De meeste baby's die geboren worden na een normale zwangerschapsduur van negen maanden wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Het gemiddelde daarvan is 3500 gram.
Als de baby onvoldoende gegroeid is, moet je vaker naar de gynaecoloog voor controle. Hoe langer de baby in je buik kan blijven, hoe beter. De baby krijgt dan de tijd om verder te rijpen. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld de longen, hersenen, darmen en het afweersysteem.
Bij een lage gewichtstoename is het belangrijk om na te gaan of een baby voldoende melk drinkt. Acht tot twaalf voedingen per 24 uur zijn normaal, dus de ene baby zal met acht voedingen genoeg hebben, maar een andere baby niet. Normaal gezien is voeden op vraag een heel goed idee.
Als een baby eerder wordt geboren, is hij of zij kleiner en ook lichter. Maar als je pasgeborene echt veel te klein en te licht is voor de duur van de zwangerschap, spreken we van SGA ofwel een te klein geboren kind. In Nederland worden jaarlijks 200.000 kinderen geboren.
Als algemene regel geldt dat de baby uit de couveuse wordt gehaald wanneer hij een gewicht van 2 kg bereikt. Wanneer hij 2,3 kg weegt, mag hij naar huis, op voorwaarde dat hij goed eet.
Bij de geboorte is niet te voorspellen of een kind met een groeiachterstand een inhaalslag zal maken. Bij kinderen die te klein en te licht zijn geboren voor de duur van de zwangerschap, is de kans minder groot dat ze de achterstand inlopen dan bij kinderen die alleen lichter of iets te klein zijn geboren.
Stille ondervoeding wil zeggen dat een kindje het niet goed doet, zonder dat er veel van wordt gemerkt. Het kindje is 'braaf' of 'lief' en huilt niet en slaapt veel, meldt zichzelf niet of maar af en toe voor een voeding.
Wetenschappers hebben in een groot internationaal onderzoek 190 verbanden ontdekt tussen onze genetische code en het geboortegewicht. Hieruit blijkt dat de genen van zowel de moeder als van de baby het geboortegewicht beïnvloeden.
Op de vierde dag na de bevalling bereikt de baby meestal het laagste gewicht om vervolgens weer te gaan groeien. Een baby groeit gemiddeld ongeveer 20 tot 50 gram per dag en het mag 3 weken duren voor het geboortegewicht weer is bereikt. De meeste baby's bereiken hun geboortegewicht in de tweede week na de geboorte.
Je baby in week 36
Je kindje is nu ongeveer 45 cm en weegt 2900 gram. De meeste baby's gaan indalen of zijn al ingedaald.
Je baby in de 34e week
Je baby is nu ca. 43 cm en ongeveer 2200 gram. Je draagt nu een baby zo groot als een Cantaloupe meloen met je mee!
Het aanbieden van ontspanning, rust en zachte muziek heeft een positief effect op de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind. Je kunt je kind tijdens de zwangerschap extra, actief stimuleren met bijvoorbeeld de Baby-Plus Methode.
Veel hangt ook af van je kindje zelf en de eventuele moeilijkheden tijdens de opname. Soms wordt gestreefd naar een gewicht van 2,5 kg alvorens een kindje naar huis mag gaan. Als de toestand van het kind het toelaat, wordt je kind soms tussentijds overgebracht naar een ziekenhuis dichter bij je woonplaats.
De kenmerken van een dysmatuur zijn: Te licht gewicht voor de duur van de zwangerschap. Mager lijfje met kleine handen en voeten. Weinig lichaamsvet.
Je baby in week 37
In de laatste 4 weken kan je baby nog wel een kilo in gewicht toenemen. Met 37 weken is hij ongeveer 46 cm en weegt hij ongeveer 3000 gram.
Je kindje is nu ca. 44 cm en ongeveer 2500 gram. De huid is nog steeds bedekt met huidsmeer: een wit, glibberig laagje dat hem beschermt tegen het inweken van het vruchtwater. Je baby verliest dit laagje in de laatste weken van de zwangerschap.
Bij een groeiecho wordt het hoofd, de buikomvang en het bovenbeen van de baby gemeten. Vaak zijn er meerdere echo's nodig om te weten of de baby naar verwachting groeit.
De medische term voor een (te) hoog geboortegewicht bij baby's is macrosomie. Een baby heeft dan een geboortegewicht van 4500 gram of meer. Dat overkomt zo'n 10% van de baby's. Je verloskundige kan dit inschatten door naar de groei van je baarmoeder te kijken.
Gewichtsverlies, laag gewicht of slechte groei; • Uw kind voelt zich moe en slap; • Lagere weerstand en dus een grotere kans op infecties; • Vertraagde puberteit; • Verminderde (cognitieve) ontwikkeling. Het is belangrijk dat de ondervoeding wordt behandeld.
Hoeveel moet mijn baby bijkomen? Tijdens de eerste paar weken zal je baby waarschijnlijk ongeveer 175 tot 225 gram per week bijkomen. Als hij ongeveer zes maanden oud is, zal hij waarschijnlijk twee keer meer wegen dan bij de geboorte. Vanaf dan zal het gewicht geleidelijk aan trager toenemen.
Dorstkoorts wordt omschreven als een temperatuurverhoging door verondersteld overmatig gewichtsverlies en hypertone dehydratie. Meerdere studies laten zien dat koorts optredend na de eerste levensdag bij aterme laagrisicozuigelingen zonder andere symptomen geassocieerd is met dehydratie en hypernatriëmie.
Vaak is de oorzaak dat de placenta niet goed genoeg werkt. De baby krijgt dan te weinig voedingsstoffen. Het buikje blijft vaak achter in de groei. Uiteindelijk kan de baby ook minder gaan bewegen.
Het gemiddelde gewicht van kinderen van ouders van Nederlandse afkomst is ongeveer 1200 gram bij 28 weken. Daarna stijgt het gemiddeld ongeveer 200 gram per week. Bij 40 weken weegt een kind ongeveer 3500 gram.
Onvoldoende aanmaak van een van de hormonen die nodig zijn voor de groei (schildklierhormoon, groeihormoon ). Te weinig eten of eenzijdige voeding. Bepaalde geneesmiddelen. Chronische ziektes, zoals nierziektes of longziektes.