Vertrouwen is het belangrijkste in een relatie, als je jouw vriend/vriendin niet of moeilijk kan vertrouwen zit er niet zoveel potentieel in, vertrouwen is de basis voor een goede succesvolle relatie. Daarnaast is respect ook belangrijk, je moet elkaars keuzes, interesses, voorkeuren accepteren.
Binnen relaties zijn wisselingen in gevoelens van afstand en verbondenheid heel normaal. Ze zijn niet te vermijden en zelfs noodzakelijk om te ontwikkelen en groeien. Elke relatie heeft met het thema afstand – verbondenheid te maken.
Communicatie, vertrouwen en respect: het zijn zonder twijfel de drie belangrijkste peilers binnen een relatie. Hapert het op een van deze vlakken, dan moet de alarmbel afgaan. Een gebrek aan respect laat vele relaties kapotgaan. Tracht zelfs tijdens een verhitte discussie respectvol met elkaar om te gaan.
KORT SAMENGEVAT BESTAAT EEN ONGEZONDE RELATIE UIT: je verantwoordelijk voelen voor de ander. jullie doen aan feitentennis (praten in verwijten) in plaats van je behoeftes en verlangens kenbaar maken. conflicten worden of niet uitgesproken (irritaties) en dat stapelt zich, of conflicten worden niet opgeruimd.
Autonomie en verbondenheid: een gezonde balans. Communicatie: samen patronen doorbreken. Seks en intimiteit: erover praten en ervan genieten. Vriendschap: tijd samen en omgaan met verschillen.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
Door op emotioneel gebied te géven (aandacht, waardering, erkenning, bevestiging, het de ander serieus nemen, het onbevooroordeeld luisteren naar de ander, e.d.) kunnen ervaringen gedeeld worden en ontstaat er emotionele verbinding.
Kenmerken afhankelijke persoonlijkheidsstoornis
Het grootste kenmerk van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis is de grote behoefte om verzorgd te worden. Deze behoefte leidt tot onderdanig gedrag omdat constant de bevestiging en geruststelling van anderen nodig is.
In een stabiele relatie zijn beide partners enkel verantwoordelijk voor hun eigen problemen en dit besef zorgt voor harmonie bij elkaar. Andersom ontstaat er steevast spanning als partners elkaar schuld verwijten voor hun eigen ellende.
Wanneer je waarde biedt aan anderen, bouw je vertrouwen en respect op, en dit kan resulteren in langdurige relaties. Een andere belangrijke manier om sterke relaties op te bouwen is door te luisteren naar anderen. Door goed te luisteren, kun je begrijpen wat anderen nodig hebben en waar ze naar op zoek zijn.
Eigenschappen die in de westerse wereld en verschillende andere culturen als vrouwelijk worden gezien, zijn zachtheid, empathie en gevoeligheid. Feministische filosofen en theoretici zien in het concept vrouwelijkheid, en de invulling ervan, de hand van het patriarchaat.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent.De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
"Zie elkaar slechts één keer per week in de eerste maand dat jullie elkaar leren kennen," adviseert klinisch psycholoog Seth Meyers. Loop niet te hard van stapel bij prille liefde, waarschuwt psycholoog Seth Meyers, maar doe het kalm aan door maximaal één keer per week te daten in de eerste maand.
Het kan helpend zijn om samen met je partner te praten over je eenzame gevoelens. Denk er hierbij aan te praten vanuit je eigen gevoelens en gedachten. Door samen te praten over de gevoelens die je ervaart, kan het zijn dat je je minder eenzaam voelt. Jullie kunnen vervolgens samen werken aan een oplossing.