Ten eerste kun je de lattenbodem van je bed plaatsen op onderzetpoten. Kies je voor onderzetpoten in plaats van dwarsbalken, dan staat de bedbodem als het ware los in je bed. De houten lattenbodems maken dan geen contact met het houten bed en dan kan er dus ook geen wrijving ontstaan.
Waarom kraakt mijn bed zo? Wanneer je bed kraakt, piept of instabiel staat, heb je een dikke kans dat je bedbodem (vaak van hout) enkel rust op de dwarsbalken van je bed. Hierdoor rust automatisch ook al het gewicht dat op het bed ligt op deze dwarsbalken en dat zorgt voor wrijving.
Doe een laag heet water in een teiltje en leg daarin een stuk Sunlight zeep. Laat het sopje een nacht staan, zodat de zeep gedeeltelijk oplost. Doop een doek in het sopje en maak alle houten delen van het bed of de trap flink vochtig. Desnoods nog een keertje herhalen, en je hebt geen last meer van gekraak!
Door de slijtage zal er wrijving tussen de houten latten en de rubbers ontstaan, wat het piepend of krakend geluid veroorzaakt. Dit probleem is gemakkelijk op te lossen door de lattenbodems één voor één uit de rubberen houders te halen, de rubberen houders schoon te maken en de latten in te smeren met olie of vaseline.
Kies dan voor een bed van gedroogd hout met een goede coating. Er zijn overigens ook bedden van hout die een stalen constructie hebben. Die kraken vaak een stuk minder.
Verschil in geluid
Omdat boxsprings stabieler zijn en over het algemeen van meer solide materiaal zijn gemaakt, maken ze minder geluid dan een lattenbodem. Dit kan een voordeel zijn wanneer je licht slaapt en snel wakker wordt van geluid.
Als er een zogenaamde "duo-lattenbodem" in het bedframe zit, d.w.z. met een geïntegreerde middenbalk, moet u voor de stabiliteit een extra steunvoet in het midden plaatsen, zodat het hout niet doorbuigt en kraakt.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
Eikenhout gaat zelfs buiten ontzettend lang mee, en binnen krijgt het natuurlijk nog veel minder te verduren. Dat betekent dat het bed zonder problemen 10, 20 jaar of zelfs langer mee kan, al is het in de tussentijd natuurlijk verstandig om er een nieuw matras in te plaatsen.
Heb je echt last van je knakkende gewrichten? Of maken ze echt een krakend geluid dat gepaard gaat met pijn? Maak dan altijd een afspraak bij je huisarts om te controleren of er misschien sprake is van artrose of een andere aandoening zoals artritis (gewrichtspijn).
Het geluid wordt veroorzaakt door vrijkomende gasbelletjes. Kraken is dus ongevaarlijk. Over het algemeen heeft kraken ook geen bijwerkingen. Toch kunt u spierpijn en/of stijfheid ervaren na een consult.
Geen reden tot paniek (zolang het kraken pijnloos is).
Crepitus klinkt als een serieus probleem, maar de betreffende gasbelletjes – met zuurstof, stikstof en kooldioxide – zijn een normaal verschijnsel in de gewrichtsvloeistof. Je hoeft je in dit geval dus geen zorgen te maken.
Als je een tweepersoonsledikant hebt gekocht, kun je de keuze maken voor dwarsbalken. Dit zijn twee stalen balken die in de breedte, aan de buitenzijden van het bed, gemonteerd worden. Voor extra stevigheid wordt er bij beide balken in het midden een poot geplaatst ter ondersteuning.
Een boxspring bed zit niet op een ingewikkelde manier in elkaar. Hierdoor is het bed ook eenvoudig uit elkaar te halen. Het kan ook zijn dat jouw boxspring kraakt. Het kraken kan verschillende oorzaken hebben die kunnen worden opgelost door jouw boxspring uit elkaar te halen.
Een zwevend bed wekt de illusie dat het geen poten heeft en boven de grond hangt. Niet alleen heel bijzonder en uniek, maar ook makkelijk om de grond eronder schoon te houden. Hoewel de naam het misschien niet doet vermoeden, zijn zwevende bedden erg stevig en stabiel.
Speeksel en zweet zitten boordevol bacteriën die allemaal in je bed blijven. Als je je bed niet regelmatig verschoont, gaan je matras, kussens en dekens stinken. Hoe langer je wacht, hoe meer bacteriën en stank zich ophopen en hoe lastiger het weer fris te krijgen is.
Waarom moet je je bed verschonen? Het antwoord spreekt eigenlijk voor zich: een schoon bed is gezonder en slaapt een stuk lekkerder! Wanneer je elke nacht in je bed slaapt, wordt het namelijk vies.Er bouwen langzaam piepkleine vuiltjes op, zoals huisstofmijt, bacteriën en allergenen.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Bedbodem niet belangrijk voor lichaamsondersteuning
'Wie een nieuwe matras koopt, kan beter ook zijn bedbodem vervangen,' adviseren beddenwinkels vaak. Maar zo belangrijk voor de lichaamsondersteuning is een matrasbodem helemaal niet. Dit ontdekten onze Duitse collega's van Stiftung Warentest.
Je kunt bijna elke matras op een lattenbodem leggen, met uitzondering van de binnenvering matras. Een binnenvering matras heeft een gladde rechte ondergrond nodig, die overal dezelfde ondersteuning geeft, en is niet geschikt voor een lattenbodem.
Lattenbodems zijn het meest geschikt voor latex-, lucht-, en watermatrassen. Op een lattenbodem kunt u beter geen binnen- of pocketvering matrassen gebruiken, tenzij de bodem meer dan 24 latten bevat. Dit komt omdat, waar geen lat zit, de veren in de matras (de pocketveer) geen tegendruk krijgen.
Een topper of topmatras is een dunne matras die bovenop het gewone matras geplaatst wordt en is ideaal voor wie zachter wil gaan liggen. Ben je op zoek naar een knus en luxueus gevoel? Dan zorgt een topmatras voor een eerste zachte indruk, zonder dat je de steun van je matras verliest.
Voordelen van het kiezen voor een schuimmatras
Schuim ligt zeer comfortabel en ondersteunt je lichaam goed. We hebben een breed assortiment schuimmatrassen, van een dun schuimmatras voor een logeerbed, tot een vouwmatras of een schuimmatras van zeer hoge kwaliteit voor alledaags gebruik.
Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten. Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling.