minder stroom. Dit maakt een dimmer de sfeervolste manier om een kosten te besparen.
Als je een dimmer aan gaat schaffen, dan moet je goed letten op het uiterlijk en of dat het bij de andere schakelaar past. Je moet een schakelaar alleen maar vervangen als dit de enige is waarmee je lamp kunt bedienen. Als je een wisselschakelaar hebt, dan is installeren een stuk lastiger.
Als de lampen flikkeren, dan heeft u in de meeste gevallen last van lekspanning. Lekspanning ontstaat doordat de stroomleiding van de LED lampen in de buurt loopt van een andere stroomleiding met een hoge spanning. Omdat LED verlichting nauwelijks stroom nodig heeft, stroomt er een lage spanning door deze leiding.
Vrijwel alle lampen die zonder lichtbron of geïntegreerd LED geleverd worden zijn dimbaar te maken met een dimbare lichtbron.Vervolgens moet de lamp gekoppeld worden aan een dimmer.
Een led inbouw dimmer is een dimmer voor led lampen die op de plek van een wandschakelaar moet worden ingebouwd. Een inbouw dimmer wordt daarom ook wel een muurdimmer genoemd. Op die manier is het mogelijk om de hele lichtgroep die op die schakelaar zit aangesloten met de dimmer te bedienen.
LED lampen hebben weinig spanning nodig. Wanneer de spanning onvoldoende is zal de lamp niet branden en op dat moment zal de spanning zich opbouwen in de lamp. Dit is de zogenaamde lekstroom of inductiespanning. Eenmaal de spanning voldoende is, wordt deze ineens ontladen wat resulteert in kort nagloeien van de lamp.
Een verkeerde dimmer of een niet-dimbare LED-lamp
Wanneer u een verkeerde dimmer gebruikt of probeert een niet dimbare LED-lamp te dimmen, dan gaan LED-lampen knipperen. Deze krijgt in dat geval te weinig voeding. Het gevolg is dat hij gaat knipperen.
Het kan! “Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
De LED-lamp kan gewoon in de halogeenfitting geplaatst worden. In sommige gevallen wordt er een transformator gebruikt, deze moet dan ook vervangen worden voor een LED-transformator. Dit verschilt per fitting, dus kijk goed van welke fitting u gebruik maakt en of het vervangen van de transformator nodig is.
Ik heb 12 volt halogeenverlichting, moet ik ook de transformator vervangen? LED spots kunnen prima werken met een transformator die u nu gebruikt voor uw halogeen spots. Een ongeschikte transformator kan echter de levensduur van LED spots verkorten of zorgen dat de verlichting niet werkt zoals het hoort.
absoluut kun je dit niet doen, dimbaar leds lichten wanneer geïnstalleerd in een niet-dimbare lichtschakelaar werkt op 100 % output en zal net zo goed draaien als wanneer they werden geïnstalleerd met een dimmen schakelaar.